Drukāt šo lapu
24.03.2018 10:25

Latvijā vidēji katru gadu no tuberkulozes mirst 60 cilvēki

Autors  Ieva Zvagule, “Euroaptiekas” farmaceite
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijā vidēji katru gadu no tuberkulozes mirst 60 cilvēki arhīvs

Katru gadu 24. marts visā pasaulē tiek dēvēts par Tuberkulozes dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību slimībai, kas ir ārstējama, bet tomēr ik gadu atņem dzīvību diviem miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Kā liecina statistikas dati, Latvija ir starp trīs Eiropas Savienības valstīm, kur visbiežāk reģistrēti tuberkolozes saslimstības gadījumi. Kārtējo reizi skaudrā patiesība ir, ka ar tuberkulozi var saslimt ikviens neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai ienākumu līmeņa, turklāt statistikas dati rāda, ka vīrieši ar tuberkulozi slimo vidēji divas reizes biežāk nekā sievietes.

Tuberkuloze vēl aizvien ir viens no Top10 nāves cēloņiem pasaulē. Pasaules prakse liecina, ka tuberkoloze ir ļoti bieži sastopama infekcijas slimība, turklāt Latvija reģistrēto tuberkulozes gadījumu ziņā ieņem trešo vietu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū, uzreiz aiz Rumānijas un Lietuvas.

Noderīgi fakti
Tuberkuloze ir viena no vecākajām cilvēcei pazīstamajām infekcijas slimībām. To pazina jau senajā Ēģiptē. Kopš seniem laikiem pasaule vairākkārt ir piedzīvojusi smagas tuberkulozes epidēmijas. Lielākā nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai un veselīgam dzīvesveidam, tādējādi palielinot organisma spējas pretoties tuberkulozes izraisītājam.

Tuberkuloze izplatās gaisa-pilienu ceļā – slimais cilvēks klepojot vai atkrēpojoties, šķaudot, runājot vai dziedot ar ļoti sīkiem siekalu pilieniem izplata infekciju gaisā. Veidojas tā sauktie infekciozie aerosoli, kas paliek gaisā vairākas stundas. Infekciozie kodoliņi, kuri satur tuberkulozes mikobaktērijas, nosēžas uz virsmām un izžūstot iet bojā, turklāt arī saules gaismā tuberkulozes baktērijas iet bojā dažu sekunžu laikā.

Ja vesels cilvēks ieiet telpā, kur pirms tam uzturējies tuberkulozes slimnieks, viņš ieelpo slimnieka izdalītās mikobaktērijas. Ar tuberkulozes mikobaktēriju var saskarties gan sabiedriskajā transportā, gan teātrī, gan citās sabiedriskās vietās, tai skaitā medicīnas iestādēs. Tomēr vislielākais risks inficēties ir ģimenes locekļiem, kolēģiem, draugiem un visiem tiem cilvēkiem, kuriem ir tiešs un ilgstošs kontakts ar tuberkulozes pacientiem. Svarīgi atcerēties, ka ne katrs, kurš ieelpojis šīs mikobaktērijas, inficējas, jo inficēšanās risks atkarīgs no katra cilvēka imunitātes.

Raksturīgākie simptomi un profilakse
Tuberkulozes pacientiem visbiežāk novēroti šie pieci simptomi: klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairāk nekā trīs nedēļas; nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra; svara un ēstgribas zudums; nespēks un nogurums; pastiprināta svīšana naktīs.

Tuberkulozes simptomi bieži var būt nemanāmi, tāpēc nepieciešams rūpīgi sekot līdzi savai veselībai un veikt profilaktiskās veselības pārbaudes pie ģimenes ārsta reizi gadā, kā arī, nepieciešamības gadījumā, veikt plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu. Ja pamanīta kaut viena no šīm pazīmēm, jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nozīmēs tālākus izmeklējumus. Atgādinām, ka Latvijā tuberkulozi ārstē bez maksas.

Kā mazināt iespēju saslimt? Stipriniet imunitāti un ievērojiet veselīgu dzīvesveidu, regulāri vēdiniet telpas un ievērojiet klepus higiēnu, klepojot aizsedzot muti ar kabatlakatiņu. Jāapdomā arī vakcinēšanās pret slimību, it īpaši bērniem, jo tā pasargās no smagām saslimšanas formām.