Drukāt šo lapu
20.05.2013 07:40

Ilgojas pēc baseina, priecājas par "Hesburger"

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie pozitīvi vērtējamajiem veikumiem Salaspilī tiek pieskaitīts apkures tarifa samazinājums un sakārtots siltumapgādes jautājums, ielu atjaunošana un asfaltēšana. Kādu iepriecina arī lielveikala "Rimi" un ātrās ēdināšanas restorāna "Hesburger" atvēršana. Pie pozitīvi vērtējamajiem veikumiem Salaspilī tiek pieskaitīts apkures tarifa samazinājums un sakārtots siltumapgādes jautājums, ielu atjaunošana un asfaltēšana. Kādu iepriecina arī lielveikala "Rimi" un ātrās ēdināšanas restorāna "Hesburger" atvēršana. www.foto.delfi.lv

Lielākā daļa iedzīvotāju savas pašvaldības darbu vērtē skeptiski un drīzāk negatīvi. Pierādījums tam meklējams Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas vienotajā ziņu portālā "Zinas.ltv.lv", kur ikviens iedzīvotājs aicināts izteikties par pēdējo četru gadu laikā savā novadā piedzīvoto.

Apkopojām atsauksmes par tām Pierīgas pašvaldībām, par kurām saņemti vairāk nekā pieci vērtējumi.


Savās, nevis iedzīvotāju interesēs

Salaspils novadā trīs ceturtdaļas respondentu pašvaldības darbu atzinuši par neapmierinošu. Viens no iedzīvotājiem min, ka labākais, kas pēdējo četru gadu laikā noticis novadā, ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja viesošanās novada domē un būvvaldes ierēdņu pieķeršana korupcijā. Skeptisku vērtējumu sniedz arī kāds cits salaspilietis, kurš uzskata, ka "Salaspils tiek attīstīta kā guļamvagons vienaldzīgai patērētājsabiedrībai. Haotiska un lēna darbošanās bez mērķa definēšanas un sasniegšanas, bez vēlēšanās un sapratnes, kā veidot pilsētai un novadam savu brendu, unikālu tēlu. Pašvaldība joprojām darbojas savās, nevis iedzīvotāju interesēs".

Vēl kāds novadnieks uzsvēris domes aktivitāti tieši pēdējā gadā, kas, viņaprāt, skaidrojams ar pašvaldību vēlēšanu tuvošanos. "Pēdējā gada laikā kaut ko sāk darīt, lai tik ievērotu viņus un ietu balsot, bet nekā nebija."

Tikmēr daži novadnieki pamanījuši arī labas lietas, kas pašvaldības robežās notikušas. Pie pozitīvi vērtējamajiem veikumiem Salaspilī tiek pieskaitīts apkures tarifa samazinājums un sakārtots siltumapgādes jautājums, ielu atjaunošana un asfaltēšana. Kādu iepriecina arī lielveikala "Rimi" un ātrās ēdināšanas restorāna "Hesburger" atvēršana.

Novērtē vien auklīšu dienestu

Līdzīga situācija ir Ķekavā, kur trīs ceturtdaļas iedzīvotāju pašvaldības darbu vērtē negatīvi, pārējie – neitrāli. Neviens no atsauksmju iesniedzējiem darbu nav novērtējis pozitīvi.
Vairāki ir vienisprātis, ka satiksme Rīgas virzienā ir problemātiska, mikroautobusu patvaļa joprojām izteikti jūtama un par cilvēkiem ar invaliditāti nav padomāts.

Pamanīts arī, ka pašvaldības ceļi kopumā ir ļoti sliktā stāvoklī, bet posmos, kur ielas tiek remontētas, pēc tam paliek bardaks. Neizpratni izraisījusi domes vadības "aizraušanās" ar Turciju, tostarp komandējumi, ES projektu pasīva un neefektīva izmantošana, neprofesionāli un nekompetenti organizētā mājokļu siltināšana Baložos.

Pie pozitīvajām pārmaiņām daži gan min šogad izveidoto auklīšu dienestu, kas zināmā mērā risina bērnudārzu rindu problēmu.

