Drukāt šo lapu
02.07.2018 10:55

Salaspils mērs: Gerhardam būtu jāatvainojas un jāatmaksā salaspiliešiem par domes kavēto darbu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Raimonds Čudars. Raimonds Čudars. Krišjānis Grantiņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) būtu jāatvainojas Salaspils iedzīvotājiem un jāatmaksā par pašvaldības kavēto darbu, kas kaitēja novada iedzīvotājiem, uzskata Salaspils novada mērs Raimonds Čudars (V).

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Satversmes tiesa (ST) atcēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, ar kuru tika atcelts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi, jo tas ir neatbilstošs likuma "Par pašvaldībām" 49. panta pirmajai daļai.

Kā pauž novada priekšsēdētājs, attiecībā uz šādiem gadījumiem ST atzinusi, ka antikonstitucionāls tiesību akts nekad nav bijis spēkā, jo ministram vispār nav bijušas tiesības šādu aktu izdot un tāpēc tas arī nevar radīt tiesiskas sekas. "Ministra prettiesisko darbību rezultātā Salaspils novada pašvaldībā turpat veselu gadu nedarbojās likumā "Par pašvaldībām" kā obligātas noteiktas, demokrātiski ievēlamas institūcijas (komitejas), kurām likums arī nosaka kompetenci pašvaldību pārvaldē. Ministra prettiesiskā rīcība Salaspils novada pašvaldībai un tās iedzīvotāju ievēlētajiem deputātiem atņēma iespēju pildīt savus pienākumus pret vēlētājiem. Protams, tas kavēja domes darbu un radīja kaitējumu visai pašvaldībai un tās iedzīvotājiem," saka Čudars.

Viņš norāda, ka "nožēlojama ir ministra un viņa sabiedrisko attiecību speciālistu vēlme novirzīt sabiedrības uzmanību uz ST pastarpinātiem secinājumiem, nevis uz faktu, ka ministrs ir rupji pārkāpis Satversmi, likumu "Par pašvaldībām" un rīkojies savas partijas šauro interešu vadīts." "Gribētos, protams, pievienoties ministra "priekam" par paša aktīvo prettiesisko rīcību, kuras rezultāts ir zaudējums tiesā, bet šāda absurda un nekaunīga domāšana ir nepieņemama," savu viedokli pauž Salaspils domes vadītājs.

Mērs apgalvo, ka ir palicis neatbildēts tikai viens jautājums - kurš un kādā veidā samaksās par to, ka Nacionālās apvienības ministrs, piepalīdzot savam parlamentārajam sekretāram Jānim Eglītam, pretlikumīgā un prettiesiskā veidā ir kavējis Latvijas Republikas demokrātiski ievēlētas pārvaldes iestādes darbu.

"Būsim godīgi un sauksim lietas īstajos vārdos – Gerhardam sagribējās "pārmācīt" pašvaldību, kurā viņa partijai bijuši nenozīmīgi rezultāti vēlēšanās, pretēji, piemēram, Nacionālās apvienības kontrolētajai Saulkrastu domei, kur ministrs ignorēja opozīcijas sašutumu un piesedza savus "partaigenoses". Vai ministrs un viņa parlamentārais sekretārs ir gatavi samaksāt salaspiliešiem par nenotikušajām komiteju sēdēm, par neizskatītiem jautājumiem komiteju sēdēs, par deputātu iespēju ierobežošanu piedalīties un paust savu viedokli komiteju sēdēs, par liegšanu deputātiem lemt, piemēram, likumā obligāti paredzētā finanšu komitejā par iedzīvotāju nodokļos samaksāto līdzekļu izmantošanu?" kritizē Čudars.

Tāpat Čudars atgādina, ka neviens vēl neesot atcēlis Krimināllikumā noteikto atbildību "Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm". "Līdzšinējā ministra darbībā neliecina, ka varam sagaidīt viņa atkāpšanos no amata. Es ceru, ka ministrs Kaspars Gerhards, vismaz publiski atvainosies salaspiliešiem. Ne man, ne domei, ne deputātiem, bet visiem salaspiliešiem," aicina mērs.

Kā ziņots, neraugoties uz ministram nevēlamo spriedumu, VARAM ieskatā ST lēmums Salaspils domes un ministrijas strīdā vieš skaidrību pašvaldību un deputātu pienākumos un tiesībās un kopumā vērtējams pozitīvi, jo "nosaka, ka pašvaldības nav neatkarīgas institūcijas, bet ir padotas Ministru kabinetam, un ministra kompetencē ietilpst pašvaldību darbības pārraudzība likumā noteiktajā veidā."