Drukāt šo lapu
08.08.2018 10:10

Kučinskis uzsver nepieciešamību turpināt reformas veselības nozarē

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kučinskis uzsver nepieciešamību turpināt reformas veselības nozarē Valsts kanceleja

Ministriju pieprasījumi pēc papildu finansējuma 2019.gada budžetā ir ļoti lieli, bet, izvērtējot prioritātes, ir skaidrs, ka ar veselības nozares reformēšanu nedrīkst apstāties, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šādi viņš atbildēja uz jautājumu, ar ko nākamgad rēķināties Veselības ministrijai (VM) un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kuras informējušas, ka 2019.gada budžetā tām papildus būtu nepieciešami attiecīgi 431,39 un 106,3 miljoni eiro.

"Reformas noteikti neapstāsies. Katrai ministrijai jau ir sava sāpe, visi grib vairāk un vairāk. Tāpēc es tīri objektīvi skatos, ka iesniegts ir ļoti daudz, bet, ja paskatāmies uz prioritārajām nozarēm, kur [reformas] ir jāveic, tad pilnīgi noteikti veselības nozarē mēs nevaram apstāties pēc pirmā soļa," pauda valdības vadītājs.

Savukārt, runājot par finansējumu izglītībai, Kučinskis uzsvēra, ka šajā jautājumā ir panākta, viņaprāt, pietiekami laba vienošanās, kas paredz algu paaugstinājumu to pašvaldību skolotājiem, kuras atbildīgi reformēs savu skolu tīklu.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz prognozēto negatīvo fiskālo telpu, ministrijas 2019.gada budžetā prioritārajiem pasākumiem papildus prasa 1,1 miljardu eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija par ministriju papildus finansējuma pieprasījumiem 2019.gada budžetā. VM 2019.gada budžetā papildus esot nepieciešami 431,39 miljoni eiro, bet IZM - 106,3 miljoni eiro.

Kučinskis šos ministriju pieprasījumus kopumā nodēvējis par vēlmju domāšanu, jo tie neesot reāli. Vienlaikus premjers atzinis, ka nevienu gadu ministriju budžeta pieprasījumi nav bijuši mazāki par vienu miljardu eiro.

Pēc valdības vadītāja teiktā, patlaban nav zināms, cik pieprasījumus un par kādu summu varētu atbalstīt, jo gala lēmumu par 2019.gada budžetu pieņems nākamā valdība un Saeima.

"Viss būs atkarīgs no jaunā sasaukuma prioritātēm. Bet līdz tam FM skatīs un analizēs ministriju pieprasījumus, lai sagatavotu budžeta materiālu un nākamajai valdībai atvieglotu lēmuma pieņemšanu. Bet šī valdība nekādus lēmumus nepieņems," uzsvēra Kučinskis.