Drukāt šo lapu
30.06.2012 10:22

Pēc Teritoriālās reformas Ķekavā vairāk ceļu, ko asfaltēt

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Roberts Jurķis. Roberts Jurķis. Krišjānis Grantiņš

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ("Vienotība") trīs gadus pēc novadu izveidošanas savā amatā jūtas stabili.

Iepriekš uzkarsētā novadu reformas gaisotne trīs gadu laikā ir atvēsinājusies – laiku "laulībā" ar Baložiem un Daugmali vērtē Ķekavas mērs.

- Kādi ir trīs šobrīd vislabāk izjūtamie ieguvumi, Ķekavas novadā apvienojot Ķekavas, Baložu un Daugmales pašvaldības?

 

Pirmais ir lielāki resursi – gan finanšu, gan cilvēku. Iespēja labāk plānot attīstību un piesaistīt investīcijas vienmērīgi visā novadā.

Otrais – optimizēti administratīvie un saimnieciskie izdevumi. Trešais – e-pakalpojumu pieejamība, izveidoti klientu apkalpošanas centri, ieviesta centralizēta dokumentu aprites sistēma.

- Vai un kādi ir negatīvie aspekti, kas sekojuši reformai?

Saasinājusies ceļu apsaimniekošanas problēma – ceļu fonda līdzekļi tika samazināti, bet ceļu kilometrāžas garums pieauga, ir nepietiekama sabiedriskā transporta kustība novada teritorijā, taču šī problēma bija arī līdz reformai.

- Kā novadu reforma mainījusi iedzīvotāju ikdienu Baložos, Daugmalē un Ķekavā?

Reformas rezultātā aktivizēta finansējumu piesaiste ar projektu vadītāju palīdzību. Šādi pakalpojumi nebija pieejami līdz reformai ne Daugmales pagastā, ne Baložu pilsētā. Līdz ar to šo trīs gadu laikā realizēti daudzi būtiski projekti gan infrastruktūras attīstībā, gan sabiedrisko pakalpojumu un aktivitāšu, gan izglītības jomās.

Pastiprināta drošība visā novada teritorijā. Novadu apkalpo gan Valsts policija, gan Reģionālā pašvaldības policija.

Dažādota un pilnveidota kultūras un sabiedriskā dzīve un nodrošināta tās pieejamība visā novada teritorijā, kā arī pilnveidots iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu klāsts

- Vai piekrītat kuluāros izskanējušajiem apgalvojumiem, ka pēc reformas līdzekļu sadalījums esot jāizlīdzina pa trim teritorijām, tādējādi bremzējas pašas Ķekavas un agrākās Ķekavas pagasta teritorijas attīstība?

Pēc apvienošanas domē tika apstiprināti prioritārie projekti visa novada teritorijā. Daugmalē – bērnudārzs, Baložos – vidusskolas piebūve ar sporta zāli, Ķekavā – sākumskolas būvniecība. Trīs gadu laikā daļēji ir realizēts bērnudārza projekts Daugmalē, Baložos uzbūvēta vidusskolas piebūve, Ķekavas sākumskolas būvniecība tiks sākta šogad.

Šajā laikā Ķekavas pagastā īstenoti arī vairāki projekti, piemēram: tiek veikta pagasta ūdenssaimniecības uzlabošana, uzbūvēta pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte" Katlakalnā, izveidots Doles Tautas nama stāvlaukums, izbūvēts stadions pie Ķekavas sākumskolas, izveidotas atpūtas vietas – Dambītis un teritorija Dārznieku ielā, atjaunota estrāde Ķekavas saliņā, veikta Ķekavas putnu fabrikas ceļa asfaltēšanas 1. kārta, saules kolektoru uzstādīšana bērnudārzā "Ieviņa" un sporta namā, kā arī citi projekti. Novada vienmērīga attīstība paredz līdzvērtīgu teritoriju attīstību.

- Kā novadu reforma mainījusi politisko klimatu Ķekavas novada domē?

Politiskā vide Ķekavas novadā ir uzlabojusies. Jau trīs gadus novadā ir stabila politiskā situācija, un tādai tai ir jābūt arī turpmāk.

Pašvaldības pārliecība, ka novads jāattīsta vienmērīgi, atbilst novada domes politiskajiem mērķiem. Trīs gadu laikā prioritātes nav mainījušās.

Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.