Drukāt šo lapu
19.03.2018 13:44

Pierīgas bibliotēkas neaiztiks

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Jau astoņus gadus Baložu bibliotēka strādā automatizēti – visas grāmatas ir e-katalogā, un autorizētie lasītāji tajā var sameklēt, pasūtīt un rezervēt sev vēlamās. Jau astoņus gadus Baložu bibliotēka strādā automatizēti – visas grāmatas ir e-katalogā, un autorizētie lasītāji tajā var sameklēt, pasūtīt un rezervēt sev vēlamās. no Baložu bibliotēkas arhīva

Nupat izskanējušās runas par to, ka Limbažu pusē grasās saīsināt bibliotēku darba laiku, rada bažas, vai šāds liktenis nepiemeklēs mazās "gaismas pilis" arī citviet Latvijā. Aptaujājot vairāku Pierīgas novadu bibliotēkas, secinājām, ka grāmatu draugiem nav pamata satraukumam.

Bibliotēka Babītē strādās sešas dienas nedēļā
Neatkarīgi no iedzīvotāju skaita bibliotēkai ir būtiska nozīme katrā Latvijas novadā un pagastā. Tā ir ne tikai vieta, kas dod iespēju lasīt grāmatas, bet vienlaikus arī kultūras iestāde. Uz bibliotēku cilvēki dodas arī, lai socializētos, iegūtu informāciju un apmeklētu izglītojošus vai izklaidējošus pasākumus, ko organizē bibliotēku darbinieki.

Neviena no Babītes novada bibliotēkām neplāno saīsināt darba laiku, apstiprina novada pašvaldības pārstāve Ilze Aizsila. Gluži pretēji. I. Aizsila informē, ka Babītes ciemā, sākot jau ar 7. aprīli, lasītāji varēs doties uz bibliotēkas jaunajām telpām Liepu alejā 17, kur pārvietots viss bibliotēkas krājums. "Piektdien, 6. aprīlī, tiks atklāta jaunā ēka, kurā būs pieejams gan daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs, gan bibliotēka."

Turklāt plānots, ka bibliotēka Babītē līdzšinējo piecu darba dienu vietā turpmāk būs atvērta sešas dienas nedēļā. Arī Piņķos tāpat. Trešā Babītes novada bibliotēka, kas atrodas Spuņciemā, apmeklētājiem ir un būs pieejama piecas dienas nedēļā, un tās darba laiks netiks saīsināts.

"Drīzāk jādomā par darba laika pagarināšanu!"
Baložu pilsētas bibliotēkas vadītāja Dainuvīte Markelova teic, ka Baložos, līdzīgi kā citur Pierīgā, situācija ir tāda, ka lielākā daļa bibliotēkas apmeklētāju darbdienās strādā Rīgā. Viņi bibliotēku var apmeklēt tikai sestdienās vai darbdienu vakaros. "Mums drīzāk vajadzētu domāt par darba laika pagarināšanu, nevis saīsināšanu!" ir pārliecināta D. Markelova.

Baložu bibliotēkas vadītāja stāsta, ka apmeklētāji sestdienās uz bibliotēku nāk kopā ar ģimenēm. "Lasītāji ļoti novērtē, ka bibliotēka ir atvērta sestdienās. Tad pārsvarā nāk tie apmeklētāji, kuri netiek darbdienās, un tad bieži nāk arī visa ģimene kopā," stāsta Dainuvīte Markelova. Kamēr pieaugušie mierīgi izvēlas grāmatas vai lasa žurnālus, mazākie bērni uzturas mājīgi un patīkami iekārtotajā bērnu nodaļā. Pieprasījums pēc bibliotēkas pakalpojumiem esot liels.

"Grāmatas iepērkam regulāri, katru mēnesi, līdz ar to varam ļoti ātri lasītājus nodrošināt ar jaunumiem. Jau astoņus gadus strādājam automatizēti –
visas grāmatas ir e-katalogā, un autorizētie lasītāji tajā var sameklēt, pasūtīt un rezervēt sev vēlamās. Lasītāji seko līdzi jaunumiem, un uz jaunajiem izdevumiem, tostarp bērnu grāmatām, ir rindas."

