Drukāt šo lapu
14.12.2016 17:44

Puvušas zivis nesmaržo pēc vijolītēm. Arī Pulkarnē un Sūnupē

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par to, ka zivju miltu ražotne nesmaržo pēc vijolītēm, bet gan pēc bojātām zivīm, pārliecinājās arī “Rīgas un Apriņķa Avīzes” korespondents pie ražotnes vārtiem Pulkarnē. Lai gan ražotnē neviens viņu nelaida, divi vīri, kas tobrīd uzmanīja vārtus, dusmīgi sacīja: “Šodien nekas te nesmird!” Par to, ka zivju miltu ražotne nesmaržo pēc vijolītēm, bet gan pēc bojātām zivīm, pārliecinājās arī “Rīgas un Apriņķa Avīzes” korespondents pie ražotnes vārtiem Pulkarnē. Lai gan ražotnē neviens viņu nelaida, divi vīri, kas tobrīd uzmanīja vārtus, dusmīgi sacīja: “Šodien nekas te nesmird!” Einārs Binders

Izplešoties privātajai apbūvei, Pierīgas iedzīvotājiem arvien biežāk rodas situācijas, kad jāsadzīvo ar blakus esošajām ražotnēm. "Rīgas un Apriņķa Avīze" nesen kļuva par liecinieci Pulkarnes un Sūnupes iedzīvotāju protestiem pret zivju miltu ražotāju SIA "Mapeteks".

Negrib dzīvot smirdoņā

"Rīgas un Apriņķa Avīzes" redakcijā pienāca vēstule, kurā teikts, ka Ķekavas novada Pulkarnes un Baldones novada Sūnupes iedzīvotājiem jau vairāk nekā desmit gadu nākas sadzīvot ar nepanesamu puvušu zivju smaku, ko regulāri izraisa zivju miltu ražotne SIA "Mapeteks", kas atrodas Ķekavas novadā. Atkarībā no vēja virziena un stipruma smaka izplatās plašā teritorijā un reizēm jūtama pat pie tirdzniecības centra "Liiba" Ķekavas centrā.

Iedzīvotāji ir pārliecināti, ka ražošanas procesā "Mapeteks" pārkāpj vides kvalitātes normatīvos robežlielumus, tādēļ rodas smaka, kas brīžiem cilvēkiem izraisa sliktu dūšu. Iedzīvotāji vairākkārt ir zvanījuši uz Valsts vides dienestu un ziņojuši par traucējošo smaku, bet nekas nav mainījies.

Pulkarnes un Sūnupes iedzīvotāji ir savākuši 244 parakstus pret SIA "Mapeteks" ražotnes darbību un vēstuli iesnieguši gan Ķekavas novada, gan Baldones novada domē, gan arī Valsts vides dienestā un pieprasījuši nekavējoties apturēt šīs ražotnes darbību.

Dome atzīst, ka traucējums labsajūtai pastāv

Ķekavas novada dome, izskatījusi Pulkarnes un Sūnupes iedzīvotāju sūdzību par uzņēmuma "Mapeteks" darbību, "Rīgas un Apriņķa Avīzei" atzina, ka zivju miltu ražotne Pulkarnes ciemata apkārtnes iedzīvotājiem jau gadiem ir radījusi diskomfortu.

"Lai gan šis smaku piesārņojums cilvēku veselību neapdraud, tas vērtējams kā spēcīgs traucējums labsajūtai. Tas gan ir vājš mierinājums tiem, kuriem ar nepatīkami smakojošu gaisu jāsadzīvo gadiem ilgi. Tāpēc Ķekavas novada pašvaldība jau gadiem centusies aktualizēt šo problēmu, informējot par to atbildīgo dienestu – Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālo vides pārvaldi. Taču pārvaldes inspektoru veiktajās pārbaudēs zivju miltu ražošanas uzņēmumā "Mapeteks" būtiski vides piesārņojuma riski netika konstatēti," teikts Ķekavas novada pašvaldības vēstulē.

Pēdējā gada laikā, pateicoties regulāriem iedzīvotāju ziņojumiem un sūdzībām, kā arī Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektoru spējai savlaicīgāk reaģēt, situācija kontroles ziņā ir krasi uzlabojusies. Bruņojušies ar oflaktometru – pārnēsājamu mēraparātu smaku līmeņa noteikšanai –, inspektori uz objektu spēj ierasties pat stundas laikā no saņemtās telefoniskās sūdzības un arī ārpus darba laika, piemēram, desmitos vakarā.

Pēc sarunas ar Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas vadītāju Sigitu Variku, RAA korespondentam kļuva skaidrs, ka novadam šajā situācijā izdarīt izvēli ir visgrūtāk, jo svarīgi ir gan saglabāt ražotni, kas maksā nodokļus, gan gādāt par iedzīvotāju tiesībām dzīvot smakām nepiesārņotā vidē.

