Drukāt šo lapu
20.03.2017 15:37

Patvēruma meklētāju apstākļi Muceniekos uzlabosies, nelegālie imigranti netraucēs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nobeigumam tuvojas nelegālo imigrantu aizturēšanas centra būvdarbi. Drošības sēta jau ir gatava. Iekšlietu ministrijas amatpersonas sola, ka dzīvi Muceniekos centra pastāvēšana neietekmēs.  Nobeigumam tuvojas nelegālo imigrantu aizturēšanas centra būvdarbi. Drošības sēta jau ir gatava. Iekšlietu ministrijas amatpersonas sola, ka dzīvi Muceniekos centra pastāvēšana neietekmēs. Einārs Binders

Piektdien Ropažu novada Muceniekos renovētajā "Bundulīšu" ēkā tika atklāts multifunkcionālais centrs, kas kalpos vietējo iedzīvotāju vajadzībām. Taču nama lielāko daļu aizņems Pilsonības un migrācijas dienesta patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs.

Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Trofimovs, jaunā patvēruma meklētāju izmitināšanas centra ēka "Bundulīši" ir solis patvēruma izmeklētāju centra infrastruktūras attīstībā. Par 1,8 miljoniem eiro atjaunotajā mājā vietas pietiks līdz pat 200 patvēruma meklētājiem vai personām, kas ieradušās Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības pārmitināšanas programmai.

"Ēkā Muceniekos, kuru līdz šim izmantoja patvēruma meklētāju centrs, vietas pietika aptuveni 100 patvēruma meklētāju, un skaidrs, ka tas bija tikai pagaidu risinājums. Tagad abās blakus esošajās ēkās varēs uzturēties līdz pat 400 personu, lai gan ārkārtas situācijās šis skaits varētu būt lielāks," skaidroja D. Trofimovs.

Tāpat viņš piebilda, ka renovētā "Bundulīšu" māja, kas savulaik tika celta kā daudzdzīvokļu nams, atbilda patvēruma meklētāju centra vajadzībām un valdība piekrita to atpirkt no bankas. Lielākus izdevumus prasīja telpu sakārtošana pagrabstāvā, kur tagad atrodas multifunkcionālā centra "Mucenieki" sporta zāle, jo telpas vajadzēja pasargāt no gruntsūdeņiem.

Kā piebilda amatpersona, "Bundulīšos" telpas ir piemērotas patvēruma meklētāju ģimenēm. Turklāt jāņem vērā, ka cilvēki, kas uzturas Mucenieku patvēruma meklētāju centrā, ir ļoti atšķirīgi gan ticības, gan valodas, gan paradumu ziņā, un tas dažkārt rada konflikta situācijas un papildu izaicinājumus drošībai, bet iespēja ģimenēm būt kopā drošības sajūtu stiprina.

Savukārt uz "Rīgas un Apriņķa Avīzes" jautājumu, kas pašlaik notiek ar nelegālo imigrantu aizturēšanas centra izveidi, D. Trofimovs atbildēja, ka centru plānots nodot ekspluatācijā jau šā gada aprīļa beigās.

"Tur atradīsies personas, kuras nekvalificējas izvietošanai patvēruma meklētāju centrā un kurām draud izraidīšana no valsts.

Šāda centra izveides mērķis ir radīt iespēju maksimāli ātri izraidīt mūsu valstī nelegāli ieceļojušās personas. Turpmāk tādi centri būs divi – viens Daugavpilī, otrs Muceniekos. Tas aiztaupīs laiku un arī konvojēšanas izdevumus, jo uz valsts zaļās robežas aizturētos varēs atgriezt atpakaļ izcelsmes valstī jau no Daugavpils, savukārt Rīgas lidostā aizturētie nebūs jāvadā uz Daugavpili un atpakaļ," sacīja D. Trofimovs.

Iepriekš:

FOTO: Mucenieki tiek pie sava multifunkcionāla centra