Drukāt šo lapu
17.07.2013 09:22

Ērču visvairāk "apdzīvotajos" novados situācija pagaidām mierīga

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ērču visvairāk "apdzīvotajos" novados situācija pagaidām mierīga www.foto.delfi.lv

Krimulda, Baldone un Sēja ir tie Pierīgas novadi, kuros ērču inficētība ir ļoti augsta. Uzrunātie ģimenes ārsti pagaidām gan teic, ka situācija ir mierīga, taču priekšā vēl sēņu un ogu laiks.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka šajos trijos novados tieši lielās ērču inficētības dēļ bērni līdz 18 gadiem pret slimību tiek vakcinēti bez maksas.

Lai gan Baldones novadā pagaidām neviens ar ērču encefalītu saslimis neesot, tur praktizējošā ģimenes ārste Inese Iljenkova ir pārliecināta, ka nav labāka veida, kā pasargāt sevi no šīs bīstamās slimības, kā vakcinācija. Viņa apliecina, ka bezmaksas potes saņem bērni, kuri ir deklarēti Baldones novadā, arī tie, kuri mitinās bērnunamos.

"Pašlaik potes pietiek visiem, taču pirms vakcinācijas vai revakcinācijas par to vajadzētu pabrīdināt medicīnas iestādi, lai vajadzības gadījumā mēs varam pasūtīt, ja nu tomēr uz vietas vairāk nav," tā ģimenes ārste. Savukārt ģimenes ārste Ārija Ancāne uzteic vietējo čaklumu uz potēšanos, taču aicina sekot līdzi datumiem, kad jāveic revakcinācija, jo, ja īstais laiks nokavēts, bieži vien ir gadījumi, kad viss kurss jāsāk no jauna.

Pagaidām neviens ar bīstamo encefalītu nav saslimis arī Krimuldas novadā. Ir bijušas aizdomas, taču tās nav apstiprinājušās. Krimuldas doktorāta ģimenes ārste Ilze Pētersone gan zina teikt, ka gadā vidēji trīs gadījumi tomēr esot. To apzinoties, vecāki aktīvi izmantojot iespējas bez maksas vakcinēt bērnus pret encefalītu, taču paši to darot kūtrāk. Iemesls, protams, ir nauda, jo viena pote maksā vairāk nekā 20 latu.

Savukārt Sējas novadā strādājošā "Ozoliņas doktorāta" ģimenes ārste Sandra Ozoliņa aicina vecākus vest savus bērnus vakcinēties, jo pagaidām tikai puse no aicinātajiem bērniem ir vakcinēti. Viņa zina teikt, ka iespēja bez maksas sapotēt bērnus pret bīstamo ērču encefalītu ir jau aptuveni desmit gadus.

Piebilstams, ka visi uzrunātie ģimenes ārsti sadarbojas arī ar novadu skolām, lai informētu bērnus un vecākus par šo iespēju.

Iepriekš:
Infektologi: ērču inficētība šogad divreiz augstāka
Pirmā ērce šogad noņemta pierīdzniekam