Drukāt šo lapu
25.06.2018 12:39

Ķekavas novadā sekmēs tehnoloģiju uzņēmumu un tehniskās jaunrades pulciņu darbību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novadā sekmēs tehnoloģiju uzņēmumu un tehniskās jaunrades pulciņu darbību publicitātes

Ņemot vērā mūsdienu darba tirgus pieprasījuma tendences, Ķekavas novada pašvaldība turpina attīstīt tehnisko jaunradi, radot tehnoloģiju uzņēmumiem labvēlīgu vidi un interesi savu uzņēmējdarbību veidot Ķekavas novadā, savukārt bērniem un jauniešiem – motivāciju pievērsties inženiertehniskajām zinātnēm.

Ķekavas novada izglītības iestādēs tiek piedāvāti dažādi tehniskās jaunrades pulciņi, kur bērni un jaunieši var iegūt zināšanas un prasmes, piemēram, robotikā, lidmodelismā, dizainā un tehnoloģijā, kokapstrādē un loģistikā. Kā pavēstīja novada domē, pateicoties pašvaldības sadarbībai ar Bordesholmas pašvaldību Vācijā, divi jaunieši no Baložu vidusskolas, jūlija beigās dosies pieredzes apmaiņā uz Bordesholmu, lai savas iegūtās zināšanas loģistikā nostiprinātu Vācijas uzņēmumā.

Arī Jaunatnes iniciatīvu centrs skolēniem pagājušajā mācību gadā piedāvāja datorprogrammēšanas apmācības, bet rudenī plāno piedāvājumu papildināt ar lāzerprintēšanas pulciņu.

"Šī mūsu iniciatīva sasaucas ar šobrīd nospraustajiem uzņēmējdarbības attīstības stratēģijas pamatprincipiem Ķekavas novadā – tiekties būt par Pierīgas uzņēmējdarbības atbalsta centru ar loģistikai, informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, pārtikas ražošanai labvēlīgāko vidi. Būtisks aspekts ir arī veicināt tehnisko jaunradi mūsu jaunās paaudzes vidū, jo eksaktajām zinātnēm viennozīmīgi ir nākotnes perspektīva darba tirgū," uzsver Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire.

Par tehnisko jaunradi tika diskutēts iepriekšējā Attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejā, un tika atbalstīta ideja, ka pašvaldība varētu daļā no pašvaldības piederošā īpašuma Baložos, Dzelzs ielā 32, veidot potenciālu tehniskās jaunrades vietu, kur piedāvātu interesentiem darboties ar bezpilota tehnoloģijām, savukārt bērnus un jauniešus tādējādi ieinteresēt inženiertehnisko zinātņu jomā, piemēram, Ķekavas vidusskolas lidmodelisma pulciņa dalībnieki savus izgatavotos modeļus varētu tur izmēģināt brīvā dabā. Šim mērķim pašvaldība izskatītu iespēju atvēlēt 2000 m2 lielu platību ar novietojumu blakus bijušajam kūdras pārkraušanas laukumam.

V. Baire ir gandarīta, ka "jauni, augoši tehnoloģiju uzņēmumi izrāda interesi savu darbību veidot un attīstīt tieši Ķekavas novadā, un mums šī vēlme ir jāatbalsta, jo ieguvēji būs gan iedzīvotāji, gan novads kopumā". Piemēram, Attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejā savu redzējumu par iespējamo darbību Ķekavas novadā prezentēja tehnoloģiju uzņēmums "SPH Engineering", kura darbība aptver sadarbības partnerus no vairāk kā 120 valstīm ASV un Eiropā.