Drukāt šo lapu
28.03.2012 10:46

Putniņš pret Čudaru: varas grieži Salaspilī

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Amatā cer atgriezties Salaspils novada Domes opozīcijas līderis un bijušais novada galva Juris Putniņš (no kreisās). Pašreizējais mērs R. Čudars ("Vienotība”) agrākā Tautas partijas biedra J. Putniņa atgriešanās mēģinājumos pamatojumu nesaskata un netic, ka varas maiņa notiks.   Amatā cer atgriezties Salaspils novada Domes opozīcijas līderis un bijušais novada galva Juris Putniņš (no kreisās). Pašreizējais mērs R. Čudars ("Vienotība”) agrākā Tautas partijas biedra J. Putniņa atgriešanās mēģinājumos pamatojumu nesaskata un netic, ka varas maiņa notiks. "Rīgas Apriņķa Avīzes" arhīvs

Šodien, 28. martā, notiks Salaspils novada Domes sēde, kurā lems par pašvaldības vadības maiņu.

Lēmums gāzt mēru Raimondu Čudaru ("Vienotība") un vienu no viņa vietniecēm Maldu Cauni ("Vienotība") esot pieņemts Domes opozīcijas un pozīcijas deputātu atšķirīgo uzskatu dēļ. 


Amatā cer atgriezties Domes deputāts un bijušais novada galva Juris Putniņš (agrāk – Tautas partijas biedrs, tagad bezpartejisks) un viņa kādreizējā vietniece Zoja Rimša (TB/LNNK).

Domes sēde notiks plkst. 16.00, savukārt stundu pirms tās Domes vadība pulcē piketu, ko solījušas apmeklēt vairākas vietējās biedrības, kā arī Salaspils katoļu draudze, lai protestētu pret Domes vadības maiņu.

Putniņš: Čudars nestrādā, bet valda

"Vienmēr teicu kolēģiem, ka R. Čudars ir cilvēks, kas varētu strādāt, kad beigšu politisko karjeru. Praksē izrādījās, ka gan viņa bakalaura izglītība, gan advokāta palīga pieredze ir stipri par mazu, lai vadītu tik lielu Domi," RAA satraukti saka J. Putniņš.

"Koalīcijai vajadzētu saprast, ka opozīcija arī ir iedzīvotāju ievēlēta, mums ir tādas pašas pilnvaras. Jautājumi jārisina visiem 17 deputātiem kopā," pauž J. Putniņš, kurš nav apmierināts, ka opozīcijas priekšlikumi tiekot ignorēti. "Pozīcija balsojumos atturas, un lēmumus nevar pieņemt. Tā nedrīkst strādāt." Nesaskaņas radījuši pusratā atstātie četru izglītības iestāžu ēku siltināšanas darbi, kā arī jaunās katla mājas ierīkošana. "Es personīgi R. Čudaram traucējot atrisināt šķeldas katlu mājas uzstādīšanu, bet tā nav."

J. Putniņš stāsta, ka viņš iebilstot pret to, ka tās izmaksas nu sasniegušas jau teju trīs miljonus latu. Jau februārī viņš aicinājis R. Čudaru grūtību gadījumā vērsties pēc atbalsta pie opozīcijas deputātiem, bet tas neesot ņemts vērā. 

Bijušais mērs pauž, ka nekavējoties ir jāpārskata novada budžets. "Ir parakstīti dokumenti par tādiem kredītiem, kas pēc tam gulsies uz visu siltuma maksātāju rēķiniem. Tos miljonu kredītus nedrīkst ņemt. Tam nav pamata. Katlu māju var izveidot daudz lētāk."

J. Putniņš klāsta, ka trīs gadu laikā, kopš Domi vada R. Čudars, iedzīvotāju rēķini par siltumu ir auguši. "Jāpārskata, kādu vēl sociālo palīdzību mēs varam sniegt, jo cilvēki taču nespēj rēķinus nomaksāt." Deputāts neslēpj, ka Domē "apgrozās liela nauda, un ar to ir jāprot rīkoties".

"Tas ir atbildīgi un nav vienkārši. Jāprot apieties ar līdzekļiem. Čudaram nav absolūti nekādas saimnieciskās pieredzes," uzskata J. Putniņš, kurš šobrīd pilda Ropažu novada Domes izpilddirektora pienākumus. 


Čudaram sāpētu "haosa atgriešanās"

Savukārt R. Čudars situāciju novadā vērtē kā pavisam normālu, viņš esot pārliecināts par koalīcijas stabilitāti un ierastā Domes darba turpināšanos. "Saprotu opozīcijas deputātus – ir pēdējais laiks par sevi atgādināt, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā." Viņš apgalvo, ka Domes sēdēs līdz šim nav dzirdējis pamatotus argumentus varas maiņai.

"Argumenti izskanējuši tikai publiskajā telpā. Un viens no tiem ir siltumapgādes jautājums. Tomēr mūsu tarifs pēdējo piecu gadu laikā pirmo reizi ir nokrities, gandrīz pielīdzinājies tarifam Rīgā, Bauskā, Aizkrauklē. Tāpēc šis opozīcijas arguments, manuprāt, pilnībā neiztur kritiku."

Otrs arguments, kas tapis mēram zināms, esot saistīts ar četru izglītības iestāžu ēku siltināšanu, kura iesākta pērnā gada sākumā un gada nogalē aprāvusies. Ar uzņēmumu "Unibūve", kuri izglītības iestāžu siltināšanas darbus nav veikuši pietiekami kvalitatīvi, līgums esot lauzts un celta prasība tiesā, kas firmai liks atmaksāt zaudējumus 1,2 miljonu latu apmērā, skaidro R. Čudars. Šobrīd esot izsludināts iepirkuma konkurss, lai ēku siltināšanu pabeigtu šogad.

"Gan no Domes vadības, gan administrācijas puses ir ievērots viss nepieciešamais, lai process veiksmīgi turpinātos. Jāatzīst, ka četri no deputātiem, kas iesnieguši demisijas pieprasījumu, nepiedalījās balsošanā par prasības celšanu pret saistības neizpildījušo uzņēmumu." R. Čudars stāsta, ka pilsētā uzsākta virkne darbu, kuri "jānoved līdz galam".

"Ir izstrādāta attīstības programma, kurā beidzot esam sarindojuši visas mūsu prioritātes noteiktā secībā. Mums ir jāķeras klāt pie darba, lai to visu realizētu," viņš saka. R. Čudars visvairāk baidoties no tā, ka līdz ar J. Putniņu "pilsētā atgrieztos iepriekšējo laiku haoss, kāds valdīja plānošanā un darbu realizācijā. Tas man būtu ļoti sāpīgi".

Lēmumu izšķirs viena balss

Salaspils novada Domē opozīcijai ir astoņas, savukārt pozīcijai deviņas deputātu balsis.

Iesniegumu, kurā lūgts sasaukt Domes sēdi pašreizējās Domes vadības maiņai parakstījuši opozīcijā esošie Juris Putniņš, Zoja Rimša, Genādijs Volodins ("Saskaņas centrs"), Vera Kalniņa (TB/LNNK atbalstītāja), Aleksandrs Prutkovs (PCTVL), Silvija Pivore (agrāk – "Tautas partijas" biedre), Ludmila Fedorkova ("Saskaņas centrs") un Valdis Circenis (agrāk – "Jaunā laika" biedrs).