Drukāt šo lapu
13.05.2017 12:33

Ekspertu padomi, kā labāk izgulēties

Autors  “Kodols”, pēc “Time Health”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekspertu padomi, kā labāk izgulēties pixabay.com

Mūsdienās viena no pasaulē visizplatītākajām veselības problēmām ir hroniska neizgulēšanās. Tajā pašā laikā ārsti aizvien vairāk sāk apzināties to, cik svarīga nozīme veselības saglabāšanā ir miegam.

Nesen Bērklijā (ASV) notika veselībai veltīta konference, kurā tikās šīs nozares eksperti, un Kalifornijas Universitātes Miega laboratorijas vadītājs Metjū Vokers savā uzrunā atklāja: "Savulaik es mēdzu teikt, ka miegs ir veselības trešais pīlārs. Es kļūdījos. Miegs ir pats pamats."

Pat ja cilvēki zina, ka vēlamais miega ilgums ir septiņas līdz deviņas stundas, ne vienmēr to iespējams īstenot. Eksperti sniedz sešus padomus, kā labāk izgulēties.


Saproti, cik daudz miega tev nepieciešams

"Vienkāršs veids, kā noteikt, vai tev nepieciešams vairāk miega, ir pavērot, cik ilgi tu guli, ja nav uzlikts modinātājs. Piemēram, ja darbdienās guli septiņas stundas, bet brīvdienās ilgāk, tas nozīmē, ka tev nepieciešamas vairāk nekā septiņas stundas. Savukārt, ja brīvdienās tu pamosties tajā pašā laikā kā parasti, ar tavu miega režīmu viss ir kārtībā," skaidro Džeimijs Caicers, psihiatrijas profesors no Stenfordas Universitātes.

Ievēro režīmu

"Katru dienu ej gulēt un mosties vienā un tajā pašā laikā," iesaka Kalifornijas Universitātes Miega laboratorijas vadītājs Metjū Vokers. Tas ir vienkāršs veids, kā izveidot veselīgu miega režīmu.

Nelieto alkoholu pirms naktsmiera

Visi konferencē klātesošie eksperti bija vienisprātis, ka "glāzīte labākai aizmigšanai" nav zinātnē balstīts ieradums. "Daudzi cilvēki lieto alkoholu, domājot, ka tas palīdz izgulēties. Diemžēl tā tas nav. Alkohols padara miegu saraustītu," uzsver M. Vokers.

Izmanto tehnoloģiju sniegtās iespējas

Ne vienmēr tehnoloģijas ir miega ienaidnieces. Jo īpaši tas attiecas uz programmām, kas analizē miega paradumus. "Mēs cenšamies pamudināt cilvēkus izveidot veselīgākus uzvedības paradumus," stāsta uzņēmuma "Fitbit", kas izstrādā miega analizēšanas tehnoloģijas, pētījumu centra direktors Konors Henegans.

Arī veselības eksperti piekrīt tam, ka tehnoloģiju ‒ vai tie būtu viedtālruņi vai pie ķermeņa stiprināmas ierīces ‒ izmantošana ne vienmēr traucē miegam. "Svarīgākais ir saturs – tas, kā mēs izmantojam tehnoloģijas," teic Caicers. "Piekrītu, ka tehnoloģijas var būt traucējošas, bet nedomāju, ka mēs tik drīz no tām tiksim vaļā. Kamēr mēs izmantosim savu viedtālruni vai planšeti relaksēšanās nolūkos, tikmēr tas miegam nāks par labu."

Dari kaut ko, kas tevi nomierina

Ceicers uzsver, ka nepārbauda savu e-pastu, esot mājās, jo tas viņam rada stresu. Taču citiem var būt ir tieši otrādi. "Ja e-pasta pārbaudīšana jūs nomierina un rada sajūtu, ka "visi darbi ir padarīti", dariet to! Atrodiet aktivitāti, kas nomierina jūsu prātu, un dariet to katru dienu!"

Apsver "miega šķiršanās" iespēju

Daudzi cilvēki guļ kopā ar dzīvesbiedru, taču tas var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti. Aptuveni 30 procenti pāru guļ šķirti jeb piekopj "miega šķiršanos", kā to sauc Vokers. Tas nebūt nenozīmē, ka attiecībās ir problēmas. Izstrādājiet kopīgu gulēšanas režīmu, taču nesatraucieties, ja pamostaties katrs savā gultā!