Drukāt šo lapu
01.08.2017 11:16

Tiesa lems par partijas "Apvienība iedzīvotāji" darbības apturēšanu

Autors  Ritvars Raits, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kaspars Upaciers Kaspars Upaciers LETA

Tiesu kalendārs vēsta, ka 22. augustā Ogres rajona tiesas tiesnese Žanna Gaigale-Prudņikova izskatīs civillietu, kas uzsākta pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pieteikuma par politiskās partijas "Apvienība iedzīvotāji" darbības apturēšanu.

Kā paskaidroja KNAB, iemesls ir ļoti triviāls – šī partija neesot iesniegusi 2015. gada pārskatu. KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša, kurai tika uzdots jautājums par pieteikuma pamatojumu, savā atbildē skaidroja, ka saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 9. panta 1. punktu un Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 13. pantā noteikto, KNAB veic kontroli un uzraudzību par Finansēšanas likuma izpildi. Saskaņā ar Finansēšanas likuma 8.5 panta otro daļu, katru gadu ne vēlāk kā līdz 31. martam politiskā organizācija (partija) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedz birojam gada pārskatu.

To pagājušajā gadā nebija izdarījusi politiskā partija "Apvienība iedzīvotāji", kas par 2015. gada pārskata iesniegšanas kārtības neievērošanu tika saukta pie administratīvās atbildības pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.6 panta trešās daļas un sodīta ar naudas sodu 250 eiro apmērā. Vienlaikus partijai tika uzdots trīsdesmit dienu laikā no lēmuma izsniegšanas iesniegt KNAB gada pārskatu par 2015. gadu. Lēmums netika pārsūdzēts un līdz ar to ir stājies spēkā.

Pamatojoties uz Finansēšanas likuma piekto daļu, ja politiskā organizācija (partija) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja noteiktajā termiņā neizpilda šā panta 1.1 otrajā un 2.1 trešajā daļā noteikto pienākumu vai mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas neiesniedz šajā likumā minēto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju vai gada pārskatu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam ir pienākums mēneša laikā ierosināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu tiesas ceļā.

Ņemot vērā, ka partija arī pēc brīdinājuma saņemšanas neiesniedza gada pārskatu par 2015. gadu, KNAB saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10. panta piektajā daļā noteikto ierosinājis politiskās partijas "Apvienība iedzīvotāji" darbības apturēšanu tiesas ceļā.

Politiskā partija "Apvienība iedzīvotāji" tika nodibināta 2009. gada 21. februārī Ikšķilē. Partiju dibināja ar nolūku piedalīties pašvaldību vēlēšanās, lai nodrošinātu Ikšķiles novada sociālo, ekonomisko un kultūras vides attīstību atbilstoši pašvaldības iedzīvotāju vajadzībām. Toreiz partijas valdē tika ievēlēti gan partijas dibināšanas iniciatīvas grupas aktīvisti – Inguna Urtāne, Sergejs Serafimovičs, Maija Avota, Edgars Logins, gan novada iedzīvotāji Kristaps Miķelsons un Jānis Ģēģeris. Par valdes priekšsēdētāju ievēlēja Kasparu Upacieru. Šobrīd partijas valdē ir Kaspars Upaciers, Edgars Logins, Jānis Rutulis, Māris Eisaks, Ilga Vecziediņa, Jānis Rušenieks un Aigars Zīmelis.

Šīs vasaras sākumā notikušajās pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidāti no partijas "Apvienība iedzīvotāji" startēja ne tikai Ikšķiles, bet arī Ogres, Mārupes, Krimuldas, Preiļu un citos novados. Ikšķiles novada domē tika ievēlēti Kaspars Upaciers un Edgars Logins, bet Ogres novada domē – Ilga Vecziediņa.

Partijas "Apvienība iedzīvotāji" mājaslapā pie kontaktiem norādīts tālruņa numurs, kas piederot Sergejam, kurš "visu zina". Izrādījās, ka Sergejs, kuru tiešām izdevās sazvanīt, zināja arī par šo tiesvedību. Viņš paskaidroja, ka partija nokavējusi finanšu atskaites iesniegšanu, bet nu tas sen esot izdarīts, tikai KNAB darbinieki neesot pamanījuši. Kad atskaiti vajadzēja iesniegt un kad tā iesniegta, Sergejs teikt nezināja, bet ieteica paskatīties KNAB mājaslapā.

Pārbaudot KNAB mājaslapā pieejamo informāciju, atklājās, ka politiskā partija "Apvienība iedzīvotāji" gada pārskatus par 2015. un 2016. gadu iesniegusi vienā dienā – 2017. gada 30. martā. Ļoti iespējams, ka tobrīd KNAB jau bija vērsies ar pieteikumu tiesā. Finanšu plūsma šai partijai gan nav bijusi iespaidīga – 2015. gadā ieņemti 140 eiro, bet izdoti 454 eiro, 2016. gadā iekasēti 125 eiro, bet iztērēti 534 eiro.