Drukāt šo lapu
22.03.2017 16:34

Kā sagatavoties pārejai uz vasaras laiku

Autors  “Kodols” pēc Health.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā sagatavoties pārejai uz vasaras laiku pixabay.com

Naktī no sestdienas uz svētdienu, 26. martā plkst. 3.00, notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Lai gan pavasari gaidām ar prieku, jo laiks kļūst siltāks un dienas garākas, pāreja uz vasaras laiku daudzus mēdz izsist no līdzsvara. Veselības portāls "Health.com" apkopojis ieteikumus, kā veiksmīgāk sagatavoties laika maiņai.

Sāciet laikus

"Salīdzinot ar laika maiņu rudenī, lielākajai daļai cilvēku ir grūtāk pielāgoties tieši pārejai uz vasaras laiku, jo tādējādi zaudējam stundu miega," stāsta klīniskais psihologs un miega speciālists Maikls Brūss. Par laimi, ir dažas metodes, kā atvieglot šo procesu. Statistika liecina, ka Amerikā vairāk nekā trešdaļai iedzīvotāju ir hronisks miega trūkums.

"Ja esat šo cilvēku skaitā, jums droši vien nebūs problēmu vakarā aiziet agrāk gulēt pēc jaunā vasaras laika," saka Brūss. "Taču dariet to laicīgi – pirms 26. marta. Gaidāmā laika maiņa var kalpot jums par motivāciju doties pie miera agrāk."

Savukārt, ja nesirgstat ar hronisku neizgulēšanos, varat pakāpeniski mainīt gulētiešanas laiku nedēļu pirms laika maiņas. "Trešdienā pirms laika maiņas ejiet gulēt 15 minūtes agrāk," iesaka Brūss. "Ceturtdien dodieties pie miera vēl 15 minūtes agrāk, un tā vēl nākamās divas naktis. Tas nozīmē, ka sestdienas vakarā dosieties gulēt stundu agrāk un svētdienas rītā būs vieglāk pielāgoties jaunajam celšanās laikam."

Ja jums ir bērni, jums būs jāpalīdz arī viņiem. Bērniem šis uzdevums ir sarežģītāks, jo viņi vairāk ir atkarīgi no sava iekšējā bioloģiskā pulksteņa. Ja piektdienas vakarā bērni mēdz palikt nomodā līdz pulksten 23.00, parūpējieties, lai šoreiz viņi dotos pie miera jau stundu agrāk. Svarīgi, lai bērni būtu maksimāli labi izgulējušies, kad pirmdien dosies uz skolu.


Pārvērtējiet gulētiešanas paradumus

Pāreja uz vasaras laiku var kalpot par atgādinājumu pārvērtēt savus gulētiešanas paradumus. Lai vakarā izdotos viegli iemigt, ieteicams vismaz stundu pirms gulētiešanas izslēgt elektroniskās ierīces (TV, datorus, viedtālruņus), nepieēsties, nedzert kofeīnu un alkoholu saturošus dzērienus, kā arī vēlams ieviest nomierinošus vakara rituālus. Piemēram, ieiet siltā vannā vai izpildīt pāris stiepšanās vai elpošanas vingrinājumu.

Ja vakarā netiekat vaļā no domām par darbu, labs risinājums ir pierakstīt darāmos darbus un idejas uz lapas. Tādējādi smadzenēm tiek dots signāls, ka viss ir piefiksēts un var pārstāt par šiem jautājumiem domāt.

Izveidojiet jaunu sportošanas grafiku

"Ja sportošana jūs relaksē, papildu stunda vakarā dod jums iespēju doties svaigā gaisā izkustēties," iesaka Brūss. "Vienīgi parūpējieties, lai starp treniņu un gulētiešanu ir trīs stundu starpība, lai ķermenis var atgriezties miera stāvoklī." Savukārt, ja sportošana dod jums enerģiju, centieties atrast laiku šai nodarbei rīta pusē.

Pievērsiet īpašu uzmanību drošībai uz ceļiem

Pirmajā darbdienā pēc pārejas uz vasaras laiku Brūss iesaka izvairīties no sastrēgumiem un doties uz darbu citā laikā nekā parasti.

"Sarunājiet ar priekšniecību, ka šajā rītā dosieties uz darbu vēlāk un pastrādāsiet no mājām, ja nepieciešams," iesaka Brūss. Pētījumi apstiprinājuši, ka pirmdiena pēc laika maiņas ir bīstama autobraucējiem, salīdzinot ar gada citām pirmdienām. "Tā ir laba doma šajā dienā izvairīties no sastrēgumstundas, kad ielas ir pilnas ar cilvēkiem, kuri, slikti izgulējušies, steidzas uz darbu vai skolu," atgādina Brūss.

Taču atcerieties: pat ja pāreja uz vasaras laiku rada īslaicīgas neērtības, pretī mēs iegūstam daudz vairāk ‒ garākus skaistos pavasara un vasaras vakarus.