Drukāt šo lapu
05.12.2012 11:30

Pētām: Brauciens ar taksi daudzviet Pierīgā atļauts tikai vienā virzienā

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētām: Brauciens ar taksi daudzviet Pierīgā atļauts tikai vienā virzienā www.db.lv

Reti kurš nojauš, ka, taksometrā šķērsojot Rīgas un Pierīgas novadu robežas, var kļūt par administratīvā pārkāpuma liecinieku.

Kārtību, kādā notiek vieglo taksometru pārvadājumi Latvijā, nosaka Autopārvadājumu likums. Tas paredz, ka pārvadājumus drīkst veikt tikai ar pašvaldības izsniegtu licenci. Pierīgā līdz novadu reformai 2009. gadā tas bija Rīgas rajona padomes pārziņā, bet tad licenču izsniegšana un arī maksimālo pārvadāšanas tarifu noteikšana pārgāja pie katras no 17 Pierīgas novadu pašvaldībām.

Četri vārdi maina pasauli

Līdz pagājušā gada 8. jūnijam taksometra vadītāji, saņēmuši licenci vienā pašvaldībā, varēja diezgan neierobežoti darboties arī citās. Akciju sabiedrības "Rīgas taksometru parks" komercdirektore Anita Pakalniece stāsta, ka tobrīd Rīgā bez vietējās pašvaldības izsniegtām atļaujām darbojās liels skaits taksistu (tostarp daudz no Pierīgas), tā kaitējot licences apzinīgi nopirkušajiem vietējiem transporta pakalpojumu sniedzējiem.

"Čekus nedeva, mašīnas vecas un netīras, Rīgu nepazīst. Taksometru stāvvietās viņi nedrīkstēja stāvēt, taču atrada vietas, kur nostāties, un ar mazajām iekāpšanas cenām pārvilināja klientus. Piemēram, pie Bērnu klīniskās slimnīcas," atceras A. Pakalniece. Tagad tā vairs neesot.

Lielā mērā pateicoties Rīgas domes iniciatīvai, Saeima pērn pieņēma grozījumus Autopārvadājumu likumā. Iepriekšējās redakcijas likuma 35. panta otrā daļa noteica, ka "speciālā atļauja (licence) dod tiesības veikt vieglo taksometru pārvadājumus tikai attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs teritorijas un uzņemt pasažieri atpakaļceļā". Likuma grozījumā no šī panta tika izņemti pēdējie četri vārdi, kas radikāli mainīja līdzšinējo kārtību.

Bez licences uzņemt nedrīkst

"Nebūs pārkāpums, ja jūs no Rīgas aizbrauksiet pakaļ ģimenei uz Mārupi un tad ar to pašu taksometru atgriezīsieties galvaspilsētā. Šādā situācijā brauciens ir nepārtraukts, un par to apturēšanas gadījumā policisti viegli varēs pārliecināties, pavērojot skaitītāja rādījumus. Taču teritorijā, kur viņam nav licences kartītes, taksometra vadītājs uzņemt pasažierus nedrīkst," skaidro Mārupes novada pašvaldības policijas priekšnieks Juris Jēkabsons.

Viņš īpaši uzsver, ka, policistiem aizturot taksometra vadītāju bez licences kartītes, pasažieris nekādā gadījumā nebūs vainojams. Viņa pienākums nav zināt par atļaujas esamību, un par nelikumību nāksies atbildēt pasažieru pārvadātāju firmai.

Taču var rasties nepatīkamas situācijas, kad pēc taksometra šofera aizturēšanas pasažierim jāpaliek ceļmalā. Tāpēc pašvaldības policijas priekšnieks iesaka, izsaucot taksi uz kādu noteiktu vietu Pierīgā, pie dispečera pārliecināties, vai šī firma ir saņēmusi nepieciešamo licenci konkrētās pašvaldības teritorijā.

Skaitītāju ieslēdz uz robežas

Anita Pakalniece atklāj, kā šo dilemmu risina viņas uzņēmumā, kuram ir Rīgas, Jūrmalas un Mār­upes novada pašvaldību izsniegtas licences. "Ja saņemam šādu izsaukumu, dispečere brīdina, ka vadītājs ieslēgs skaitītāju jau turpceļā pie Rīgas robežas." Būtībā tas nozīmē – klients it kā tiek uzņemts Rīgā, un tad taksometrs pirms atgriešanās galvaspilsētā "izmet līkumu" novada teritorijā. "Klientam ir tiesības izvēlēties, vai viņu apmierina šāds variants. It kā būtu loģiski, ja dispečere šādu izsaukumu noraidītu, tomēr mēs ļaujam izvēlēties pasažierim."

A. Pakalniece stāsta, ka par Mārupes novada domes izsniegtu licenci firma maksā 50 latu gadā (Rīgā šī summa ir 12 latu) un vēl 14,50 latu mēnesī par tā saucamo licences kartīti, kas nepieciešama katrai automašīnai. Pēc publiski pieejamajiem datiem, Mārupes novada domē šādas kartītes ir saņēmušas 134 automašīnas no 18 firmām, turklāt 13 no tām nodarbina tikai vienu mašīnu.

