Drukāt šo lapu
24.01.2018 10:44

Darba grupa risinās pasažieru pārvadājumu un sabiedriskā transporta jautājumus Pierīgā

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavas novada vadītāja Daiga Jurēvica uzskata, ka transporta problēmas jārisina Rīgai kopā ar reģioniem, radot sistēmu un kopā meklējot finansējumu. Atbildība par darba kopējo virzību uzdota Pierīgas pašvaldību apvienības valdes loceklim Aināram Mežulim. Carnikavas novada vadītāja Daiga Jurēvica uzskata, ka transporta problēmas jārisina Rīgai kopā ar reģioniem, radot sistēmu un kopā meklējot finansējumu. Atbildība par darba kopējo virzību uzdota Pierīgas pašvaldību apvienības valdes loceklim Aināram Mežulim. publicitātes

Ar Ministru prezidenta Māra Kučinska rīkojumu izveidota darba grupa Pierīgas iedzīvotājiem aktuālu jautājumu risināšanai. Viena no prioritārajām jomām ir pasažieru pārvadājumu un sabiedriskā transporta jautājuma sakārtošana.

Reģionālā transporta sistēma jāsaista ar Rīgu
Katru dienu ceļu uz Rīgu mēro simtiem cilvēku, kuri tur strādā, bet dzīvo Pierīgā. "Rīgas Apriņķa Avīze" aptaujāja vairākus apriņķa iedzīvotājus, kuri apstiprināja, ka ikdienā, lai taupītu laiku, ērtāk ir pārvietoties ar savu auto, nevis ar sabiedrisko transportu. Vēl kāds sūdzējās, ka sabiedriskais transports novadā nekursē pietiekami bieži.

Iedzīvotāju skaits, kas pārceļas uz dzīvi Pierīgā, bet ikdienā mēro ceļu uz darbu Rīgā, aizvien pieaug. Visi ceļi – gan piepilsētas dzelzceļa mezgli, gan autoceļu infrastruktūra – ved uz Rīgu, tādēļ ir ļoti būtiski risināt ar transportu saistītus jautājumus.

"Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar darba grupas vadītāju, Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) valdes locekli Aināru Mežuli, kurš apstiprināja, ka tiek domāts par reģionālo pārvadātāju sasaisti ar Rīgas sabiedriskā transporta sistēmu, par to, kā nodrošināt optimālu transporta plūsmu, lai pakārtotu viena transporta laikus otram un lai varētu veikt sasaisti starp autobusu un pasažieru vilcieniem. Par to visu pirmajās darba grupas diskusijās tikšot runāts.

PPA izpilddirektore un valdes locekle, Carnikavas novada domes priekšsēdētāja, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica uzskata: "Transporta problēmas jāvērtē reģiona kontekstā, un pētījuma par pašreizējo situāciju nav. Patlaban Rīga veic savu pētījumu, bet, lai gan tā pieaicina arī apkārtējās pašvaldības, tas tomēr ir tikai Rīgas pētījums. Problēmas šajā jautājumā ir jau sen zināmas. Piemēram, nav ieviesta park-and-ride jeb stāvparku sistēma, un šis jautājums būtu jārisina Rīgai kopā ar reģioniem, radot sistēmu un kopā meklējot finansējumu."

Jāizvērtē arī transportlīdzekļu kapacitāte
Daiga Jurēvica uzsver: liela problēma ir tas, ka jau agrāk nav notikusi integrēta transporta plānošana reģionā. "Novadi un pilsētas ir katrs par sevi. Šobrīd ir dubulti, trīskārši, pat četrkārši maršruti, un Rīgā pa centrālajām satiksmes asīm iebrauc pat 700 autobusu dienā."

D. Jurēvica uzskata, ka pie Rīgas plānošanas reģiona jāizveido iestāde, kas nodarbotos ar visa reģiona un arī galvaspilsētas maršrutu plānošanu: "Šis plānotājs būtu atbildīgs par maršrutu tīklu, savienojumiem un transportlīdzekļu kapacitāti. Piemēram, Rīgā un Pierīgā kursētu autobusi ar lielāku pasažieru ietilpību, tālāk no centra – mazāki, bet novada teritorijā varbūt pietiktu ar mikroautobusiem. Tagad nereti lielais autobuss ar dažiem pasažieriem brauc līdz pat tālākajam nostūrim, bet tas nav racionāli."

