Drukāt šo lapu
10.04.2018 07:51

Ķekavas sākumskolas sporta zāle: gadsimta celtne, gadsimta ekspertīze

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas sākumskolas sporta zāle: gadsimta celtne, gadsimta ekspertīze facebook.com

Šis notikums ir pamācošs vairākos aspektos. Vispirms – 6. aprīlī iecerētais protests pret Ķekavas sākumskolas sporta zāles pārlieku ilgo nepieejamību bija plānots saturiski interesants – kā kapsētas stilā ieturēts piemiņas brīdis ar svecīšu nolikšanu, nevis kaut kāda atnākšana ar pāris garlaicīgiem plakātiem.

Ideja interesanta un, iespējams, modificējama arī citviet un citos gadījumos. Ne velti virkne mediju dažādo akciju un notikumu klāstā izvēlējās tieši šo. Taču... vīlās. Sanākušo interesentu un protestētāju skaits bija tuvu nullei. Kaut arī, kā jau atzīmējām, ideja bija oriģināla.

Kādi iemesli? Domājams, ka akcijas rīkotāji, lai arī saistīti ar mobilizējoša nosaukuma biedrību "Ķekavietis", tomēr neradīja uzticību un pārliecību Ķekavas ļaužu vidē par to, ka kaut ko izdosies mainīt vai ietekmēt. Arī aktīvistu ciešā saikne ar vienu no Ķekavas novada domes opozīcijas partijām – "Gods kalpot mūsu Latvijai!" – entuziasmu neraisīja, vismaz nullei tuvais interesentu skaits par to rosināja domāt. Tiesa, arī laikapstākļi akcijas brīdī pavisam sabojājās, atstājot ietekmi uz visu notikušo, precīzāk gan sakot – nenotikušo.

Vēl gan arī rodas pārdomas par to, vai šī absurdā, jau pusgadu aizslēgtā sporta zāle ķekaviešus vispār interesē. Iespējams, jā, taču gan akcija, gan rīkotāji nešķita īstie, kuri situāciju varētu atrisināt.

Pagājuši seši mēneši kopš 2017. gada 6. oktobra, kad jaunatklātajā Ķekavas sākumskolas sporta zālē nogāzās basketbola groza pacēlāja spole. Kā tolaik vēstīja dažādi ziņu avoti, cietušo nebija, lai gan notikušā aculiecinieki bijuši tikai "par mata tiesu no nāves"...

Par notikušo ierosināta krimināllieta – par nolaidību, policija sporta zāli slēdza, lai veiktu nepieciešamās ekspertīzes, un kopš tā laika zāles durvis ir aizzīmogotas. Tagad gan Valsts policija sola, ka aprīlī sporta zāle atkal varētu tikt atvērta. Tikmēr neviens nav sniedzis saprātīgu atbildi uz jautājumu, kāpēc nepilnu divu gadu laikā var uzbūvēt sporta centru, bet vairāk nekā pusgads vajadzīgs, lai noskaidrotu, kāpēc sabojājies viens elektromotoriņš tā aprīkojumā.

Laikapstākļi noslāpē protesta kaisli
Tātad viss sākās ar to, ka Ķekavas novada sabiedriskais darbinieks Aivars Brūzītis jau savlaicīgi – 28. martā – aicināja novadniekus 6. aprīļa vakarā ierasties pie Ķekavas sākumskolas sporta zāles ēkas un nolikt sešas svecītes, lai pieminētu sešus Ķekavas sporta zāles "atdusas" mēnešus.

"Pieminēsim šos sešus miera un bezdarbības mēnešus, kuros mūsu bērni ir spiesti sporta nodarbības aizvadīt skolas gaiteņos un mūsu sportisti meklēt alternatīvus risinājumus. Pateiksim lielu paldies Valsts policijai un atbildīgajām iestādēm par šo ilgo miera periodu," ironiski bija vēstīts aicinājumā. Te jāpiemin, ka A. Brūzītis ir saistīts ar biedrību "Ķekavietis", kura savukārt pulcē vietējās politikas jaunienācēja – partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai!' – vēlētājus.

Kad pienāca 6. aprīļa pievakare un pie Ķekavas sākumskolas sporta zāles ēkas vajadzēja pulcēties piketētājiem, lai iedegtu simtiem svecīšu, laiks sabojājās, un stiprais vējš un lietus atdzesēja vietējo iedzīvotāju gribu protestēt pret ieilgušo sporta zāles dīkstāvi.

Dažu televīzijas kanālu apsviedīgākie reportieri jau laikus bija sagatavojuši sižetus un piektdienas pēcpusdienā devušies pretī nedēļas nogales brīvdienām, daži ar kamerām gaidīja dusmīgos ķekaviešus, bet neko prātīgu tā arī nesagaidīja.

Protams, A. Brūzīša teiktais par absurdo situāciju, kāda izveidojusies ap Ķekavas novada sporta halli, un aicinājums rast operatīvu risinājumu un atjaunot sporta zāles darbu, kā arī akcentēt Ķekavas novada vadības un atbildīgo institūciju atbildības trūkumu par būvniecības laikā pieļautajām rupjajām kļūdām, aizgāja pasaulē. Un tas savā ziņā ir labi, jo klusēšana ne vienmēr ir zelts.

Akcijas rīkotājs, sabiedriski aktīvais pilsonis Aivars Brūzītis (no kreisās) bija arī gandrīz vienīgais notikuma apmeklētājs ja neskaita dažus sapīkušus reportierus.Akcijas rīkotājs, sabiedriski aktīvais pilsonis Aivars Brūzītis (no kreisās) bija arī gandrīz vienīgais notikuma apmeklētājs ja neskaita dažus sapīkušus reportierus.