"Rīgas taksometru parka" komercdirektore atzīst, ka izsaukumu, piemēram, uz Olaini vai Salaspili, arī Mārupi nav daudz. "Ja izsaukumu izdara pastāvīgais vai korporatīvais klients, uz to parasti atsaucamies. Taču, ja zvana nepazīstama persona, šādu izsaukumu varam arī atteikt. Dispečers uzņemas risku, vai izpildīt pasūtījumu, jo var gadīties, ka tas, kurš izsauca mašīnu, to nesagaida un aizbrauc ar citu. Braukt tālajos maršrutos ir izdevīgāk nekā lietus laikā vest klientu divus kvartālus, taču tāpat ne visi braucieni ir rentabli."

Pašreizējā situācijā arī sanāk, ka pēc pasažiera nogādāšanas novadā, kur firmai nav licences, vadītājam atpakaļceļā degviela jādedzina pa tukšo. Tā uzņēmumam ir ne visai izdevīga situācija.

Gardais kumosiņš – lidosta

J. Jēkabsons apgalvo, ka licenču pārbaude taksometros nav kāda īpaša akcija, bet notiek pastāvīgi. Aktīvāk – šāgada otrajā pusē, kad esot palielinājies skaits sūdzībām par nekvalitatīviem transporta pakalpojumiem un arī krāpšanas gadījumiem. Tiesa, pēdējā laikā pieķerto ir kļuvis mazāk, jo informācijas apmaiņa taksistu vidū acīmredzot liek viņiem uzmanīties.

Dažu pēdējo mēnešu laikā Mārupes novada pašvaldības policija ir ierosinājusi apmēram desmit administratīvas lietas par taksometra pakalpojumu sniegšanu bez nepieciešamās atļaujas. Daļa jau nodota Valsts ieņēmu dienestam (VID) lēmuma pieņemšanai par soda piemērošanu. Administratīvo pārkāpumu kodekss par šādiem pārkāpumiem juridiskām personām paredz 500–3000 latu soda naudu ar vai bez pārkāpuma rīka (šajā gadījumā automašīnas) konfiskācijas.

Ņemot vērā tāda taksistiem garda kumosiņa kā lidostas "Rīga" atrašanos novada teritorijā (oficiāli pārvadājumus no lidostas veic tikai "Baltic Taxi" un "Rīgas taksometru parks"), saprotams, kāpēc mārupieši cīņā ar nelikumīgajiem taksometra pārvadājumiem Pierīgā, šķiet, ir visaktīvākie.

Piemēram, Ādažu novada pašvaldības policijas priekšnieks Oskars Feldmanis atzina, ka licenču pārbaudīšana taksometru vadītājiem ne tuvu nav policijas prioritāte: "Ja nemaldos, mūsu novadā licences kartīte izņemta ir tikai vienai automašīnai. Tās, kuras iebrauc no Rīgas, tikai izlaiž pasažierus un aizbrauc. Pagaidām neesam jutuši vajadzību šim jautājumam pievērsties īpaši."

Takšu firmas nesatraucas

Juris Jēkabsons atzīst, ka pašreizējā sistēma, kad taksometru firmām teorētiski vajadzētu maksāt par licencēm visos Pierīgas novados, transporta pakalpojumu sniedzējiem nav ērta. "Taču jāsaprot, ka to pieprasa normatīvie akti. Izvēloties riskēt, viņi pārkāpj likuma normas."

Savukārt Anita Pakalniece uzskata, ka pašreizējās situācijas uzlabošanā sava loma varētu būt Rīgas plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļai, kas organizē sabiedriskā transporta – autobusu un mikroautobusu – pakalpojumus reģionālajā vietējās nozīmes maršrutu tīklā.

Labā ziņa taksometru pakalpojumu lietotājiem – pārvadātāju firmas pret pašreizējo kārtību izturas šķietami nevērīgi un par iespējamiem sodiem neuztraucas. Interesējoties uzņēmumā "Rīga Taxi", dispečere laipni atbild, ka nokļūt no Ulbrokas uz Rīgu ir iespējams.

Firmā "Baltic Taxi" apstiprina, ka no Ropažiem uz galvaspilsētu uzņēmums mūs aizvedīs labprāt. Arī no Ķekavas uz Mārupi nokļūt ir iespējams, tikai "Alviksa" dispečere atvainojas, ka nevar nosaukt precīzu summu, cik izmaksās brauciens. Bet Siguldā reģistrētās takšu firmas "Doriāns" un "Ekspress Sigulda" atbild, ka vajadzības gadījumā atvedīs mājās no Vangažiem uz Siguldu.

Iepriekš:
Pasažieris Toms sašutis par takšu cīņām Mārupē