Drukāt šo lapu
10.07.2015 22:12

Inčukalnā sagaida Vislatvijas Zirgu dienu dalībniekus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trenere Māra Oša: Šoreiz Vislatvijas Zirgu dienu uzsvars nebūs tik daudz uz augstiem sportiskiem pasākumiem, bet ir domāts, kā parādīt tās iespējas, ko cilvēks var darīt kopā ar zirgu. Trenere Māra Oša: Šoreiz Vislatvijas Zirgu dienu uzsvars nebūs tik daudz uz augstiem sportiskiem pasākumiem, bet ir domāts, kā parādīt tās iespējas, ko cilvēks var darīt kopā ar zirgu. Einārs Binders

Sestdien un svētdien Inčukalnā norisināsies jau astotās Vislatvijas Zirgu dienas, ko organizē Jauno jātnieku skola. Tās kā parasti pulcē profesionālus jātniekus, zirgu mīļotājus un tos, kuri vēl tikai vēlas sākt draudzību ar zirgiem.

Abas pasākuma dienas ir saplānotas tā, lai interesanti būtu gan jātniekiem, gan skatītājiem – krāšņas sacensības ar šova elementiem, skaisti zirgi, mīļi poniji, gardumu un amatnieku tirdziņš un citas atrakcijas. Turklāt bērniem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam ieeja ir bez maksas.

Kad "Apriņķis.lv" piektdien priekšpusdienā iegriezās Inčukalna Jauno jātnieku skolā, sagatavošanās darbi Vislatvijas Zirgu dienām ritēja pilnā sparā. Kā pastāstīja trenere Māra Oša, kura ikdienā nodarbojas ar jaunākās paaudzes jātniekiem un iesācējiem, daļa zirgu dienu dalībnieku Inčukalnā tiek gaidīta jau piektdienas vakarā, bet pārējie – sestdien. Parasti Vislatvijas Zirgu dienas pulcē ap divsimt jātniekiem.

"Šoreiz gan mūsu pasākums notiek vienlaikus ar Lietuvas zirgu dienām. Uz tām dosies arī Latvijas jātnieku elite – jātnieki, kuru zirgi pārvar šķēršļus, sākot no 120 cm un augstākus, tāpēc svētku uzsvars nebūs tik daudz uz augstiem sportiskiem pasākumiem, bet ir domāts kā parādīt tās iespējas, ko cilvēk var darīt kopā ar zirgu – ne tikai jāt zirga mugurā, bet braukt zirga vilktos ratos, un daudz ko citu. Būs arī, piemēram, poniju parāde, lai rastos priekšstats, cik dažādi tie mēdz būt, un būs arī programmas punkts, kurā, vienkāršāk sakot, zirgi dancos, bet stafetes dalībnieki sacentīsies gan ar zirgiem, gan traktoriem" pastāstīja Jauno jātnieku skolas trenere.

Uz jautājumu, vai tiks noskaidrots, kurš ātrāks – zirgs vai traktors, Māra smejoties atteic, ka zirgi ar traktoriem skrieties neies, bet katram būs savs uzdevums, komandā papildinot vienam otru. Savukārt gan gados jaunākie jātnieki, gan cilvēki, kuriem bijis pārtraukums jāšanā, varēs sacensties ne gluži olimpiska augstuma šķēršļu pārvarēšanā.

Piemēram, "Izaicinājuma kausa" maršrutā startēs zirgaudzētāji, treneri, tiesneši, grūmi, iejādes un pajūgu braukšanas speciālisti, kalēji, šoferi, zirgkopēji un jātnieki, kuri nekad vai vismaz piecus gadus nav piedalījušies ieskaites sacensībās šķēršļu pārvarēšanā, bet maršrutu "Ideālais laiks" veiks bērni līdz 16 gadu vecumam ar ponijiem.

Jau iepriekš bija zināms, ka Vislatvijas Zirgu dienu rīkotāji ir domājuši, lai nedēļas nogalē Jauno jātnieku skolas manēžā valdītu īsta svētku gaisotne, piemēram, jātnieki sacentīsies sevis izvēlētas mūzikas pavadījumā, īpašos tērpos un maskās. Skatītājus priecēs arī dažādi šovi, parādes un paraugdemonstrējumi. Tiks organizētas jautras stafetes bērniem ar ponijiem un pieaugušiem jātniekiem, kuri sacentīsies komandu stafetē. Visas dienas garumā darbosies gardumu un amatnieku darinājumu tirdziņš, atrakcijas bērniem, radošās darbnīcas, kā arī būs iespēja vizināties ar zirgiem un ponijiem.

"Šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, būs daudz vairāk aktivitāšu mazajiem skatītājiem un zirgu mīļiem, ieskaitot vizināšanos ar skaistiem zirgiem un ponijiem," sacīja sacensību organizētāja Zane Ģīle.