"Ja Valsts vides dienesta inspektori, atsaucoties uz iedzīvotāju sūdzībām, 168 stundas jeb septiņas diennaktis gadā konstatēs smakas līmeņa pārsniegumu un par to tiks sastādīti protokoli, saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" prasībām būs pamats brīdinājuma nosūtīšanai uzņēmumam ar prasību smakas novērst. Ja tas netiks izdarīts, Valsts vides dienests var pieņemt lēmumu par uzņēmuma darbības apturēšanu. Pašlaik izskatās, ka "Mapeteks" jau ir sakrājis pietiekami daudz šādu nosacītu soda punktu, lai Valsts vides dienests spertu radikālākus soļus," sacīja S. Varika.

Vides inspektoru aizrādījumi jāpilda

Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece, Resursu kontroles daļas vadītāja Marija Mileika "Rīgas un Apriņķa Avīzei" atklāja, ka 2010. gadā SIA "Mapeteks" saņēmusi atļauju B kategorijas piesārņojošai darbībai. Viņasprāt, lielākās problēmas ar "Mapeteks" bijušas šā gada aprīlī, kad uzņēmums savā teritorijā nav ielaidis Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektorus. Kad vārti beidzot atvērušies, nācies secināt, ka teritorija ir piemēslota un izejvielas neatbilstoši noteikumiem glabājas zem klajas debess.

"Sekoja brīdinājums, lai viss tiktu savests kārtībā. Pretējā gadījumā pārvalde lemtu par uzņēmuma darbības apturēšanu. Tagad teritorija ir sakopta un rīkojumā norādītie trūkumi novērsti. Protams, laikā, kad teritorija tika kārtota, smirdoņa bija ļoti liela. Šķiet, ka "Mapeteks" gadījumā dominē cilvēciskais faktors – attieksme pret darba vidi un iedzīvotājiem. Piemēram, ražošanas laikā, kad rodas smakas, strādniekiem patīk turēt ražotnes durvis atvērtas, un tas, protams, nav pareizi. Tāpēc esam norādījuši, ka ražošanas laikā durvīm jābūt aizvērtām," teic M. Mileika.

Tāpat viņa piebilst, ka Valsts vides dienests, izsniedzot B kategorijas atļauju, uzņēmumam izvirza konkrētus nosacījumus, un ražotājam ir jādomā, kā rīkoties, lai par viņiem nebūtu sūdzību. "Atļaujas pārskatīšanas brīdī – SIA "Mapeteks" tas būs nākamgad – tiks ņemtas vērā arī sūdzības, kas šajā laikā uzkrājušās, un uzdoti papildu jautājumi, jo vairāk tāpēc, ka, saņemot B kategorijas atļauju, bija modelēts, ka nekādu smaku, kas atstās iespaidu uz iedzīvotājiem ārpus ražošanas teritorijas, nebūs. Taču šogad vien no apkārtnes iedzīvotājiem par ražotni ir saņemtas 47 sūdzības un veiktas 20 pārbaudes," viņa uzsver.

Sarunas nobeigumā M. Mileika atzīst, ka problēmas ar smakām nav tik viegli risināmas, pirmkārt, tāpēc, ka cilvēki ir dažādi un, kas vienam smaka, citam var šķist tīri pieņemams aromāts. Otrkārt, mērījumus ietekmē atmosfēras spiediens, vēja virziens, arī laiks no sūdzības saņemšanas līdz brīdim, kad inspektors veic mērījumus. Viņa atzīst, ka Pulkarnes gadījumā tīri cilvēciski ir skaidrs, ka izejvielas, no kurām tiek ražoti zivju milti, pēc vijolītēm nesmaržo, bet tikai tas vien nav iemesls ražotnes slēgšanai.

"Mapeteks" pārstāvis: Darām, ko varam

"Rīgas un Apriņķa Avīzes" redakcijai izdevās sazināties ar SIA "Mapeteks" valdes locekli Dmitriju Semjonovu, kurš pastāstīja, ka gadsimtu mijā uzņēmums iegādājies kažokzvēru fermu Pulkarnē, bet pamazām pārgājis uz zivju miltu ražošanu.

"Jāsaprot, ka šāda ražotne, tāpat kā lapsu ferma agrāk, bez smakām nekur pasaulē nav iedomājama. Ievērojam visas prasības, kuras mums ir izvirzījis ne tikai Valsts vides dienests vien. Nākamvasar zivju miltu ražošanas iekārtu papildināsim ar vēl vienu gaisa filtru, kas maksā 100 000 eiro. Ražošanas pārpalikumus tagad uzglabājam nevis zem klajas debess, par ko mums tika aizrādīts, bet īpašā slēgtā telpā – ledusskapī.

Mēs saprotam iedzīvotājus, bet arī viņiem ir jāsaprot, kur ir izvēlējušies celt savu māju, labi zinot, ko nozīmē dzīvot blakus zivju miltu ražotnei. Un sūdzības jau arī sāka parādīties tikai tad, kad kāds bija nolēmis pārvērst "Mapeteks" blakus esošās teritorijas par apbūves gabaliem. Skaidrs, ka mēs traucējam kāda uzņēmēja plāniem, bet arī savu biznesu tāpēc vien ciet neslēgsim," sacīja "Mapeteks" pārstāvis.