Drukāt šo lapu
22.06.2015 11:28

Visvērtīgākās zāļu tējas – tepat pļavās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Visvērtīgākās zāļu tējas – tepat pļavās Einārs Binders

"Ap Jāņiem ir ļoti labs laiks zāļu tēju vākšanai, jo patlaban zied paši labākie ārstniecības augi, kuriem piemīt pat līdz piecpadsmit dažādas labvēlīgas iedarbības uz organismu," stāsta Garkalnes zāļu sieva Emīlija Spalve un dalās pieredzē, kā izmantot šo iespēju.

Ar mīlestību un atbildīgi

"Šovasar ir labs laiks zāļu tēju vākšanai, jo vēso laikapstākļu dēļ augi ļoti ilgi zied," sarunu sākot, teic Emīlija Spalve. "Augi jāvāc, kad tie zied un ir visskaistākie. Uz pļavu vai mežmalu vislabāk doties sausā, saulainā laikā, kad nožuvusi rīta rasa. Es ieeju pļavā un vispirms visus augus apbrīnoju, cik tie ir skaisti, un tikai tad palūdzu atļauju, vai drīkstu tos savākt.

Vienmēr līdzi ir jābūt šķērītēm, un ir jādomā, lai ar savu rīcību neizpostītu augus. Vācot rasaskrēsliņus, griežu tikai ziedus, lai lapas paliek un uzņem barības vielas. Tad nākamajā gadā tiem būs spēks ziedēt, jo, ja nogriež visas lapas, fotosintēzes process nenotiek. Zāļu tējas jāvāc tad, ja šis darbs liekas patīkams un to gribas darīt no sirds. Ja tas šķiet par grūtu, labāk to nedarīt.

Kā katrs augs var palīdzēt

Āboliņš. Ir dažādu veidu āboliņš – baltais, sarkanais, rozā, brūnais, bastarda, meža –, bet iedarbība visiem ir līdzīga. Āboliņš palīdz pret saaukstēšanos, drudzi, pazemina temperatūru, un tas satur A, B un C vitamīnu. Iedarbība uz organismu ir spēcinoša, diurētiska, sāpes mazinoša. Iesaka lietot tiem, kuriem ir cukura diabēts.

Veronika ir smalks augs ar skaistiem, ziliem ziediņiem. Tai ir ļoti vispusīga iedarbība. Tā ārstē nervu sistēmas vājumu un tīra asinsvadus – pasargā artērijas no pārkaļķošanās, samazina holesterīna līmeni. Novērš galvas reiboņus, uzlabo atmiņu. Tagad šo zālīti vāc un liek tējā svaigu, bet ziemai izžāvē. Ar šķērēm sagriež, aplej ar karstu ūdeni, ļauj 3–5 minūtes ievilkties. Dienas laikā pa malkam izdzer vienu krūzīti.

Ganu plikstiņam tāds nosaukums ir tāpēc, ka tā auglis atgādina ganu somiņa. Par šo augu maz zina, bet tas ir ļoti vērtīgs – regulē zemu un augstu asinsspiedienu, aptur asiņošanu. Ja ir ķermeņa locekļu kustību atrofija, gatavo tinktūru. To uzziež divas reizes dienā, un klāt dzer tēju, ko gatavo, iepilinot ūdenī 10–15 pilienus tinktūras. Noteikti vēl klāt dzer 3–4 krūzītes rasaskrēsliņa tējas.

Rasaskrēsliņi, ko sauc arī par raspodiņiem, ieteicami sievietēm, jo šis augs ārstē visus iegurņa orgānus, regulē menstruāciju ciklu, palīdz klimaktērija periodā, stiprina muskuļus, dzemdes saites, mazina iekaisumus, lieto arī pret saaukstēšanos.