Bērni un jaunieši bibliotēku apmeklē katru dienu
Ik dienu Baložu bibliotēku apmeklē vairāk nekā simt apmeklētāju. Liela daļa no tiem ir bērni. "Mums ir 1600 aktīvo lietotāju, no tiem 750 ir bērni," saka D. Markelova. Viņa teic, ka bibliotēka pilda arī tādu kā dienas centra funkciju: "Baložos bibliotēka ir vieta, kur skolas vecuma bērni pavada brīvo laiku – mācoties vai spēlējoties, gaidot skolas autobusu vai vecākus no darba –, jo mums trūkst dienas centra."

Arī Sauriešu bibliotēkas apmeklētāji var būt mierīgi – tur viss paliks pa vecam. Stopiņu novada dome neplānojot samazināt novada pašvaldības bibliotēku darba laiku, lai ietaupītu budžeta līdzekļus.

Sauriešu bibliotēkas vadītāja Kristīne Cimdiņa sola, ka apmeklētāji joprojām ierastajā laikā varēs izmantot Sauriešu bibliotēkas pakalpojumus, izvēloties grāmatas gan lasīšanai mājās, gan uz vietas. Tāpat kā Baložos, arī Sauriešu bibliotēku katru dienu ļoti aktīvi apmeklē bērni un jaunieši, kuri līdztekus grāmatu izvēlei šeit vada brīvo laiku, spēlējot galda spēles un izmantojot pieeju bezmaksas internetam.

Lasītāju skaits aug
Interesējāmies arī Ropažos, vai tur draud kādas izmaiņas attiecībā uz bibliotēku darba laiku. Ropažu novada bibliotēka ir centrālā savā novadā ar četriem apkalpošanas punktiem Silakrogā, Kākciemā, Tumšupē un Muceniekos. Tai pakļauta arī Ropažu novada Zaķumuižas filiālbibliotēka. Tuvākajā laikā nekādas izmaiņas neesot plānotas.

Novada pašvaldības pārstāve Inga Koleča teic, ka bibliotēkas regulāri organizē dažādus informatīvi izglītojošus un izklaidējošus pasākumus – tikšanās ar grāmatu autoriem, seminārus, lekcijas. Šie pasākumi dod iespēju novada iedzīvotājiem sanākt kopā, satikties, paplašināt redzesloku un iegūt jaunu informāciju. Bibliotēkas novadā esot labi apmeklētas. Ropažu novada bibliotēkas apmeklētāju loks ir visai iespaidīgs – 1512 lasītāji. Zaķumuižas filiālbibliotēkas pakalpojumus izmanto 565 reģistrēti lasītāji. Turklāt lasītāju skaits ar katru gadu tikai pieaugot.

Arī Inčukalna novada iedzīvotāji ir lieli grāmatu draugi. Inčukalna novada bibliotēkas vadītāja Vija Onskule teic, ka 2017. gadā bibliotēkā reģistrēti divi tūkstoši lasītāju. Bibliotēkas vadītāja sola, ka bibliotēkas Inčukalnā netiks likvidētas un to darba laiks netiks saīsināts.

Pierīgas bibliotēku rosība apliecina, ka grāmatu lasīšana joprojām ir dzīva un lasītāji nav izzuduši kā kāda reta suga. Mūsdienās, kad dzīves ritms un informācijas aprites ātrums ir straujāks un kad, piemēram, autobusu pasažieri vairāk lūkojas telefona ekrānā, nevis grāmatā, kā kādreiz, tas nenozīmē, ka grāmatas nevienam vairs nav vajadzīgas. Mazās "gaismas pilis" Pierīgā aizvien pildās ar apmeklētājiem, apliecinot to, cik būtiska loma bibliotēkām ir iedzīvotāju ikdienā. Cilvēki joprojām lasa, interesējas un savās bibliotēkās rezervē grāmatas.