Novada dome jau laikus pasūtīja ekspertīzi
Ķekavas novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Geka uzsvēra, ka pēc negadījuma pašvaldība pasūtījusi halles iekārtu neatkarīgo ekspertīzi, ko veica uzņēmums AS "Inspecta Latvia". Savulaik par to rakstīja arī "Rīgas Apriņķa Avīze". Ekspertīzes veikšana izmaksājusi aptuveni 12 000 eiro. Vēlāk bijis arī piedāvājums Valsts policijai noskrūvēt basketbola grozus un aizvest uz ekspertīzi. Tas aizņemtu vien dažas stundas, bet ne mēnešus – kā pašlaik. Taču policija tam nav piekritusi, jo vēlējusies papildus veikt pati savus izmeklēšanas eksperimentus. "Mums nav sniegta informācija par to, cik ilgs šis process varētu būt," "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja V. Geka.

Savukārt Ķekavas vidusskolas skolēni skolas plašos gaiteņus, aktu zāli un aerobikas zāli sporta stundās izmanto tāpat kā līdz šim. Rudens pusē laiks bijis ciešams un sporta nodarbības notikušas sporta laukumā zem klajas debess. Redzēs, kā būs pavasarī.

Policija sola, ka aprīlī zāle būs vaļā
Valsts policija nav kāds izplūdis un noslēpumains spēks. Tā arī šoreiz Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" bija iespēja dzirdēt Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes Kriminālpolicijas pārstāvja Jevgeņija Novopašina viedokli, kāpēc sešus mēnešus Ķekavas sporta halles durvis ir aizzīmogotas. Viņš runāja par noziedzīgiem nodarījumiem, kurus var kvalificēt kā nolaidību, par kuru kādam iestāsies kriminālatbildība. Izrādās, pa šo laiku policija daudzkārt kopā ar ekspertiem ir apmeklējusi sporta zāli. Tikmēr zāle slēgta apmeklētājiem.

Kāpēc tas viss tik ilgi ievilcies, J. Novopašins nezinot. Citreiz tādas tehniskās ekspertīzes notiekot daudz ātrāk, jo patiesībā nekā sarežģīta tur neesot. Taču viņš neesot eksperts un neko sīkāk par to pateikt nevarot, kāpēc šoreiz viss ievilcies pusgada garumā. Taču, ja viss ritēs tāpat kā līdz šim, tad jau aprīlī policija zāles durvis pašvaldībai atvērs.

"Ķekavietis" iestājas par sabiedrības interesēm un, šķiet, ne tikai
Ķekavas novads nepavisam nav tā vieta, kur domē starp deputātiem valdītu liela vienprātība. Saprotama ir A. Brūzīša vēlme vērst uzmanību, ka gadiem gaidītā sporta zāle jau drīz vien pēc kompleksa atklāšanas pagājušā gada 23. septembrī tika slēgta viena bojāta basketbola groza pacelšanas mehānisma dēļ. Tā patiesi ir absurda situācija.

Taču tā pati biedrība "Ķekavietis", piemēram, savā sociālā tīkla "Facebook" vietnē, īpaši priekšvēlēšanu laikā, pastiprināti demonstrēja videoklipus ar tagadējo novada domes deputātu no partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai!", uzņēmēju Gati Līci. Viņš asi atmaskoja iepriekšējā sasaukuma domes darbus. Pats G. Līcis pašlaik ir viens no domes opozīcijas deputātiem, bet tāpat reizēm ar kritiskām domām pazib "Ķekavieša" vietnē.

Turpat ik pa laikam izskan arī ziņas, ka domes pozīcija izvairās dienaskārtībā iekļaut jautājumu par sporta halli, apgalvojot, ka celtne ir droša, bojāts ir tikai viens mehānisms. Tāpēc arī šoreiz ne jau gluži tāpat vien norādīts uz domes neizdarībām.

Kopumā šāda taktika ir nevainojama – opozīcijai ir iespējas apliecināt, ka tai rūp gan iedzīvotāju intereses, gan sāp ieilgušās elektromotoriņu ekspertīzes, tāpat ir iespēja norādīt, ka vainīga ir ne vien Valsts policija, bet arī domes pozīcijas tūļāšanās.

Sākums – pirms trim gadiem
Nu jau tālajā 2015. gada 18. augustā Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics un SIA "Abora" valdes loceklis Juris Kravalis parakstīja Ķekavas sākumskolas 3. kārtas būvniecības līgumu.

Līgums paredzēja, ka Ķekavas sākumskolas būvniecības 3. kārtā tiks uzbūvēta sporta halle ar 500 skatītāju sēdvietām tribīnēs un laukumu, kas paredzēts florbolam, volejbolam, basketbolam, rokasbumbai un citiem sporta veidiem, lielais peldbaseins ar četriem 25 metrus gariem celiņiem un 140 skatītāju sēdvietām tribīnēs, kā arī bērnu baseins peldētprasmes apguvei.

Trešās kārtas būvdarbi tika uzsākti pēc aizņēmuma atļaujas saņemšanas no Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes. Noteiktais darbu izpildes termiņš bija 18 kalendāra mēneši no būvatļaujas saņemšanas dienas. Tika prognozēts, ka Ķekavas sākumskolas sporta kompleksu varētu atklāt 2017. gada pirmajā pusē.

Projekta kopējās izmaksas tika lēstas 10 101 279 eiro apmērā.