Drukāt šo lapu
05.12.2017 10:30

Salaspilī nevienprātīgi lemj kultūru likt zem viena jumta

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Salaspilī nevienprātīgi lemj kultūru likt zem viena jumta Ģirts Kondrāts; datubazes.lv

Laikā, kad daudzi salaspilieši ir uztraukušies par kultūras nama "Enerģētiķis" likteni, jo ieplaisājušo sienu dēļ ir aizkavējušies tā remontdarbi, novada domes vadība pagājušās nedēļas sēdē pieņēma lēmumu par jaunas pašvaldības iestādes "Salaspils Kultūras nams" izveidošanu.

"VIENOTĪBA" ATCERAS PRIEKŠVĒLĒŠANU SOLĪJUMUS UN RĪKOJAS

Vēsturiski, jau pirms valsts neatkarības atgūšanas, Salaspilī bijuši divi kultūras nami. Nosacīti vecākajā Salaspils daļā atrodas kultūras nams "Rīgava", kura pastāvēšana savulaik bija saistīta ar vietējo padomju saimniecību, savukārt, kad Salaspilī izveidojās hidroelektrostacijas celtnieku pilsētiņa, 1980. gadā šeit tika uzbūvēts kultūras nams "Enerģētiķis". Arī pēc 1991. gada abi kultūras nami pilsētas centrā turpināja pastāvēt un dzīvoja katrs savu dzīvi. Tiesa, pašlaik "Enerģētiķa" ierasto dzīves ritmu ir izjaucis ieilgušais remonts, kā dēļ vairāki simti pašdarbnieku ir palikuši bez savām mājām.

Vēlme lauzt tradīcijas, ieviešot pārmaiņas novada kultūras dzīvē, atrodama jau partijas "Vienotība" pašvaldību vēlēšanu programmā, kur vienā no punktiem deklarēts: "Radīsim īpašu Salaspils novada kultūras identitāti, izveidosim vienotu iestādi novada kultūras dzīves profesionālai vadībai [..] Izveidosim k/n "Enerģētiķis" par nozīmīgāko Pierīgas koncertzāli." Tagad "Vienotība", kuru domē pārstāv deviņi deputāti, ieskaitot priekšsēdētāju Raimondu Čudaru, ķērusies pie priekšvēlēšanu solījumu pildīšanas. Turklāt priekšlikumu 30. novembra domes sēdē izskatīt jautājumu par jaunas kultūras aģentūras radīšanu novadā iesniedza domes priekšsēdētājs personīgi.

Deputāti, kas pārstāv citus politiskos spēkus, piemēram, Nacionālo apvienību, Zaļo un Zemnieku savienību vai "Saskaņas centru", iebilst "Vienotības" plāniem. Vispirms jau reorganizācija notiek brīdī, kad viens kultūras nams tiek remontēts, tātad emocionāli ļoti sarežģītā laikā.

Lai arī tiek skaidrots, ka, darbojoties vienas kultūras iestādes ietvaros, piemēram, labāk tiks koordinēts gan pašdarbības kolektīvu darbs, gan salaspiliešus biežāk apmeklēs galvaspilsētas mākslinieki, opozīcijas deputāti norāda, ka neviens līdz šim vietējo pašdarbības kolektīvu darbību nav izvērtējis. Tāpat neviens nav devis publisku novērtējumu arī līdzšinējo kultūras namu vadītājām Inārai Caunītei ("Enerģētiķis") un Indrai Trofimovičai ("Rīgava"), kura vēl nesen saņēma novada vadības apsveikumus kultūras nama jubilejā, uzskata opozīcijas deputāti. Deputāts Andrejs Svilāns (ZZS) šo situāciju nosauca par Jūdas skūpstu "Rīgavai". Tāpēc reformas, domā opozīcijas deputāti, labāk būtu atlikt līdz brīdim, kad atkal sāks funkcionēt atjaunotā kultūras nama "Enerģētiķa" ēka.

OPOZĪCIJAS INTERESE PALIEK BEZ ATBILDES

Kā domes deputātiem skaidroja domes priekšsēdētājs R. Čudars, pēc reorganizācijas kultūras dzīve Salaspilī būs spērusi soli uz priekšu savā attīstībā, jo kultūras namu vietā būs kultūras centri un kultūras dzīvi vadīs kultūras dzīves producents, kas jau ir augstāks līmenis par līdzšinējiem amatiem novada kultūras dzīves vadības hierarhijā. Uz jautājumu, vai tas būs ar partiju "Vienotība" saistītais Valdis Škutāns vai kāds cits, kura labklājības dēļ tiks rīkots konkurss, R. Čudars sacīja: "Nezinu," tūdaļ arī piebilstot, ka jaunais pašvaldības aģentūras vadītājs tik un tā tiks apstiprināts ar domes balsojumu.

Saprotama ir domes vadības vēlme, lai novada kultūras dzīve atrastos zem viena jumta, taču tas ir noticis bez diskusijām, neko nejautājot opozīcijas deputātiem un kultūras namu vadītājām, domes sēdē pirms balsojuma norādīja Nacionālās apvienības deputāts Jānis Nebars.

Par lēmumu izveidot jaunu pašvaldības iestādi "Salaspils Kultūras nams" nobalsoja deviņi deputāti, viens atturējās, pārējie bija pret. (Iespējams, tas parādīja, kāds būs balsojums par jauno pašvaldības aģentūras vadītāju.) "Ticiet man, tas ir labs un loģisks lēmums, un mēs esam ceļa sākumā," jau pēc balsojuma sacīja domes priekšsēdētājs.

Iepriekš:

Salaspilī dibinās vienotu kultūras namu