Drukāt šo lapu
09.12.2014 09:38

Likums par ierobežojumiem smēķētājiem ir; pārkāpēju nav daudz

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Likums par ierobežojumiem smēķētājiem ir; pārkāpēju nav daudz arhīvs

Novembra beigās spēkā stājās likuma grozījumi, kas paredz, ka turpmāk nedrīkstēs smēķēt citu personu klātbūtnē, ja kādam no apkārtējiem pret to būs iebildumi.

Likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" veikti grozījumi, kas nosaka stingrus ierobežojumus smēķēšanai publiskās vietās, tostarp ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas vietās un to lietošanā esošajās teritorijās. Ja kādam no apkārtējiem būs iebildumi, smēķēt nedrīkstēs. Smēķēšanas ierobežojums attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu balkoniem, lodžijām, smēķēšanu
pie loga.

Ikvienam cilvēkam ir tiesības dzīvot tīrā, nepiesārņotā vidē, tādēļ grozījumos uzsvērta nesmēķētāju tiesību prioritāte pār smēķētāju tiesībām un paplašināta smēķēšanas definīcija. Jaunie likuma grozījumi attiecas arī uz elektronisko cigarešu lietotājiem, proti, kūpināt elektronisko cigareti aizliegts visur, kur nedrīkst smēķēt.

Olaines novada pašvaldības policijas priekšnieks Ervīns Siliņš:

"Pēc tam, kad spēkā stājušies grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", neviens protokols Olainē pagaidām nav sastādīts. Taču par smēķēšanu sabiedriskā vietā – autobusa pieturās vai parkā, kur uzturas cilvēki ar maziem bērniem, – pašvaldības policijas darbinieki ir izteikuši aizrādījumus arī pirms likuma par smēķēšanas ierobežošanu pieņemšanu.

Šogad par smēķēšanas noteikumu pārkāpumiem sabiedriskās vietās ir sastādīti seši protokoli, bet ir arī gadījumi, kad ar smēķēšanas noteikumu pārkāpumiem nācies nodarboties novada Nepilngadīgo lietu komisijai, ja smēķējot pieķerti pusaudži. Iedzīvotāji pamatā ir bijuši neapmierināti ar smēķēšanu dzīvojamo namu kāpņu telpās.

Protokols un administratīvais sods ir galējais mērs, bet mēs ceram, ka iedzīvotāji paši ar laiku sapratīs, ka gan likums, gan līdzcilvēku tiesības dzīvot nepiesmēķētā vidē ir jāievēro bez jebkādām ierunām."

Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš:

"To, ko tagad paredz izmaiņas likumā par smēķēšanas ierobežošanu, mēs ievērojām jau tad, kad tās vēl nebija ieguvušas likuma spēku. Tagad tas vienkārši atvieglo lietvedību un iedzīvotāju iesniegumu izskatīšanu.

Arī līdz šim Ķekavā, Baldonē, Ikšķilē un Inčukalnā ir sastādīti protokoli par smēķēšanu sabiedriskās vietās, bet skaitļu ziņā pēdējās nedēļās nekas daudz šajā ziņā nav mainījies. Ja būs iedzīvotāju iesniegumi vai pretenzijas pret to, ka sabiedriskajā telpā tiek smēķēts un tas viņiem traucē, mēs noteikti reaģēsim."

Uz jautājumu, vai Stopiņu novadā tiek ievēroti likuma grozījumi par smēķēšanu sabiedriskās vietās un vai kāds jau ir sodīts par jauno likuma normu pārkāpumiem, novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa sadarbībā ar Stopiņu novada pašvaldības policiju sagatavoja atbildi, ka "Stopiņu novada pašvaldības policija saskaņā ar grozījumiem likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", kas stājās spēkā 29.11.2014., līdz 2014. gada 8. decembrim vēl nav saukusi pie atbildības nevienu personu".