Drukāt šo lapu
21.12.2017 18:05

Baldones novada pašvaldības bijušās izpilddirektores jautājums atrisinājies

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones novada pašvaldības bijušās izpilddirektores jautājums atrisinājies staicelesnovads.lv

Trešdien Rīgas rajona tiesā tika pasludināts spriedums bijušās Baldones novada pašvaldības izpilddirektores Ausmas Plūmes prasībā pret pašvaldību. No prasības atjaunot viņu amatā A. Plūme atteicās, taču pašvaldībai atlaistajai izpilddirektorei būs jāizmaksā kompensācija par morālo kaitējumu.

Uzvarētāji panāk amatpersonu maiņu
Mainoties varai, ne katrā pašvaldībā viss norit gludi un nesāpīgi. Tā šoreiz gadījās arī Baldones novadā. Pēc pašvaldību vēlēšanām gadiem valdījusī "Reģionu alianse" ar sešām deputātu vietām palika opozīcijā, bet valdošā koalīcija no partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai!", Nacionālās apvienības un partijas "Vienotība" saraksta un Latvijas Zaļās partijas deputātiem nolēma atbrīvot no amata izpilddirektori Ausmu Plūmi, kurai varas maiņas brīdī vēl nebija beidzies pārbaudes laiks. Amatā viņa stājās tikai mēnesi pirms vēlēšanām – šā gada maijā, taču vēl iepriekšējā domes sasaukuma laikā.

Pēc vēlēšanām uz aizdomu pamata par lojalitāti opozīcijai domes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs, kurš, tiesa, pats drīz vien zaudēja deputātu uzticību, atbalstīja A. Plūmes atlaišanu.

Septembrī izpilddirektores atlaišanai no amata tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Balsojot par Plūmes atlaišanu, tās iemesli skaidroti netika, jo dome lēmumu pieņēma, pamatojoties uz Darba likuma pantu, ka darba devējam, uzsakot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt uzteikuma iemeslu. Lēmumu atbrīvot izpilddirektori no amata atbalstīja visi koalīcijas deputāti, bet "Reģionu alianses" pārstāvji bija pret to. Pati A. Plūme domes lēmumu sauca par politisku izrēķināšanos.

Kā jau parasti šādos gadījumos rīkojas atlaistie pašvaldību darbinieki, arī A. Plūme vērsās tiesā pret Baldones domi, jo uzskatīja, ka atlaista negodīgi.
Pieteikumā tiesai viņa lūdza atjaunot viņu darbā un uzlikt Baldones novada domei izmaksāt vidējo izpeļņu par piespiedu darba kavējumu un kompensāciju 5000 eiro apmērā.

Padzīta ar siltiem ceļavārdiem
Atskatoties atpakaļ, ir vērts pašķirstīt Baldones novada domes izdevuma "Baldones Ziņas" septembra numuru, kurā toreizējais domes priekšsēdētājs A. Požarnovs stāsta, ka bijusī izpilddirektore nav izturējusi noteikto pārbaudes laiku, tādēļ tiek plānots atkārtots konkurss izpilddirektora amatam.

Taču viņš raksta, ka "A. Plūme ir cilvēks ar lielu iepriekšējo pieredzi un, uzsākot darbu Baldones novada pašvaldībā, no pirmās dienas profesionāli sāka risināt daudzus jautājumus. Izpilddirektore ātri iepazina novadu un uzsāka konstruktīvu sadarbību ar pašvaldības iestādēm. Taču laika gaitā atklājās vairākas kļūdas, kas nav pieņemamas šādā amatā.

Aiz cieņas pret A. Plūmi es neminēšu konkrētus faktus, kas ir deputātu rīcībā. Taču iepriekšējā darbība vairākkārt apliecināja, ka izpilddirektores rīcība tika ietekmēta no ārpuses gadījumos, kad jautājums skāra K. Putniņas intereses. Tādā veidā iepriekšējā Baldones novada domes priekšsēdētāja izdarīja lāča pakalpojumu izpilddirektorei.

