Drukāt šo lapu
02.07.2018 09:30

ETP priekšsēdētājs: ES nākotnes veidošanā svarīga ir visu 27 dalībvalstu vienotība

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ETP priekšsēdētājs: ES nākotnes veidošanā svarīga ir visu 27 dalībvalstu vienotība European Union 2015 – European Parliament

Eiropas Savienības (ES) nākotnes veidošanā svarīga ir visu 27 dalībvalstu vienotība, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Tautas partijas (ETP) priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers.

Politiķis norādīja, ka "Brexit" pieredze uzskatāmi pierāda, ka valsts izstāšanās no ES ir negatīvs process, īpaši ekonomikas, drošības un arī citos jautājumos. Lūgts komentēt, vai pastāv bažas par vēl kādas valsts vēlmi izstāties no ES, Vēbers uzsvēra, ka viņa lielākās bailes nav nākamais iespējamais "Brexit", bet gan vēlmes trūkums iesaistīties un strādāt pie ES nākotnes attīstības.

"Šobrīd esam situācijā, kad visas 27 ES dalībvalstis ir vienotas "Brexit" jautājumā, kas ir labi, bet tāda pati vienotība nepieciešama, iesaistoties ES nākotnes veidošanā, un šo es šobrīd saskatu kā lielāko problēmu," teica Vēbers.

ETP priekšsēdētājs vērsa uzmanību, ka "Brexit" ir traģēdija visiem – gan Eiropai, gan Lielbritānijai –, tomēr ES respektē referenduma iznākumu. Viņaprāt, ir būtiski, ka visas 27 ES valstis ir vienotas un saprot, ko tās vēlas panākt, tikmēr Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas valdība nezina, kā ar šo procesu tikt galā, un īsti nezina, ko iesākt.

"Politiski runājot, "Brexit" ir pateicīgs, lai parādītu, ka aiziešana no ES ir riskants process. ES principi ir skaidri. Mēs ticam vienotā tirgus idejai. Šī tirgus ieguvumus var baudīt vienīgi tad, ja piekrīti visiem tirgus noteikumiem. Mēs neļaujam britiem vienkārši "lasīt ķiršus no koka" jeb saņemt tikai pozitīvās lietas, atsakoties pieņemt arī negatīvos aspektus," skaidroja Vēbers.

Šobrīd Lielbritānijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem ir panākta drošības sajūta, tāpat panākta vienošanās par izstāšanās rēķinu, bet aktuāls jautājums šobrīd ir Īrijas un Ziemeļīrijas robežjautājums, norādīja politiķis, piebilstot, ka ES nevēlas "cieto robežu", jo tam būtu vairākas negatīvas sekas, tostarp pastāv arī iespēja, ka tādējādi Ziemeļīrijā varētu atjaunoties vardarbīgi konflikti.

Savukārt, raksturojot ES un ASV attiecības, vadošās Eiropas partijas priekšsēdētājs apliecināja, ka ASV ir ES partneri un pastāv daudz diskutablu jautājumu. "ASV prezidenta Donalda Trampa piegājiens problēmu risināšanā ir citāds nekā iepriekšējiem ASV prezidentiem, tomēr pašos pamatos Eiropa un ASV joprojām ir partneri, piemēram, NATO ietvaros. Pastāv arī kopīga izpratne par demokrātiju, brīvību un likuma varu. Tieši tas varētu būt pamats, lai atrisinātu jautājumus, kuros ir atšķirīgs viedoklis. Lai jautājumus atrisinātu, svarīgi saprast, vai esam vienoti un mums kā eiropiešiem ir kopīga izpratne," uzsvēra Vēbers.

Taujāts, vai Itālijas parlamenta vēlēšanu iznākums liecina par populisma atgriešanos Eiropā, viņš sacīja, ka ciena Itālijas parlamenta vēlēšanu iznākumu, un tas ir jārespektē, tomēr problēma, ar ko saskaras Itālija, ir visas eirozonas problēma, tādēļ neslēpa, ka ES satrauc notikumi Itālijā. Atbilde populistiem būtu spēja sniegt labus risinājumus pastāvošām problēmām, piemēram, kā to ETP paveica iepriekšējo vēlēšanu laikā 2014. gadā, eiro krīzes laikā, uzskata Vēbers.

"Mēs kā ETP parādījām, ka varam sasniegt panākumus ekonomikā, parādījām, ka cilvēkus gaida pozitīva nākotne, ja tiek veiktas nepieciešamās reformas. Un tas ir tas, kā vēlamies strādāt arī ar drošības, migrācijas un citiem izaicinājumiem. Ir jāuzticas nopietniem politiķiem un nopietnai politikai, un tad būs iespējams atrisināt problēmas," pārliecību pauda partijas priekšsēdētājs.