Carnikavas novada pašvaldība 2016. gadā esot veikusi iedzīvotāju aptauju par aktuālākajām problēmām saistībā ar transportu. Apkopotie viedokļi nosūtīti atbildīgajām institūcijām – Satiksmes ministrijai, Rīgas plānošanas reģionam, valsts SIA "Autotransporta direkcija" un AS "Pasažieru vilciens".

Galvenās problēmas iezīmētas
Satiksmes ministrijas Autotransporta direkcija jau ir uzsākusi apjomīgu darbu pie visas Latvijas pasažieru pārvadājumu tīklu sakārtošanas. A. Mežulis apstiprina, ka ir veikti arī pētījumi, lai identificētu galvenās ar transportu saistītās problēmas, un tas tikšot prezentēts pirmajā darba grupas sēdē. Pierīgas pašvaldību apvienības sanāksmēs ar transportu saistītās problēmas esot izskanējušas pat vairākkārt. "Darba grupas sanāksmē apspriedīsim un apstiprināsim darba plānu, aktuālākos jautājumus, pie kuriem tad arī strādāsim," – tā A. Mežulis.

Darba grupā iekļautās valsts SIA "Autotransporta direkcija" pārstāve Zane Plone informē, ka direkcija sadarbībā ar pētījumu centru "SKDS" pērn veikusi pasažieru aptauju, lai noskaidrotu, kā iedzīvotāji vērtē sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti reģionālajos maršrutos. Piemēram, Ādažu novada pasažieri norādījuši, ka dažkārt autobusos ir maz brīvo sēdvietu, vasarā transportlīdzeklī ne vienmēr strādā gaisa kondicionieris, kā arī ir gadījies, ka autobusa vadītājs neievēro kustības sarakstu. Pasažieru aptauju Pierīgā plānots veikt arī šogad.

Vaicāta, vai ir identificētas galvenās ar transportu saistītās problēmas konkrētos Pierīgas novados, Zane Plone atklāj, ka viena no būtiskākajām problēmām, ar ko saskaras autobusu pasažieri, ir ceļā pavadītais laiks. "Pēdējo gadu laikā esam pastiprināti pievērsušies kustības sarakstu pārskatīšanai, lai iedzīvotāji varētu ātrāk nokļūt galamērķī. Tomēr šobrīd Pierīgas maršrutos reisu izpildes laiku samazināt nav iespējams sakarā ar regulāriem sastrēgumiem galvaspilsētā noteiktās diennakts stundās," teic Z. Plone.

Plāno attīstīt dzelzceļa infrastruktūru
Par vienu no variantiem sabiedriskā transporta pakalpojumu uzlabošanai Pierīgā Autotransporta direkcija uzskata dzelzceļa pārvadājumu attīstību, un pie tā jau tiekot strādāts. "Plānots, ka perspektīvā Pierīgā tiks palielināts vilcienu reisu skaits, un tie kursēs saskaņā ar noteiktu laika intervālu," informē Z. Plone. "Vietās, kur nav izbūvēta dzelzceļa infrastruktūra, ir jānodrošina regulāra autobusu satiksme."

Arī Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns "Rīgas Apriņķa Avīzei" apstiprināja, ka plānots arvien vairāk attīstīt pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu. "Šobrīd norit darbs pie jaunu dzelzceļa sastāvu iegādes, kas dos iespēju būtiski uzlabot šo pārvadājumu kvalitāti Pierīgā. Plānots arī izveidot park-and-ride infrastruktūru, kas ļautu piesaistīt vilcienam tos iedzīvotājus, kuri brauc ar privāto automašīnu."

Autotransporta direkcija šobrīd strādājot pie reģionālā maršrutu tīkla izvērtēšanas un pārskatīšanas, lai padarītu to efektīvāku un iedzīvotājiem pievilcīgāku. Attiecībā uz sabiedriskā transporta biļešu cenām Z. Plone teic, ka tuvākajā nākotnē netiek plānota autobusu tarifu pārskatīšana un cenu paaugstināšana.
"Rīgas Apriņķa Avīze" ļoti cer, ka šajā darbā tiks ņemtas vērā arī pašu iedzīvotāju intereses un vēlmes.