Ceļmallapas ir platlapu un šaurlapu, bet to iedarbība ir līdzīga. Tās var likt uz visām brūcēm, uz jebkura pušuma, rētas, kā arī bišu un lapseņu kodumiem, lai nav jābļauj. Ceļmallapām jābūt tīrām, nomazgātām un tādām, kas nav vāktas ceļa malā. Šo augu tēja ārstē visas elpošanas ceļu slimības – klepu, astmu, tuberkulozi. Arī nieru un aknu slimības.

Baltā, maigā nātrīte galvenokārt ārstē dzimumorgānus un visus iegurņa orgānus. Šī ir sieviešu zālīte, un to liek arī pie vīriešu tējām. Ja asiņo dzemde, jālasa tikai ziediņi. Viss augs palīdz kā asins tīrītājs, ārstē ādas slimības, nieres, liesu, palīdz pret mazasinību.

Parastā nātre ir asins attīrītāja, palīdz tiem, kuriem ir biežas galvas sāpes, nervu saslimšanas gadījumos. Samazina cukura līmeni asinīs. Veicina vēdera izeju, palīdz pret kuņģa spazmām, čūlu, vairo dzelzi asinīs, tikai nevajag pārlieku aizrauties, jo tā arī biezina asinis.

Kumelīte pirmām kārtām ir māmiņu zālīte, jo palīdz gan mātei, gan bērniņam, kad viņš piedzimst. Lieto zīdainīšu apmazgāšanai, mutītes iztīrīšanai, palīdz gremošanas orgānu darbībai, pie vēdera spazmām. Stipra tēja aptur caureju, vāja tēja pastiprina vēdera izeju. Kumelīšu tējai ir sviedrējoša iedarbība, tā nomierina drudzi, mazina karstumu. Kompreses mazina zobu sāpes. Kumelīšu ziediņus vislabāk vākt svētdienā, kas ir saules diena. Tie jānogriež pa vienam un jāžāvē tikai tumšā vietā.

Plaukšķenes, kas pašlaik zied un ar kuru ziediem bērni spēlējas, noder, ja ir ādas vai locītavu sāpes.

Vīgrieze tikko sāk ziedēt. Es vācu tikai to lielos, krēmīgos ziedus. Vīgriežu tējai, kas ir ļoti garšīga, ir relaksējoša iedarbība, tā palīdz nervu sistēmai, kā arī pret saaukstēšanos un ļoti daudzām citām vainām.

Pelašķis jeb Ahileja puķe laiku pa laikam būtu jālieto katrai sievietei, jo nekas tik labi neietekmē ikvienu sievietes iegurņa orgānu kā pelašķi. Labs asins apturēšanai, ārstē visas gremošanas orgānu kaites. Lieto pie asinsrites traucējumiem, asinsvadu spazmām. Pelašķi uzlabo kaulu smadzeņu darbību un veicina asinsradi.

Madaras ir baltās, smaržīgās un dzeltenās. Īstās ir dzeltenās, bet ārstniecībā der visas, un tām ir vienāda iedarbība. Ārstē gandrīz visus iekšējos orgānus, attīra nieres, aknas, aizkuņģa dziedzeri, liesu, ārstē limfas traucējumus, kā arī dažādas ādas slimības.

Raudene jeb oregano, kas ir garšaugs, pieskaitāma pie sieviešu zālītēm, bet ne tikai. To lieku gan pie sieviešu, gan nomierinošām tējām, jo tai ir daudz labu īpašību.

Mārsils jeb timiāns veicina urīna izdalīšanos, palīdz, ja ir problēmas ar menstruācijām. Tējai ir attīroša iedarbība, tā ārstē iekšējos orgānus, nervu slimības, pārpūli, depresiju, elpošanas ceļu saslimšanas, garo klepu, bronhus un atbrīvo no alkoholisma.

Liepziedi palīdz pret saaukstēšanās slimībām, un tā vienkārši ir ļoti garšīga tēja.

Biškrēsliņus un vaivariņus lieto kožu atbaidīšanai. Sasien buntītēs, aptin ar marlīti un iekarina skapjos, jo tie ļoti labi atbaida kukaiņus."