Drukāt šo lapu
04.07.2017 13:53

Ķekavā necer uz aktivitāti, bet saprātu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ķekavā necer uz aktivitāti, bet saprātu Einārs Binders

Pēc pašvaldību vēlēšanām, kurās tika atklāti pārkāpumi, Ķekavas novada 785. vēlēšanu iecirknī ir jārīko atkārtota balsošana, un tā notiks 22. jūlijā. Vēlētājiem būs jābalso par tiem pašiem sarakstiem kā 3. jūnijā. Domes kandidātu noskaņojums pirms vēlēšanām ir atšķirīgs, jo ir nojauta, ka vēlētāju varētu būt mazāk nekā iepriekš.

Šādā situācijā paveras cerības zaudētājiem, bet rodas nedrošība partijām, kuras domē ieguva vienu vai divas vietas. Par noskaņojumu pirms atkārtotajām vēlēšanām jautājām "redzamāko" partiju līderiem.


Nacionālā apvienība uz lielu vēlētāju aktivitāti necer

Ieva Arnte (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK):

Pirms vēlēšanām šaubījāmies par divu vietu iegūšanu Ķekavas domē, bet tas, ka nedabūjām nevienu, bija pārsteigums, kas, protams, radīja aizdomas, vai viss ir noticis likumīgi.

Nākamajai balsošanas kārtai vēl aktīvi neesam sākuši gatavoties. Gaidījām, lai vismaz Jāņi paiet. Uz lielu vēlētāju aktivitāti Ķekavas iecirknī gan neceram. Taču jau tagad ir skaidrs – zema vēlētāju aktivitāte nozīmē, ka vismaz desmit deputātiem, par kuriem vēlētāji nebalsoja 785. iecirknī, piemēram, Andim Adatam no "Vienoti Latvijai!", nav jāuztraucas. Sliktāk varētu klāties Valtam Varikam no Vidzemes partijas vai "zaļzemniekam" Aigaram Vītolam, kuriem svarīgas ir tieši šā iecirkņa vēlētāju balsis. Ļoti iespējams, tas pavērs ceļu uz domi kādam "No sirds Latvijai" kandidātam un varbūt vēl kādam, kurš iepriekš domē netika ievēlēts.

Jauno konservatīvo trumpis paliek Pļavniekkalna sākumskola

Neils Kalniņš (Jaunā konservatīvā partija):

Vispirms jau mēs savu priekšvēlēšanu kampaņu ne pret vienu nevērsām, bet runājām par Ķekavas novada attīstību un īpaši iestājāmies par Pļavniekkalna sākumskolas saglabāšanu līdzšinējā vietā. Jau tagad mums ir izdevies vismaz uz gadu aizkavēt skolas ēkas nojaukšanu, jo ir skaidrs, ka līgums par konteineru nomu tiks pagarināts*. Esam pateikuši paldies tiem vēlētājiem, kuri mūs atbalstīja, un tikušies ar novada uzņēmējiem, jo uzņēmējdarbības attīstība ir viena no mūsu partijas prioritātēm, un mums ir vajadzīgi uzticami partneri.

Skaidrs, ka uz nākamo balsošanas kārtu atnāks labi ja trešā daļa vēlētāju, un tīri matemātiski jau ir redzams, kurš kandidāts Ķekavā var justies droši un kura pozīcijas ir apdraudētas. Iespējams, lielākie ieguvēji no atkārtotas balsošanas būs nevis Nacionālās apvienības kandidāti, bet gan "Saskaņa" un "No sirds Latvijai".

"Reģionu alianse" cer uz vēlētāju saprātu

Andis Damlics ("Reģionu alianse"):

Skaidrs, ka nākamajai balsošanas tūrei 22. jūlijā mēs gatavojamies un atkal no jauna uzrunāsim savus vēlētājus tieši Ķekavā. Atgādināsim, kurš un ko ir izdarījis viņu labā un kurš ir tikai runājis.

Vēlēšanās ceram uz cilvēku saprātu, lai gan ir skaidrs, ka, ja vēlētāju aktivitāte būs mazāka nekā jūnijā, nākamajā domē nebūs mazāk par desmit, bet varbūt būs pat vairāk sarakstu; kāds saraksts var zaudēt vienu vai divas deputātu vietas, bet kāds izkrist pavisam ārā. Taču ļauties bailēm, ka nekas nesanāks, pirms balsošanas noteikti nevajadzētu.

Vidzemes partija uzskata, ka situācija ir negodīga

Valts Variks (Vidzemes partija):

Kopumā situācija, rīkojot balsošanu tikai vienā no novada vēlēšanu iecirkņiem, nav godīga, it īpaši pret tiem kandidātiem, kuru vēlētāji ir Ķekavas centra iedzīvotāji. Uzskatu, ka, ja jau reizi jārīko pārbalsošana, tad kāpēc ne visā novadā? Taču Centrālajā vēlēšanu komisijā man paskaidroja, ka tas ir unikāls gadījums un likuma izmaiņas paredz, ka jārīkojas tieši šādā veidā – rīkojot atkārtotu balsošanu vienā vēlēšanu iecirknī.

Nākamajā balsošanas reizē vēlētāju aktivitāte neapšaubāmi būs mazāka nekā jūnija sākumā. Cilvēki jau tagad saka: ko jūs tur muļķojaties, kāpēc mums uz balsošanu jāiet otrreiz? Turklāt to partiju kandidātu pozīcijas, kuru vēlētāju vairākums ir, piemēram, Baložos vai kur citur, balsu skaits 785. iecirknī tikpat kā neietekmēs. Taču bija vairāki saraksti, kurus no 5 % barjeras pārvarēšanas šķīra tikai 5–23 balsis. Skaidrs, ka pie zemas vēlētāju aktivitātes domē teorētiski var nonākt pat 12 vai 13 sarakstu pārstāvji. Praksē tā droši vien nebūs, bet kāda partija, piemēram, "No sirds Latvijai!", domē var ienāk.

Vai Vidzemes partija, gaidot pārbalsošanu, nodarbosies ar aģitāciju, pagaidām tiek domāts, jo pirms vēlēšanām bija politiskie spēki, piemēram, "Gods kalpot mūsu Latvijai" un citi, kas tik daudz runāja par "zagļiem un korumpantiem" iepriekš ievēlētajā domē, ka tas diemžēl bez sekām nav palicis. Ja kaut ko nopietnāku pasāksim, cilvēki sacīs: "Redz, kā vecie raujas atpakaļ pie varas!" – un panāksim tikai pretēju efektu.


* Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" situāciju ar Pļavniekkalna sākumskolu skaidroja Ķekavas novada domes priekšsēdētājs A. Damlics, dome nesen ir pieņēmusi lēmumu par iepirkuma organizēšanu moduļu nomai, kas nenozīmē, ka automātiski tiks pagarināts līgums ar pašreizējo moduļu iznomātāju.