Drukāt šo lapu
15.08.2018 17:05

VARAM ieskatā Rīgas dome pati ir tiesīga noteikt, kas iekasē "Rīdzinieka kartes" piešķirtos atvieglojumus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VARAM ieskatā Rīgas dome pati ir tiesīga noteikt, kas iekasē "Rīdzinieka kartes" piešķirtos atvieglojumus arhīvs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieskatā Rīgas domei pašai ir tiesības noteikt institūciju, kas administrē maksas atvieglojumus "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem, taču šo kārtību regulējošos noteikumus ministrija domei tomēr lūgusi pārskatīt, pastāstīja VARAM pārstāve Anda Zaļepska.

Ministrija skaidro, ka pašvaldība "kā publisko tiesību subjekts ir atbildīga par maksas atvieglojumu piemērošanu un tai nav pienākums nodrošināt konkurenci pašvaldības atvieglojumu administrēšanā". Līdz ar to ministrijas ieskatā pašvaldībai pašai ir tiesības noteikt institūciju, kas administrē maksas atvieglojumus.

Vienlaicīgi VARAM gan norāda, ka konkurences ierobežošanas risku izvērtēšana tomēr ir Konkurences padomes (KP) kompetencē. Līdz ar to, ņemot vērā saņemto informāciju no KP par izvērtēto situāciju attiecībā uz konkurenci ierobežojošām pazīmēm pašvaldības pārvaldītajā uzņēmumā, VARAM rakstveidā informējusi Rīgas domi par pašvaldības pienākumu izvērtēt KP paustos apsvērumus un argumentus, kā arī veikt grozījumus saistošajos noteikumos.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka ministrijas vēstuli pašvaldība tiešām ir saņēmusi.

"Pašvaldība iepazīsies ar ministrijas argumentiem un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniegs uz tiem atbildi," sacīja Vidauskis, vienlaikus piebilstot, ka, spriežot pēc publiskajā telpā pieejamās informācijas, KP pārmetumi ir nepamatoti, taču plašāku komentāru par tiem dome varēs sniegt pēc tam, kad ar KP ziņojumu būs iepazinusies pilnībā.

Kā ziņots, KP ieskatā, Rīgas dome nepamatoti uzspiež "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem izmantot pašvaldības norēķinu sistēmu, tāpēc padome aicināja VARAM izvērtēt Rīgas domes rīcību.

KP norāda, ka pastāvošā kārtība, kad "Rīdzinieka kartes" īpašnieki atlaides par autostāvvietu pakalpojumiem atsevišķās galvaspilsētas zonās var iegūt tikai tad, ja norēķinās, izmantojot pašvaldības pakalpojumu sniedzēju, rada nepamatotus ierobežojumus gan patērētājiem izvēlēties tiem ērtāko norēķinu sistēmu, gan privātajiem uzņēmējiem piedāvāt savus pakalpojumus.

Rīdzinieka karti var iegūt persona no septiņu gadu vecuma, kuras dzīvesvieta deklarēta Rīgā (izņemot personu, kura deklarējusi papildu adresi), persona, kurai Rīgā pieder nekustamais īpašums, kā arī jebkura cita persona, kas samaksājusi 12 mēnešu maksu 775 eiro (ieskaitot PVN) apmērā pašvaldības "Rīgas satiksmei".

Rīdzinieka karte ļauj saņemt dažādas atlaides, iegādājoties galvaspilsētas sabiedriskā transporta biļetes, kā arī uz izdevīgāku noteikumu pamata novietot savu transportlīdzekli RS administrētajās autostāvvietās.

Līdz šim Rīdzinieka karti nav iegādājusies neviena persona.