20.04.2012 17:18

Tautu no izmiršanas var glābt mātes kults

Autors  Agris Liepiņš, mākslinieks, LA.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dažs pūš trauksmes taures, cits dimdina kapu zvanus – latviešu kļūst arvien mazāk. Kas jādara, it kā būtu skaidrs, bet kā motivēt?

Būtiski ir panākt kardinālu visas tautas attieksmes maiņu. Ņemot talkā masu saziņas līdzekļus, radīt veselīgu mātes kultu.

Panākt, lai sabiedriskā doma nosaka, ka ģimene ar vairākiem bērniem pieder pie prestiža. Izklausās nedaudz patētiski un vecmodīgi, dažbrīd pat atgādina ulmaņlaikus, bet tomēr.

Avīzē lasīju kāda vīrieša atziņu – lai domātu par bērnu, nepieciešams pelnīt vismaz tūkstoti mēnesī. Respektējot kunga viedokli, vienlaikus nākas atzīt – šādi raugoties uz lietām, tauta vairumā neies. Ar saukli "Vispirms labklājība un nodrošināta karjera, tikai pēc tam bērni" jaunas atvases nerodas. Kāpēc būtu jāveido mātes kults? Sabiedrības pozitīvai, saprotošai attieksmei ir liela, reizēm pat noteicoša nozīme. Vairāku bērnu ģimenei ir jākļūst par prestiža lietu. Nevis par traucēkli karjerai, nevis par atsevišķu meža dīvainīšu individuālo pasākumu, bet tieši par prestiža statusa rādītāju sabiedrībā. Prestižs ļoti iedarbojas uz vīrieša pašapziņu, bet kādus prestiža etalonus slavina masu mediji? Vai tie ir vīri, kuriem pie katras rokas pa atvasei? Ne uz to pusi! Tiek aprakstītas dārgas izpriecas, ekskluzīvi spēkrati, elegantas privātmājas un smukas meitenes. Veiksmīga karjera un izglītība, ko jābrauc iegūt ārzemēs. Bērni un mammas atrodamas mazuļu audzināšanai domātos žurnālos. Bet vajadzētu panākt, lai prestiži būtu ierasties pasākumā kopā ar sievu, kas gaida mazuli.

Pašlaik grūtniece masu medijos redzama vien tādā gadījumā, ja viņa ir sabiedrībā pazīstama persona, vai arī ja piecpadsmitgadīgai jaunkundzei bērnu pagādājis piecdesmitgadīgs naudasmaiss. Tiek apmierināta lēta ziņkāre, sensācija kļūst par preci, ko var veiksmīgi iztirgot. Žurnāla tirāža ceļas, pārdošanas apjomi kāpj. Peļņas vārdā pozitīvo pārvērš tā pretmetā.

Vajadzētu panākt, ka vīrieša apziņā grūta sieviete ir pati skaistākā uz pasaules! Un to var panākt! Eiropā tas ir darīts ne vienu reizi vien. Renesanses laikmetā lielāko daļu no Madonnām mākslinieki attēloja mātes cerībās. Pēc simtgadu kara dāmas kleitām priekšpusē veidoja polsterus, lai siluets atgādinātu grūtnieci. Gaidīt bērnu – tas ilgstošajos karos izpostītajā Eiropā bija modē! Šodienas vārdiem runājot, tie visi bija sabiedriskās domas veidošanas pasākumi.

Tas nav viegli. Iedomājieties – vīriešu dzīvesstila žurnālos, tādos kā "Klubs" vai "Playboy", pēkšņi dāmas mātes cerībās. Izdevēji dzers sirdsdrapes un sauks – tā ir finansiāla pašnāvība! Gadiem ir pētīts un izpētīts, ko tie vīrieši grib, šo viņi nepirks! Bet, ja ar laiku ieietos, ja latviešu vīrieši grūtniecē saskatītu patieso un augstāko skaistumu, tad arī sievietes daudz drošāk laistu pasaulē bērniņu. Tā būtu kolosāla pozitīva motivācija

Vīrietim par ģimeni jāgādā. Ja panāktu, ka prestiža ir ģimene, statusa uzturēšanai paredzētā nauda tiktu atdota ģimenei. Saprotams, mātes kulta kopšanai vajadzīgi līdzekļi. Pabalstiem, medicīniskajai aprūpei, bērnudārziem. Radināšanai pie domas, ka bērns ir nevis traucēklis, bet neizsīkstoša prieka avots.