Drukāt šo lapu
08.07.2012 08:28

Kopā ar atkritumiem Morē izgāž latvāņu sēklas

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopā ar atkritumiem Morē izgāž latvāņu sēklas Krišjānis Grantiņš

RAA saņēma ziņu no Mores pagasta iedzīvotājiem, ka pie grants karjera "Kaļļi" vietā, kur Siguldas novada pašvaldība atļāvusi izgāzt zaļos atkritumus, sazaļojuši latvāņi, kas iepriekš tur nebija manīti.

Vietējie izsaka aizdomas, ka šī nevēlamā auga sēklas Kaļļos tikušas ievestas kopā ar SIA "Jumis" tur izgāztajiem zaļajiem atkritumiem.

Apskatot grants karjera apkārtni, RAA pārliecinājās, ka tur patiesi sakuplojuši vairāki desmiti latvāņu. Pašvaldības SIA "Jumis" pārstāvis, tehniskās daļas vadītājs Vladimirs Torgašovs apstiprināja, ka pēc tam, kad ar laikraksta starpniecību uzņēmums saņēmis brīdinājumu par latvāņiem izgāztuves apkārtnē, viņš pārbaudījis situāciju un konstatējis, ka latvāņi tur tiešām parādījušies, kaut pagājušajā gadā nav tur auguši.

V. Torgašovs apstiprināja, ka, iespējams, šī auga sēklas ievestas kopā ar citiem atkritumiem, kurus uzņēmums ved no zaļumsaimniecībām, dārzeņu audzētājiem, tāpēc SIA "Jumis" uzņemas atbildību par to iznīcināšanu.

Jau līdz jūlija sākumam latvāņi tika apstrādāti ar ķīmiskajām vielām, kas nepieļaus to ziedēšanu un turpmāku augšanu šogad. Izgāztuves vieta tikšot apsekota arī rudenī un nākamajā gadā, nepieļaujot latvāņu tālāku izplatību.