21.06.2013 15:02

Lecam pa vecam pa baltu lapu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdz ar vasaras saulgriežiem galvenais etaps pašvaldību vēlēšanās novados būs tikpat kā noslēdzies.

Sākot jau ar prognozēm par vēlētāju aktivitāti, deputātu kandidātu sarakstiem, balsošanas kārtību un neskaitāmiem citiem jautājumiem, kas, kā kārtīgus studentus, daudzus vēlētājus un pašus topošos politiķus sāka interesēt īsi pirms vēlēšanām jeb pēdējā brīdī, un beidzot ar apsveikumiem vēlēšanu naktī un tuvinieku zvaniem un pārvēlēto mēru nopūtu: "Viss kārtībā", esam sekojuši līdzi pirmajām jaunievēlēto deputātu sēdēm gan tiešraidēs, gan esot uz vietas. Lielākajā daļā Pierīgas novadu vadību saglabājušas līdzšinējo mēru komandas, bet piecos šāda iespēja dota jauniem spēkiem.

Dažas atziņas. Negribas rādīt ar pirkstiem, lai nebojātu pirmssvētku noskaņu, jo redakcijā esam saņēmuši ne vienu vien visai histērisku zvanu par to, kas ir patiesība – saprotams, tā bieži mēdz būt nepatīkama, bet dažas pašvaldības izceļas ar savu unikalitāti. Piemēram, domes sēdē komitejās palielinot cilvēku skaitu, kaut gan vispirms būtu jāmaina saistošie noteikumi. Tātad, vispirms izlemj, pēcāk labo. Citviet kādam solīts makā nav kritis, un iepriekšējās sarunas par sadarbību izrādījušās tukša runāšana, jo pirmajā domes sēdē saspēle izveidota ar citiem. Mēdz jau teikt, ka sportā draugu nav – visnotaļ precīzi, jo visi deputāti savā veidā ir konkurenti, arī, ja ir no viena politiskā spēka.

Taču pastāv arī draudzība un vārda turēšana. Mulsumu gan vēlētājos, gan ievēlētājos deputātos izsauc šogad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas uzrīkotais jampadracis ar amatu apvienošanu, proti, ka deputātiem jāatsakās no mandāta, ja tie ieņem atsevišķu kategoriju amatus pašvaldības struktūrvienībās. Divējādā ziņā to var saukt par vēlētāju čakarēšanu, no vienas puses atbildību uzņemoties jaunievēlētajiem deputātiem, ka viņu vietā atstrādās kāds no partijas biedriem, no otras, valdībai beidzot ir konkrēts, diemžēl kārtējais, piemērs, kas notiek, kad pieņem iepriekš praksē nepārbaudītas lietas (nez kādēļ uzreiz prātā nāk tās pašas ministrijas izdomātā novadu reforma).

Lai vai kā, tūlīt klāt būs gada vissaulainākie svētki, kas mūs ievadīs gada otrajā pusē. Portāls "Apriņķis.lv" un "Rīgas Apriņķa Avīze" novēl visiem lustīgus un prātīgi nosvinētus vasaras saulgriežus!