31.05.2018 10:44

Pirms vasaras tūrisma sezonas DAP uzlabojusi dabas tūrisma infrastruktūru

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirms vasaras tūrisma sezonas DAP uzlabojusi dabas tūrisma infrastruktūru Dabas aizsardzības pārvalde

Pirms vasaras aktīvās tūrisma sezonas uzsākšanās Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) visā valstī veikusi uzlabojumus dabas tūrisma infrastruktūrā, lai ikvienam interesentam dotu iespēju iepazīt Latvijas skaistākās un aizraujošākās vietas.

DAP vēsta, ka Ķemeru Nacionālajā parkā šopavasar pabeigts Dunduru pļavu skatu tornis, Kaņiera ezera putnu vērošanas tornim izgatavotas jaunas trepes, bet no pilskalna paveras plašs skats uz ezeru, jo ar talcinieku palīdzību novākti ainavai priekšā aizaugušie koki un krūmi.

Visos reģionos dabas takās Pārvaldes darbinieki veikuši sīkus remontdarbus, labojot nožogojumus, dabas taku segumu, robežzīmes un norādes.

Pēc aizvadītās ziemas pirmajiem mēnešiem, kas bija īpaši slapji, Gaujas Nacionālajā parkā vairākās vietās izskalotas takas un sabojāti tiltiņi, tie visi pašlaik ir atjaunoti un daudzviet uzcelti pilnīgi jauni. Apkārt gada sākumā tapušajam noslīdenim pie Gūtmaņalas izveidots jauns takas posms un tiltiņi un plānots novietot informatīvo stendu, vēstot par ģeoloģiskajiem procesiem Gaujas senlejā.

DAP pārziņā ir kopumā 738 tūrisma un dabas infrastruktūras objekti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tajā skaitā 102 dabas takas, 28 ūdenstūristu un autotūristu apmetnes, vairāk nekā pustūskstotis informācijas stendu, 26 skatu torņi, pieci tilti un virkne laipu un tiltiņu. Saskaņā ar pagājušajā gadā veikto apmeklētāju monitoringu, populārākie dabas tūrisma objekti bijuši Ķemeru lielais tīrelis, Gūtmaņala un dabas takas Siguldā, Slīteres bāka un Lielā Liepukalna tornis.

"Mūsu izcilās dabas vērtības vienmēr ir bijušas kā magnēts gan ārvalstu ceļotājiem, gan vietējiem tūristiem un Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevums ir tās apsaimniekot ilgtspējīgi, pārdomāti virzot apmeklētāju plūsmu, kā arī sniedzot iespēju uzzināt par ikvienas vietas vērtībām," pauž DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Lai atpūta dabā kļūtu par patīkamu piedzīvojumu, Dabas aizsardzības pārvalde regulāri atjaunina un papildina ar jaunu objektu aprakstiem un maršrutiem mobilās lietotnes "Dabas tūrisms" saturu. Šī aplikācija viedtālruņu un planšetdatoru lietotājiem būtiski atvieglo apskates objektu – taku, skatu torņu, atrašanu dabā un atpūtas plānošanu, kā arī sniedz detalizētu informāciju par objektu pieejamību un citiem tūrisma pakalpojumiem.