Drukāt šo lapu
31.10.2012 07:28

Saulkalnē siltums izkūp gaisā – vainīgi esot kaķi

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Saulkalnes iedzīvotāji neapmierināti, ka par apkuri jāmaksā daudz, lai gan dzīvokļos nebūt nav silti.

Viens no iemesliem – ap apkures caurulēm esošais izolācijas materiāls ir noplēsts un mētājas zemē. Apsaimniekotājs tajā vaino kaķus. Saulkalnieši gan par to tikai pasmīn.

Salaspils novada Saulkalnes 32. mājas iedzīvotāji šogad par ziemas iestāšanos, maigi sakot, nav sajūsmā. Viņiem aukstais laiks atnācis ne tikai ar bažām par lieliem apkures rēķiniem, lai gan pirtij cienīgu temperatūru savos dzīvokļos nejūt, bet arī cīnoties ar apsaimniekotāju. Iemesls atrodas 32. nama pagrabā.

Izolācijas materiāls mētājas uz zemes

Caurules, pa kurām siltums no centrāles tiek piegādāts 32. mājai, izskatās kā pārcietušas viesuļvētru. Ap tām esošā izolācijas kārta ir norauta un daļa no materiāla mētājas pa zemi. Ne velti Arvīds Eglīte, Nadežda Jakovļeva un citi 32. mājas iemītnieki uztraucas, ka sliktais apkures cauruļu stāvoklis varētu atsaukties uz viņu siltuma rēķiniem, par spīti tam, ka dzīvokļos nebūt nav silti. "Visu dienu esmu mājās, un tā arī neesmu manījis, ka strādnieki kaut vienu dienu būtu rosījušies pa pagrabu. Nekas netiek darīts!" sašutumu neslēpj padzīvojušais kungs.

Viņš ir pārliecināts, ka nama apsaimniekotājs SIA "Salaspils celtnieks" vismaz pagaidām neko nav darījis, lai uzlabotu situāciju. "Protams, visam vajag naudu, taču nav normāli, ka mēs maksājam tik lielus apkures rēķinus, lai gan silti ir tikai dažos dzīvokļos. Vispirms vajadzētu sakārtot šīs caurules, arī pagrabs un jumts ir jānosiltina, lai siltums neaiziet vējā," spriež Saulkalnes iedzīvotājs.

"Salaspils siltums" kaunina

Uz to, ka 32. nama pagrabā esošās caurules izskatās briesmīgi, norāda arī novada siltumenerģijas pakalpojuma sniedzējs, SIA "Salaspils siltums". Tā darbinieki nobildējuši baiso skatu un izlikuši šo attēlu savā vietnē ar aicinājumu savest caurules kārtībā.

"Lai samazinātu rēķinus, iesakām mājām parūpēties par to, lai pēc iespējas samazinātu siltumenerģijas zudumu. Mājām ir jādomā par automātisko siltummezglu uzstādīšanu. Tas ļaus noregulēt padevi atbilstoši patēriņa režīmam," vēsta ieraksts siltumenerģijas piegādātāja vietnē.

Tiesa gan, publiska kaunināšana ir vienīgais, ko SIA "Salaspils situms" var darīt, jo viņu kompetencē nav piespiest apsaimniekotāju savest caurules kārtībā. To var tikai iedzīvotāji. "Mēs esam mājas sapulcēs par to jau teikuši, mēģinājām mainīt arī apsaimniekotāju, taču SIA "Salaspils celtniekam" ir savas metodes, kā panākt, lai iedzīvotāji, it īpaši vecāka gadagājuma kundzītes, iebilstu pret apsaimniekotāja maiņu. Nezinu, ko viņām sastāsta," teic Saulkalnes iedzīvotājs. Tā kā apsaimniekotāju pašlaik neesot iespējas nomainīt, 32. nama iemītnieki cer, ka vismaz caurules, kuras savu laiku ir nokalpojušas, tiks savestas kartībā jau tuvākajā laikā.

Pagraba durvis veikli aizslēdz

Apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Salaspils celtnieks" vadītāja Ārija Mora atzīst, ka problēma pastāv. Viņai gan ir pavisam cits skaidrojums tam, kāpēc caurules ir tik bēdīgā stāvoklī. "Problēma ir tāda, ka pagrabos dzīvo kaķi, kuri drusciņ šīs trubas saskrāpē, un tikai tagad santehniķis to ir atklājis un pārsiltinās visas caurules," teic Ārija More. Viņa arī noliedz, ka darbi nav sākušies laikus apsaimniekotāja kavēšanās dēļ, norādot, ka tas apzināti tiekot darīts īsi pirms ziemas. Apsaimniekošanas uzņēmuma vadītāja sarunā ar RAA sola, ka problēma ir apzināta un tiekot novērsta.

Tiesa gan realitātē viss ir nedaudz citādāk, jo dienu vēlāk, kad viesojamies Saulkalnē, caurules joprojām ir tikpat bēdīgā stāvoklī, taču vairs pie tām piekļūt nevar, jo kāds ir aizslēdzis restotās durvis, kas norobežo apkures caurules no pārējās pagraba daļas.

Mājas iedzīvotāji smej, ka tas ar nolūku izdarīts pirms preses viesošanās, jo pirms tam tās vienmēr esot stāvējušas vaļā. Par aizslēgšanu, visticamāk, ir atbildīgs mājas santehniķis Sergejs, kuram arī lūdzam pagraba durvis atslēgt.

Vairākkārt liekot pārzvanīt vēlāk, vīrietis beigās saņemas un pasaka, ka pagraba durvis vaļā neslēgs un mūs iekšā nelaidīs. Tas veikli izdarīts arī citos mājas pagrabos. Iedzīvotājiem atslēgas, lai tās atvērtu, nav. Uz jautājumu, kāpēc tā, seko vien strupa atbilde: "Es nevēlos uz šo jautājumu atbildēt." Vai santehniķis Sergejs vēlas pasargāt kaķus, kuri tik negausīgi skrāpē caurules, vai tam ir citi iemesli, noskaidrot neizdodas, jo vīrietis sarunu pārtrauc.

Saulkanes 32. nama iedzīvotājs Arvīds (pirmais no labās) uzskata, ka nama apsaimniekotājs nav izdarījis visu iespējamo, lai iedzīvotājiem apkures sezona nesāktos ar šādām bažām. Viņam piekrīt arī kaimiņiene Gaļina.Saulkanes 32. nama iedzīvotājs Arvīds (pirmais no labās) uzskata, ka nama apsaimniekotājs nav izdarījis visu iespējamo, lai iedzīvotājiem apkures sezona nesāktos ar šādām bažām. Viņam piekrīt arī kaimiņiene Gaļina.

Tā izskatās Saulkalnes 32. nama pagrabā esošās apkures caurules. Apsaimniekotājs šajos posta darbos vaino kaķus, bet iedzīvotāji par to tikai pasmīn. Viņuprāt, tas ir ilgstošas nekā nedarīšanas rezultāts.Tā izskatās Saulkalnes 32. nama pagrabā esošās apkures caurules. Apsaimniekotājs šajos posta darbos vaino kaķus, bet iedzīvotāji par to tikai pasmīn. Viņuprāt, tas ir ilgstošas nekā nedarīšanas rezultāts.