01.03.2012 12:12

Viedoklis: Ungārija ir veiksmes piemērs, no kura varam mācīties jau šodien

Autors  Ilona Bremze, biedrības «Asociācija «Ģimene»» valdes priekšsēdētāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Ungārija ir veiksmes piemērs, no kura varam mācīties jau šodien no I. Bremzes personīgā arhīva

Asociācija «Ģimene» izsaka savu atbalstu jaunajai Ungārijas konstitūcijai, kas stājās spēkā ar šā gada 1. janvāri.

Ungārijas konstitūciju ir pieņēmis demokrātiskā ceļā ievēlēts parlaments, un katras valsts pašas ziņā ir tās garīgo, morāles standartu traktējums, kā arī to aizsardzība valsts pamatlikumā. Varam tikai apsveikt ungārus par drosmi un uzdrīkstēšanos, nepakļaujoties Briseles birokrātijai un saglabājot savu stingro pozīciju, īpaši jautājumā par katra nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un par tradicionālo ģimenes modeli, kas balstīts uz laulību un tās aizsardzību.

Savā būtībā valsts pienākums ir tieši veicināt tādu apstākļu radīšanu, lai katrs bērns būtu gaidīts un varētu ienākt ģimenē, kurā ir divi vecāki un kuri uzņemas saistības viens pret otru un saviem bērniem, tāpēc šāda Ungārijas valsts vadītāju nostāja ir apsveicama.

Lai arī marginālu cilvēktiesību aktīvistu grupu protesta saucieni izskan ļoti skaļi, tomēr tas nav ungāru vairākuma viedoklis, un, iespējams, arī mums Latvijā vajadzētu izteikt savu solidaritāti, tāpat kā tas notiek Lietuvā. Diemžēl pasaules plašsaziņas līdzekļos un arī Latvijā ziņas par notikumiem Ungārijā tiek pasniegtas tendenciozi, par ko mums bija iespēja pārliecināties pērn maijā, kad «Asociācija «Ģimene»» rīkoja starptautisku forumu par ģimenes politikas un demogrāfijas jautājumiem «Dabīga ģimene kā vērtība un valsts prioritāte».

Forumā bija ieradusies Ungārijas Republikas Sociālo, ģimenes un jaunatnes lietu ministrijas Ģimenes politikas departamenta direktore Zsuzsanna Kormos Debreceni, kura uzstājās ar runu par tēmu «Ungārijas pieredze šodienas demogrāfiskās situācijas uzlabošanā». Viņas uzstāšanās parādīja, ka ģimenes politikas un demogrāfijas problemātika ir noteikusi vitālo nepieciešamību konstitucionālā ceļā pavērt iespēju reālam valsts atbalstam ģimenēm ar bērniem.

Tādēļ esam pārliecināti, ka Ungārija, ja tai izdosies nosargāt savu pozīciju, tuvākajos gadu desmitos demogrāfijas jautājumos būs Eiropas veiksmes piemērs, no kura varam mācīties jau šodien.