Drukāt šo lapu
24.07.2018 12:56

Piecas pašvaldības, tostarp Ādažu un Ķekavas, iegūst iespēju projektu realizēšanai piesaistīt 5,190 miljonus eiro no ERAF finansējuma

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piecas pašvaldības, tostarp Ādažu un Ķekavas, iegūst iespēju projektu realizēšanai piesaistīt 5,190 miljonus eiro no ERAF finansējuma pixabay.com

Amatas, Ādažu, Grobiņas, Ķekavas un Vaiņodes novada pašvaldība ieguvusi iespēju uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras attīstīšanas projektu realizēšanai piesaistīt 5,190 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma, paredz valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta (MK) rīkojumā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atgādina, ka Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas periodā 89 novadu pašvaldībām uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras attīstīšanai ir pieejams ERAF finansējums 37,193 miljonu eiro apmērā. Savukārt MK noteikumi paredz, ka līdz šī gada 31. decembrim trešās projekta atlases kārtas laikā var plānot ERAF finansējumu ne vairāk kā 34,924 miljonu eiro apmērā.

Pēc ministrijas paustā, ņemot vērā salīdzinoši nelielo ERAF finansējuma apjomu, kas pieejams līdz šī gada beigām pret potenciālo projektu iesniedzēju skaitu, 2016. gadā tika organizēta projektu ideju konceptu priekšatlase. Atlasē no 89 pašvaldībām, kurām bija tiesības tajā piedalīties, projektu ideju konceptus iesniedza 59 pašvaldības, kopumā piedāvājot 90 projektus. No 90 iesniegtajiem darbiem ERAF finansējums pietika tikai 54 projektu ideju konceptiem, kuri visefektīvāk atbilda priekšatlases vērtēšanas kritērijiem.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) izsludinātā atlase noslēdzās šī gada 15. martā, un VARAM kā atbildīgā iestāde ir apzinājusi, ka līdz šī gada 7. jūnijam atlases kārtas rezultātā ir radies ERAF finansējuma atlikums 5,190 miljonu eiro apjomā, kas ir pieejams līdz 31. decembrim.

2,277 miljonu eiro atlikumu veido to projektu ideju finansējums, kurus pašvaldības ir atteikušās īstenot, bet 2,336 miljonu eiro atlikumu veido to ideju koncepta finansējums, par kuriem nav iesniegts projekta iesniegums ne pēc pirmreizējā, ne pēc atkārtota uzaicinājuma. Vēl 576 779 eiro izdevies ietaupīt, noslēdzot vienošanos par projekta īstenošanu vai pabeidzot projekta īstenošanu līdz šī gada 7. jūnijam.

Lai apzinātu faktisko situāciju un noskaidrotu nākamo aiz svītras palikušo projektu ideju konceptu aktualitāti un gatavības pakāpi, 10. aprīlī VARAM veica deviņu novadu pašvaldību – Ķekavas, Ādažu, Rucavas, Salacgrīvas, Vaiņodes, Aksnītes, Sējas, Amatas, Grobiņas – aptauju. Šo pašvaldību projektu idejas iepriekš tika saskaņotas, jo pēc būtības atbilda atlases kritērijiem, bet netika virzīti tālāk projektu iesniegšanai CFLA nepietiekamā ERAF finansējuma dēļ.

Piecas pašvaldības – Amatas, Ādažu, Grobiņas, Ķekavas, Vaiņodes – no deviņām apliecināja, ka to projekti joprojām ir aktuāli un ka tās ir gatavas iesniegt projektu iesniegumus CFLA līdz šī 17. decembrim, kopumā cerot izmantot 3,884 miljonus eiro. Par ERAF finansējumu 1,306 miljonu eiro apmērā izlietojumu, kas netiek novirzīts jaunu projektu īstenošanai, tiks lemts pēc Eiropas Komisijas lēmuma par snieguma rezerves piešķiršanu.

Līdz ar to grozījumi paredz izslēgt no MK rīkojuma tos ideju konceptus, par kuriem saņemti pašvaldību atteikumi, kā arī tos, par kuriem nav saņemts projektu iesniegums attiecīgajos termiņos.

Tāpat grozījumi paredz samazināt sešu novadu pašvaldību projektiem pieejamo ERAF finansējumu par summu, par kuru ir izveidojies ietaupījums, kā arī papildināt MK rīkojumu ar tām piecām pašvaldībām un to projektu ideju konceptiem, par kuriem projektu attiecīgās pašvaldības ir gatavas iesniegt iesniegumus iestādē līdz 2018. gada beigām.