Drukāt šo lapu
25.04.2017 14:07

Itālijas prokurors: Migrantu glābšanā iesaistītās organizācijas sadarbojas ar cilvēku kontrabandistiem

Autors  BNS/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Itālijas prokurors: Migrantu glābšanā iesaistītās organizācijas sadarbojas ar cilvēku kontrabandistiem arhīvs

Itālijas prokurors intervijā laikrakstam paziņojis, ka nevalstiskās organizācijas, kas iesaistītas nelegālo imigrantu glābšanā Vidusjūrā, darbojas slepenā saziņā ar cilvēku kontrabandistiem Lībijā. Visas nevalstiskās organizācijas to noliegušas, uzsverot, ka tie esot nepamatoti apmelojumi.

Prokurors Karmelo Dzukaro intervijā laikrakstam "La Stampa" nāca klajā ar līdz šim konkrētākajiem apgalvojumiem par nevalstisko organizāciju darbību, ko Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības pārvalde "Frontex" nesen salīdzināja ar taksometru pakalpojumu piedāvāšanu nelegālajiem imigrantiem, kas vēlas nokļūt Eiropā.

Migrantu glābšanā Vidusjūrā iesaistījušās dažādas nevalstiskās organizācijas, gan tādas labi pazīstamas organizācijas kā "Glābiet bērnus" un "Ārsti bez robežām" (MSF), gan nesen izveidojušās grupas, piemēram, Maltā bāzētā MOAS. Tās visas noliegušas, ka sadarbotos ar cilvēku kontrabandistiem.

ANO dati liecina, ka šogad Vidusjūrā noslīkusi vairāk nekā 1000 nelegālo imigrantu. Gandrīz 37 000 ir izglābti un nogādāti Itālijā.

"Mums ir pierādījumi, ka pastāv tieši kontakti starp vairākām nevalstiskajām organizācijām un cilvēku kontrabandistiem Lībijā," intervijā "La Stampa" sacīja Dzukaro.

"Mēs vēl nezinām, vai un kā mēs varētu izmantot šos pierādījumus tiesā, bet mēs esam diezgan pārliecināti par to, ko sakām – telefonsarunas no Lībijas ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, lampas, kas izgaismo ceļu līdz šo organizāciju kuģiem, kuģi, kas pēkšņi izslēdz savus raidītājus," sacīja Dzukaro, piebilstot, ka tie ir pārbaudīti fakti.

Dzukaro vada piecu prokuroru lielu komandu, kas pēta visus migrācijas krīzes tiesiskos aspektus, sākot no cilvēku kontrabandas un beidzot ar nelegālu nodarbināšanu.

"La Stampa" vēsta, ka prokurori pēta, vai vairākas no nesen izveidotajām nevalstiskajām organizācijām gadījumā nefinansē kontrabandisti, lai atvieglotu nelegālo imigrantu nogādāšanu Itālijā. Visas organizācijas, uz kurām krīt aizdomu ēna, to noliegušas.