Priecīgs, ka dzīvo tieši Siguldā

Pārliecinošu atzinību izpelnījusies Siguldas pašvaldība, kura lielākajā vairākumā atsauksmju atzīta par apmierinošu. Siguldieši novērtē bērnudārzu un skolu būvniecību, identifikācijas karšu programmu, izremontēto slimnīcu ar kvalitatīvu dzemdību un rehabilitācijas nodaļu, atjaunoto dzelzceļa staciju un pilsdrupas. Uzsvērta tiek arī drošība, ko, pateicoties pašvaldības policijai, diendienā izjūtot iedzīvotāji.

Tāpat tiek veicināts lokālpatriotisms, bet kultūras programma esot kvalitatīva un daudzpusīga. "Pabraukājot pa citām pašvaldībām, esmu priecīgs, ka dzīvoju Siguldā," atzinis kāds anonīms novadnieks. Vairāki joprojām ilgojas pēc baseina, bet kādam citam šķiet, ka jaunizbūvētie veloceliņi 11 kilometru garumā ir bezjēdzīgi.

Infrastruktūra uz sabrukuma robežas

No 30 atsauksmēm, kas saņemtas par Carnikavas novadu, vairāk nekā puse pašvaldības darbu vērtē negatīvi, bet trešdaļa – pozitīvi. Pārējo attieksme ir neitrāla. Kopējo noskaņojumu lielā mērā raksturo kāda iedzīvotāja sacītais: "Dome naudu tērē pilnīgi nevajadzīgiem projektiem (piemineklis pļavā), aizmirstot par vienu no svarīgākajām lietām – ielu un ceļu infrastruktūru, kas ir uz sabrukuma robežas. Nevar nepieminēt, ka šoziem februārī un martā visa Carnikava bija viena vienīga slidotava. Bet pašvaldības policija netiek galā ar mazdārziņu zādzībām".

Nedaudzi pozitīvi vērtē kultūras un sporta dzīves aktivitāti, bet vairāki uzteic jauno bērnudārza piebūvi. Iedzīvotāju domas krasi atšķiras par domes darbinieku kompetenci un spēju profesionāli darboties savā jomā.

Patīk tikai gājēju celiņš

Baldonieši uzskata, ka pēdējo četru gadu laikā viņu novadā nekas prātīgs neesot izdarīts. Sliktais ceļu stāvoklis ir galvenais neapmierinātības cēlonis, savukārt vairāki iedzīvotāji par labu atzīst jaunizbūvēto gājēju celiņu.

Skeptiski noskaņoti par savas pašvaldības darbu ir arī Ropažu novada iedzīvotāji, kur pārliecinošs vairākums domes darbu vērtē negatīvi. Dažs ir pamanījis korupcijas pazīmes iepirkumos, bet citi sūdzas par objektīvas un detalizētas informācijas trūkumu par notiekošo domē un novadā. Iedzīvotāji toties priecājas arī par aktīvo kultūras un sporta dzīvi.

Novērtē LED lampas, kritizē bedres

Par spīti publiskajā telpā bieži izskanējušai informācijai par Garkalnes domes patvaļu un nesaimnieciskumu, tikai trīs ceturtdaļas iedzīvotāju, kas piedalījušies aptaujā, par pašvaldību izsakās kritiski. Kāds vērīgais iedzīvotājs pamanījis, ka ielu apgaismojums nomainīts uz LED lampām. Tikmēr pārējos satrauc "katastrofāls ceļu stāvoklis, gājēju celiņu trūkums. Ceļi pat vasarā netiek tīrīti, kur nu vēl ziemā. Autobusu pieturas bēdīgā stāvoklī, daudzviet nav apgaismojuma, ūdens pievada un kanalizācijas. Desmit gadu laikā ne reizi neesmu manījis, ka mēģinātu kaut ko no iepriekš minētā labot vai ieviest," rakstījis kāds garkalnietis.

Savukārt Ādažu novada iedzīvotāju domas dalās – cik apmierināto, tik sašutušo, tomēr pat tie, kas kopumā pašvaldības darbu vērtē kritiski, atzīst, ka jaunais kultūras centrs ir viens no lielākajiem ieguvumiem pēdējo četru gadu laikā. Tāpat ne viens vien ievērojis veiksmīgi īstenoto finanšu stabilizācijas programmu un slikto ceļu stāvokli.