Drukāt šo lapu
02.08.2018 15:20

Saulkrastu novada domes opozīcija vērsīsies tiesā par proporcionalitātes normu neievērošanu komitejās

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Normunds Līcis Normunds Līcis arhīvs

Saulkrastu novada domes opozīcija gatavojas vērsties tiesā saistībā ar proporcionalitātes normu neievērošanu domes komitejās, informēja no "Vienotības" saraksta ievēlētais deputāts Normunds Līcis.

Deputāti pieteikumu administratīvajā tiesā nolēmuši gatavot pēc tam, kad Satversmes tiesa (ST) atcēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) rīkojumu, ar kuru tika apturēts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi. Tiesa secināja, ka ministram nav tiesību apturēt individuālus tiesību aktus - administratīvos aktus un individuālus pārvaldes lēmumus.

Līcis klāstīja, ka arī Saulkrastu deputāti iepriekš bija vērsušies pie ministra, jo domes komitejās netika ievērots proporcionalitātes princips, taču situācija netika mainīta, jo ministrs un Saulkrastu domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis pārstāv vienu politisko spēku.

"Komitejās tiek skatīti novadam nozīmīgi jautājumi, bet bieži vien līdz domes sēdei tie nonāk pavisam citādi. Viņi [pozīcijas deputāti] vēlas diskutēt par šiem jautājumiem tikai savā starpā," uz problēmām komiteju darbā norādīja Līcis.

Deputāts pieļāva, ka pieteikums tiesai taps rudens sākumā, jo pašlaik ir atvaļinājumu laiks. Plānots, ka pieteikumu gatavos pieci no "Vienotības" saraksta ievēlētie deputāti, konsultējoties ar juristu. Ar pieteikumu tiks pieprasīta arī morālā kaitējuma atlīdzināšana, jo pašlaik deputāti nevarot pildīt savus pienākumus.

Viņaprāt, deputāti, balsojot par sadalījumu komitejās, zināja, ka pārkāpj likumu.

Kā ziņots, pēc ST lēmuma Gerhards arī atcēlis rīkojumus, ar kuriem tika apturēti Jūrmalas, Lielvārdes un Ķekavas pašvaldību domju lēmumi par pastāvīgo komiteju izveidošanu.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka deputātiem, kuru tiesības darboties kādā no pastāvīgajām komitejām atbilstoši vēlēšanu rezultātiem un no tiem izrietošā proporcionalitātes principa, ar sākotnējo pašvaldības domes lēmumu tikušas aizskartas, situācijas risināšanai ir jāvēršas administratīvajā rajona tiesā.