Drukāt šo lapu
29.03.2012 09:38

Laikraksts: reģionu partijas grib pārņemt varu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes novada mērs Andrejs Ence. Babītes novada mērs Andrejs Ence. Krišjānis Grantiņš

Pēc nopietnākā konkurenta reģionos – Tautas partijas (TP) – darbības izbeigšanas Latvijā intensīvi tiek veidotas reģionālās partijas. 

Tostarp liels spēks, ar ko jārēķinās nākamajās pašvaldību vēlēšanās, ir Babītes novada Domes priekšsēža Andreja Ences vadītā Reģionu partija.

Zaļo un Zemnieku savienība tikai šķietami pirms 2013. gada pašvaldību vēlēšanām var justies spēcīgākā novados. Bijušie TP un arī LPP/LC vietējie līderi nekur nav pazuduši un pārsvarā nav arī zaudējuši vēlētāju atbalstu, raksta laikraksts "Diena". Tos, kuri savu organizāciju nedibinās, zem sava karoga pulcē Babītes novada pašvaldības vadītāja Andreja Ences vadītā Reģionu partija. Tai pievienojas domubiedri no visiem Latvijas reģioniem – tuvākajās dienās šajā partijā plāno iestāties arī Salacgrīvas mērs Dagnis Straubergs ar savu komandu, kas pārliecinoši uzvarējusi vairākās vēlēšanās.

"Mēs esam vīlušies lielo partiju darbībā," laikrakstam trešdien sacīja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, kura vada pagājušajā nedēļā dibināto Daugavpils novada partiju. Tā ir trešā šajā Latvijas pusē neilgā laikā izveidotā vietējā partija, kurai maijā pievienosies arī Latgales reģionālā partija, kas plāno aptver vismaz pusi Latgales pašvaldību.

Mērķis – Saeima

Lielās partijas ir zaudējušas uzticību, un tām nav intereses par dzīvi reģionos. Tām arī nav ko piedāvāt pašvaldībām. Nacionāla mēroga partiju biedri laukos nevar ietekmēt šo politisko spēku lēmumu pieņemšanu un bieži nemaz nezina, kas Rīgā tiek lemts. Tāpēc viņi vēlas darboties spēkā, kurā paši ir lēmumu pieņēmēji. Tie ir tikai daži no iemesliem, ar ko ir skaidrota reģionālo partiju veidošanās. Agrāk lokālās partijas varēja uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt – Latvijai un Ventspilij, Ogres novadam, Liepājas partija, Tukuma pilsētai un novadam un vēl dažas. Rīgas rajonā izveidojās Rīgas apriņķa un novadu apvienība, kura tagad ir pārtapusi par Reģionu partiju.

Jau 2009. gada pašvaldību vēlēšanās šis politiskais spēks pārliecinoši nostartēja gandrīz desmit Pierīgas pašvaldībās. Tagad tas plāno pārklāt plašāku teritoriju. Skrundas novada priekšsēde Nellija Kleinberga un Vecumnieku novada vadītājs Rihards Melgailis atzina, ka Reģionu partija, visticamāk, būs arī viņu izvēle. Vecumnieku novadā nevienai no lielajām partijām nav nodaļas – to bijušais LPP/LC biedrs R. Melgailis minēja kā vienu no iemesliem, kāpēc nevar pievienoties kādai Saeimā pārstāvētai partijai. Interesi iestāties Reģionu partijā izteikuši arī pašvaldību pārstāvji no Gulbenes, Līvāniem, Engures un Jelgavas. Salacgrīvas novada vadītājs D. Straubergs atzina – ir nodoms izveidot stipru Reģionu partiju, kura var gūt pārstāvniecību arī nākamajā Saeimā.