Drukāt šo lapu
12.06.2017 16:38

Inčukalnā un Ropažos partiju sarunas par sadarbību un amatiem turpinās

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu novada pašvaldība Ropažu novada pašvaldība arhīvs

Zināms, ka Stopiņu novada domē pēc vēlēšanām vairākumu saglabājusi partiju apvienība Latvijas Reģionu apvienība (LRA)/"Vienotība", kas sadarbosies ar visām domē ievēlētajām partijām. Mārupes novada domē netiks veidota koalīcija un opozīcija, bet visi ievēlētie deputāti strādās kopā. Savukārt Ropažu novadā un arī Inčukalnā, kur ievēlēto politisko spēku sastāvs ir raibāks, sarunas par koalīcijas sastāvu un amatiem vēl turpinās.

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko, kurš pārstāv Latvijas Zemnieku savienību, kopā ar savu sarakstu jaunajā novada domē pašvaldību vēlēšanās ieguva četras vietas no 15. Taču viņam uz papēžiem ar trim vietām katrai, min kopīgais partijas "Vienotība" un "Latvijas attīstība", kā arī Vidzemes partijas un partijas "Saskaņa" saraksts. Divas partijas pārstāv pa vienam deputātam.

Kā pirmdien atzina A. Nalivaiko, viņš kopš vēlēšanām mēģina veidot koalīciju, runājot gan ar vairākumā ievēlēto sarkstu pārstāvjiem gan atsevišķiem cilvēkiem, taču, kā jau dzīvē notiekot, nekas viegli nedodoties, atzina A. Nalivaiko.

"Pats svarīgākais ir panākt, lai visi ievēlētie deputāti strādātu novada labā. Ja spēku samērs izveidosies tāds, ka nāksies runāt par pozīciju un opozīciju, kuru, visticamāk, šķirs viena vai divas balsis, tad jāskatās, lai opozīcija būtu konstruktīva. Ja tā nebūs un ne par ko nespēsim vienoties, tad tikpat labi arī novads pēc četriem gadiem var beigt pastāvēt, jo nekur jau runas par administratīvi teritoriālo reformu nav pazudušas," piebilda A. Nalivaiko.

Uz "Rīgas un Apriņķa Avīzes" jautājumu kāpēc Inčukalna iedzīvotāji, piemēram, atbalstīja deputātu Ivo Bernatu, kurš iesaistīts krimināllietā par miesas bojājumu nodarīšanu savam oponentam Inčukalna novada domē Igoram Purmalim, bet paša I. Purmaļa starp jaunievēlētajiem deputātiem nav, A. Nalivaiko bilda, ka tā jau ir vēlētāju darīšana, kam viņi uz nākamajiem četriem gadiem uztic varu novadā. Bet viņš arī pieļāva, ka sava nozīme bijusi arī katra deputāta kandidāta pirmsvēlēšanu aktivitātēm.

Savukārt pats I. Purmalis atzina, ka ar tik spēcīgu nomelnošanas kampaņu, kā pirms šīm pašvaldību vēlēšanām, saskāries nebija.

"Tik daudz samazgu, kā pēdējos divos mēnešos, pār manu galvu vēl nekad nav izlijis. Pastkastītēs Vangažos bija pilns ar lapiņām, kas aicināja nebalsot par mani. Aģitēšana, kurā bija iesaistīti cilvēki, ar kuriem man ir domstarpības Vangažu garāžu kooperatīva attīstības jautājumos, bija arī vietējā veikalā un internetā. Acīmredzot vēlētāji viņiem noticēja," teica I. Purmalis.

Ropažu novada domes priekšsēdētāja Zigurda Blaua pārstāvētā Latvijas Zemnieku savienība (LZS) šajās pašvaldību vēlēšanās ieguva sešas balsis, taču domē kopumā būs pārstāvēti septiņi saraksti. Kā nākamā aiz LZS visvairāk balsu savāca un domē četras vietas ieņems partija "Vienotība", ko arī Z. Blaus uzskata par ticamāko sadarbības partneri. Pārējās partijas domē pārstāvēs pa vienam deputātam.

"Pēc vēlēšanām runājām ar visiem jaunievēlētajiem deputātiem, lai uzzinātu, ko katrs viņiem savu pilnvaru laikā vēlas izdarīt. Lai gan pašlaik ir vairāk runu par amatiem, nevis darāmajiem darbiem un katram ir savas intereses, taču esam gatavi sadarboties ar jebkuru ievēlēto deputātu," "Rīgas un Apriņķa Avīzei" sacīja Z. Blaus.

Vairāk skaidrības, pēc pašreizējā domes priekšsēdētāja teiktā, par amatiem būs pēc 21. vai 26. jūnija, kad pirmo reizi kopā uz sēdi sanāks jaunievēlētās domes deputāti.

Kā ziņots, Ropažu novada domē pēc pašvaldību vēlēšanām vietas saglabās 11 no 15 deputātiem. Jau zināms, ka Ropažu novada domes deputāte un Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktore Ingrīda Amantova, kura pašvaldību vēlēšanās startēja no LZS saraksta, atteikusies no Saeimas deputāta mandāta, kas viņai pienākas pēc parlamentārieša Mārtiņa Bondara (RA) ievēlēšanas Rīgas domē.

Vairāk par pašvaldību vēlēšanām lasiet šeit.