Drukāt šo lapu
26.10.2014 12:46

Pelargonija šoziem ļoti noderēs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(3 balsojumi)
Smaržīgā pelargonija (Pelargonium fragrans), tautā saukta arī par ārstniecisko pelargoniju, ģerāniju jeb ausu puķi, noņem ne tikai ausu sāpes, bet ārstē arī iesnas un citas saaukstēšanās slimības, kā arī palīdz pie kaulu sāpēm. Smaržīgā pelargonija (Pelargonium fragrans), tautā saukta arī par ārstniecisko pelargoniju, ģerāniju jeb ausu puķi, noņem ne tikai ausu sāpes, bet ārstē arī iesnas un citas saaukstēšanās slimības, kā arī palīdz pie kaulu sāpēm.

"Smaržīgā pelargonija ir ārstnieciskā istabas puķe, kam šoziem dziedāsim slavas dziesmu. Daudzi to pazīst kā ausu puķi, bet nezina, ka tās pielietojums ir krietni plašāks."

Tā stāsta dārznieku entuziastu kluba "Tomāts" vadītāja Sarma Žarčinska no Ulbrokas un dalās vecvecmāmiņas padomos, ko savā dzīvē izmantojusi kopš bērnības.

Dabas mātes sūtīta ziņa
Braucot pa Latviju, varam redzēt, ka pļavas ir gandrīz baltas – tur zied pelašķi. "Dabas māte mums sūta ziņu, ka šoziem būs ļoti daudz saaukstēšanās slimību," sarunu sākot, saka Sarma Žarčinska. "Šovasar trīs reizes nopļāvu pļaviņu, un tā atkal ir balta no ziediem. Pelašķis ir visvērtīgākais savvaļas augs, kura tēja kopā ar dzērvenēm ir pirmā palīdzība pret saaukstēšanos. Tie pazemina arī paaugstinātu temperatūru.

Otrs palīgs pret saaukstēšanās slimībām ir ārstnieciskā istabas puķe smaržīgā pelargonija. Lai tās iedarbība būtu efektīvāka, jāizvēlas šķirne, kuras smarža labāk patīk. Savās mājās audzēju vairākas pelargonijas. No Igaunijas atvedu šķirni, kurai ir priežu sila aromāts. Piparmētru pelargonija ir ar raibām – zaļi baltām – lapām. Visspēcīgāk smaržo citronu pelargonija.

Pieredze liecina, ja mājā ļoti labi aug un sakuplo ārstnieciskā pelargonija, tas nozīmē, ka ģimenē ir vismaz viens cilvēks, kuram tā ir ļoti vajadzīga.

Telpu dezinficēšana
Kad sākas gripas epidēmija un mājās iegriežas ciemiņi, pēc viņu aiziešanas vajag kārtīgi izvēdināt istabas. Pēc tam paņem rokās puķu podu ar smaržīgo pelargoniju un izstaigā telpas, pakustinot auga zariņus. Reizē ar smaržu tie izdala fitoncīdus, kas iznīcina gaisā esošos baciļus.

Deguna pilieni pret iesnām
Līdzko jūt, ka būs iesnas, iet pie pelargonijas un palūdz augam atļauju nogriezt jaunos dzinumus kopā ar lapām. Tos liek stikla vai fajansa bļodiņā, saberž ar koka karoti un izspiež suliņu. To ar pipeti pilina degunā.

Pieaudzis vīrietis var izpilināt pilnu pipeti. Skolas vecuma bērnam pelargonijas sulu atšķaida ar ūdeni 1:1 un iepilina katrā nāsī pa 2–3 pilieniem. Galvu atgāž, lai sula no deguna iztek cauri kaklam un dezinficē arī bronhus. Ārstnieciskās pelargonijas sulu droši var norīt. No kaltētām šā auga lapām var gatavot arī tēju pret saaukstēšanos.

Mazam zīdainītim sulu pilināt nedrīkst. Viņam uz spilventiņa liek saberztu pelargonijas zariņu un redeļu gultiņu pilnībā pārklāj ar palagu. Kādu laiku ļauj, lai mazulis ieelpo fitoncīdus, kas izdalās no auga.

Lapas pret ausu sāpēm
Ārstniecisko pelargoniju dēvē par ausu puķi, jo tā noņem ausu sāpes. No auga jaunajiem dzinumiem un lapiņām izspiež suliņu, samitrina tajā vates tamponu un liek ausī, lai likvidētu iekaisumu. Ar pelargonijas suliņu var ierīvēt arī ādu aiz ausīm.

Bronhu attīrīšana
Ja ir klepus, nogriež pāris jauno pelargonijas dzinumu, saburza starp pirkstiem, lai sāk izdalīties sula, un ierīvē krūtis virs bronhiem. Vienīgi sirds apvidu atstāj neskartu, virs tā sulu nerīvē. Pēc tam uzvelk siltu vilnas džemperi.

Pēdu ierīvēšana
Vispirms pēdas izkarsē ūdens peldē. Bļodā ļoti siltā ūdenī izšķīdina ēdamkaroti sāls un divas ēdamkarotes sinepju pulvera. Ieliek kāju pēdas un pakāpeniski pielej karstāku ūdeni, cik var izturēt. Kājas karsē 15 minūtes. Pēc tam pēdas izceļ ārā, noslauka sausas un ierīvē ar saspiestu pelargoniju, no kuras izdalās sula. Tūdaļ pēc tam uzvelk siltas vilnas zeķes.

Aptuveni pēc minūtes pelargonijas sulu varēs sajust kaklā. Kļūs karsti, jo pa asinsvadiem sula iestaigā pa ķermeni un ļoti labi dezinficē organismu.

Maziem bērniem pēdiņas ar saspiestu pelargonijas lapu suliņu var ierīvēt bez kāju vannošanas. Pēc tam noteikti uzvelk siltas vilnas zeķītes.

Izvilkums degvīnā sāpošu vietu ierīvēšanai
No pāraugušas pelargonijas, kā arī apgriežot ļoti sakuplojušu augu, pagatavo izvilkumu degvīnā, ko var uzglabāt ilgstoši. Visu augu vai tā apgrieztos dzinumus un lapas liek ledusskapja apakšējā nodalījumā un tur septiņas dienas, lai tajās uzkrājas bioloģiski aktīvās vielas. Pēc tam pelargoniju sasmalcina ar koka nazīti uz stikla vai fajansa šķīvja. Iegūto zaļo masu liek stikla burkā un pārlej ar degvīnu, lai tā pilnībā būtu nosegta ar šķidrumu. Liek ledusskapī un tur nedēļu, laiku pa laikam saskalinot.

Ar gatavu pelargonijas izvilkumu ierīvē savilktu kaklu, sāpošu muguru, kā arī sāpošus kaulus un mezglus, kas izveidojušies uz lauku darbos sastrādātām rokām. Pēc brīža būs jūtams karstums, izvilkums ir sācis iedarboties uz sāpošajām vietām – dezinficē tās un ārstē.

Pelargonija ar citronu aromātuPelargonija ar citronu aromātu

 

Pelargonija ar piparmētru aromātuPelargonija ar piparmētru aromātu


Iepriekš:
Ārstnieciskā kalanhoje – ķirurgs bez naža