Gribu sirsnīgi pateikties A. Plūmei par to darbu, kas tika paveikts Baldones novadā divu mēnešu laikā."

Izpilddirektore savu darbu darīja labi
Gaidot tiesas lēmumu, "Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar K. Putniņu. Kā skaidroja bijusī Baldones novada domes priekšsēdētāja, A. Plūme tik izvēlēta godīgā konkursā, kurā startēja vairāki pretendenti ar dažādu pieredzi pašvaldību darbā. Par labu A. Plūmes kandidatūrai nāca viņas pieredze pašvaldību darbā. Kandidāte iepriekš bijusi Katvaru pagasta pārvaldes vadītāja, bet pirms tam – Alojas novada izpilddirektore. Vairāku mēnešu laikā, kopš A. Plūme veica Baldones novada izpilddirektora pienākumus, viņa darīja izpildvaras vadītāja ikdienas darbus, kam nav nekāda sakara ar dažādām politiskām shēmām.

"Ne jau velti Požarnova kungs atlaistajai izpilddirektorei pateica paldies," uzsvēra K. Putniņa, piebilstot, ka šis nu reiz bija tas gadījums, kad atlaistajam darbiniekam ir pamats vērsties tiesā, cerot uz taisnīguma atjaunošanu. Nebūtu nekas neparasts, ja tiesa A. Plūmi atjaunotu amatā un novadam būtu viņai jāmaksā kompensācija par dīkstāvi, sprieda K. Putniņa.

Ar varu mīļš nekļūsi
Uzreiz pēc iepazīšanās ar Rīgas rajona tiesas saīsināto spriedumu, A. Plūme "Rīgas Apriņķa Avīzei" sacīja, ka prasību par atjaunošanu Baldones novada izpilddirektores amatā viņa pirms tiesas sprieduma nolasīšanas ir atsaukusi. Tam bijuši vairāki iemesli. Pirmkārt, jaunās valdošās koalīcijas nepatika pret amatpersonām, kuras stājušās amatā vēl vecās varas laikā.

"Lai gan labi veicu savus pienākumus, rūpīgi sekoju līdzi budžeta izpildei un reizēm pat aizstāju domes priekšsēdētāju, jo viņš biežāk nebija uz vietas novadā, kā bija. Tomēr drīz vien pienāca diena, kad domes pozīcijas deputāti man pieprasīja atskaitīties par padarīto," sacīja A. Plūme.

"Ja arī tiesa mani atjaunotu amatā, tik un tā nāktos strādāt kopā ar cilvēkiem, kuri balsoja par manu atlaišanu un arī pašlaik ir pie varas Baldones pašvaldībā, un es vienalga šo darbu zaudētu. Mēs taču parasti šādās situācijās sakām: ar varu mīļš nekļūsi," teic bijusī izpilddirektore.

Vaicāta, vai nākamā gada 3. janvārī, kad būs gatavs pilnais tiesas spriedums, viņa to neplāno pārsūdzēt, A. Plūme atbildēja noliedzoši. "Pirmkārt, esmu atradusi jaunu, interesantu darbu; otrkārt, lai arī piespriestā kompensācija par morālo kaitējumu nav tik liela kā sākotnējā, tomēr tiesas spriedumu nepārsūdzēšu."

Kā noskaidroja "Rīgas Apriņķa Avīze", Baldones pašvaldībai būs jāizmaksā 919 eiro A. Plūmei par morālu kaitējumu.

Trešdienas pievakarē sazvanīts, Baldones novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers sacīja, ka viņam "ir pirmā dzirdēšana" par atlaistās izpilddirektores A. Plūmes prasību pret novadu un kaut ko tuvāk viņš varētu pastāstīt tikai pēc konsultācijas ar domes juristu.

Viens gan ir skaidrs – tagad, kad atlaistā izpilddirektore aiz sevis aizvērusi Baldones novada pašvaldības durvis, varētu cerēt, ka domē iestāsies ilgi gaidītais miers un visi spēki tiks veltīti novada attīstībai.