Drukāt šo lapu
01.08.2018 15:47

Ķekavas novada pašvaldība cer piesaistīt ERAF finansējumu ielu infrastruktūras sakārtošanai Baložos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novada pašvaldība cer piesaistīt ERAF finansējumu ielu infrastruktūras sakārtošanai Baložos Ķekavas novada pašvaldība

Ķekavas novada pašvaldība plāno piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai un infrastruktūras uzlabošanai Baložu pilsētā, tāpēc šobrīd veic visus nepieciešamos priekšdarbus, lai pretendētu uz ERAF atbalstu.

Pašvaldība ir izstrādājusi projekta idejas koncepciju par infrastruktūras izbūvi uzņēmējdarbības atbalstam Baložos, kuras ietvaros tiek paredzēta arī divu ielu – Jaunatnes ielas un Uzvaras prospekta – sakārtošana, veicot ielu pilnu seguma rekonstrukciju, informēja Ķekavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļā.

Lai pretendētu uz apmēram 400 000 eiro lielu ERAF līdzfinansējumu, projekta īstenošanā atbilstoši ERAF noteiktajiem kritērijiem ir jāpiesaista novada uzņēmumi, kas gatavi nākt talkā ar ieguldījumu, savā uzņēmumā investējot 460 000 eiro un radot jaunas 18 darbavietas. Izvērtējot potenciālos uzņēmējus kā projekta partnerus, kas būtu gatavi šādiem ieguldījumiem, vienošanās līgums par sadarbību ir noslēgts ar konditorejas fabriku SIA "Mario", kuras ražotne atrodas Baložos pie Jaunatnes ielas.

Tāpēc, rūpīgi izvērtējot, kuru ielu uzlabošana Baložu pilsētā atbilstu izvirzītajiem projekta nosacījumiem, Ķekavas novada projekta idejas koncepcijā tika iekļauta jau minētā Jaunatnes iela (no Skolas ielas līdz Rīgas ielas), kā arī Uzvaras prospekts (no Baložu ielas līdz Titurgas ielai), kas ir viena no ielām ar augstāko satiksmes intensitāti Baložu pilsētā un kuru aktīvi izmanto ne tikai vietējie uzņēmumi, bet arī pilsētas iedzīvotāji.

Kā obligāts priekšnoteikums projektu iesniegšanai un ERAF finansējuma saņemšanai ir projekta tehniskā gatavība – proti, ir jābūt gatavam tehniskajam projektam. Tāpēc ir jau veikts gan publiskais iepirkums par Uzvaras prospekta pārbūves projektēšanas darbiem, gan cenu aptauja Jaunatnes ielas pārbūves projektēšanai. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem Uzvaras prospekta pārbūvi projektēs SIA "RK Projekti" par 18 755 eiro, bet Jaunatnes ielu – SIA "Vertex projekti" par 12 083 eiro.

Ķekavas novada pašvaldība šogad pavasarī augstākminēto projekta ideju koncepciju precizēja un iesniedza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, un saņēma tās akceptu projektā plānotajām aktivitātēm. Tāpēc pašvaldībā tika uzsākti nākamie darbi paša projekta sagatavošanai un iesniegšanai.

Jau ziņots, ka 24. jūlijā valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta (MK) rīkojumā paredz, ka piecas pašvaldības, tostarp, Ķekavas novada pašvaldība, ieguvušas iespēju uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras attīstīšanas projektu realizēšanai piesaistīt kopumā vairāk kā 5 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma. Balstoties uz šo valdības lēmumu, VARAM, nosūtot vēstuli, aicinājusi Centrālo finanšu un līgumu aģentūru uzaicināt šīs pašvaldības, tai skaitā arī Ķekavas novadu, iesniegt projektu iesniegumus līdz 2018. gada 21. decembrim