30.09.2013 20:08

Rīga Jums nepieder, Ušakova kungs!

Autors  Jānis Eglīts, Baldones novada priekšsēdētājas vietnieks
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīga Jums nepieder, Ušakova kungs! www.foto.delfi.lv

Iedzīvotāja ienākuma nodoklis nonāk pašvaldībā, kuru cilvēks ir izvēlējies sev par mājām. Tāpat šis cilvēks vēlas savas mājas redzēt sakoptas, savus bērnus pieskatītus un ar iespēju pavadīt laiku sev pašam patīkami.

Lai tas varētu notikt, nauda no viņa ienākumiem pilda tā novada vai pilsētas budžetu, kura savukārt mēģina radīt priekšnoteikumus, lai šo vietu izvēlētos pēc iespējas vairāk cilvēku. Bet strādājam mēs tur, kur kopā ar darba devēju varam rast vienošanos par savstarpēji izdevīgiem noteikumiem, vai ne, Ušakova kungs?

Ja es no agra rīta strādāju Rīgā, bet nakšņoju Baldonē, tas nozīmē, ka es Rīgā netieši dodu darbu kafejnīcas personālam, kur es pusdienoju, veikala "Rimi" pārdevējai un kasierei, un vēl daudziem citiem Rīgas cilvēkiem. Par sabiedrisko transportu es maksāju tieši tikpat, cik maksā rīdzinieks, un tas ir godīgi, jo savu bērnu Baldonē uz skolu vedu es pats ar automašīnu, kuras degvielas akcīzes nodoklis pilda nevis Baldones, bet gan valsts kasi, mana māte Baldonē uz veikalu nedodas ar trolejbusu, bet gan ar kājām. Ja Rīga var atļauties bez maksas vadāt cilvēkus, tad ir tikai loģiski, ka pašiem rīdziniekiem arī ir par to jāmaksā.

Es nezinu neko par Siguldu, bet, kas attiecas uz Jūrmalu, tad zinu, ka strādājošie var nokārtot caurlaidi, jo ar savu darbu dod pievienoto vērtību pilsētai. Piekrītu, ka vajag par saviem cilvēkiem rūpēties, bet vēlams tomēr par saviem līdzekļiem.

Noslēgumā aicinu par šo tēmu padomāt arī uzņēmējiem, kas notiks, ja ārpus Rīgas deklarētie saprotamu iemeslu dēļ jautās pēc krietna algas pielikuma vai izlems darbu pamest un kādu laiku dzīvos no bezdarbnieku pabalsta. Vai tas ir nepieciešams, lai segtu nesaimniecisku rīcību?

Un, pat ja tomēr šis murgs piepildās, es aicinu uzņēmējus savus uzņēmumus pārcelt uz Baldoni, kur neviens jūsu darbiniekiem neprasīs maksāt vairāk, lai strādātu...

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu