Drukāt šo lapu
05.07.2016 09:42

Monas Lizas smaids un gaiļu cīņas "Krimuldas mistērijās"

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gleznotājs J.Anmanis radījis galeriju "Krimuldas mistērijas" Gleznotājs J.Anmanis radījis galeriju "Krimuldas mistērijas" facebook.com

Aiz „necauršaujama stikla" smaidoša Mona Liza, Rembranta, Vinsenta van Goga portrets, no pasaules kultūras mantojuma aizgūtas un pašu izfantazētas gleznas ar gleznotājam Jānim Anmanim raksturīgo spēles elementa klātbūtni būs aplūkojamas svētdien Krimuldas muižas ratnīcā atklātajā pirmajā Latvijā izveidotajā nekomerciālajā mākslas projektā – galerijā „Krimuldas mistērijas".

Līdz rudenim Krimuldas muižas ratnīcā būs apskatāmi aptuveni 400 gleznojumu, kas radīti neoreālisma, klasicisma, fovisma, abstrakcionisma, kubisma, minimālisma, naivisma, primitīvisma, tašisma, impresionisma, reprodukcionisma un citos stilos. Tos radījuši J. Anmaņa draugi un skolnieki no Latviešu bērnu un jauniešu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas jauno talantu atbalsta fonda.

Kā „Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja viens no izstādes iniciatoriem gleznotājs J. Anmanis, ideja par līdzīgas izstādes radīšanu Krimuldā – iecienītā plenēru vietā ar iedvesmojošu apkārtni, seniem namiem un vēsturi – bijusi jau sen. Tāpēc atlicis tikai vienoties ar Krimuldas muižas atbalsta biedrības „Cremon" vadītāju Daci Vanagu-Mikāni darbu izdarīt līdz galam.

Raksturojot galerijā izstādīto gleznu autorus, J. Anmanis sacīja, ka to vecums ir no diviem līdz 60 gadiem, jo visā Latvijā ir daudz  tādu cilvēku, kuri gleznošanas prieku atklājuši tikai pār pusmūžam, bet, izrādās, šajā jomā ir īsti tīrradņi. Kā piemērus J. Anmanis minēja Marutu Vanagu, Patrīciju Kraukli, Kasparu Bērziņu un Kārli Plotki – ģēniju, kurš savu krāsu pasauli uzbur ar zīmuļiem, piebilstot, ka šajā kompānijā ļoti labi iederas arī viņa skolnieks, mākslinieks Māris Subačs.

Interesants aspekts izstādē ir ar uzņēmēja Ilmāra Pogas atbalstu radītās mākslas darbu kopijas uz metāla platēm.Kā jau ierasts, izstādēs, kurās piedalās J. Anmanis, skan viņa sacerētā mūzika. Izņēmums nebija arī „Krimuldas mistērijas", kur skanēja mūzika no mākslinieka jaunā albuma. „Mūzika ir tāda kā gleznošana ar skaņu, kas top no iedvesmas impulsiem, savukārt radīšanas procesā daudzas lietas nevar izskaidrot, ir jājūt un jutīgi jāuztver. Reizēm manā mūzikā pa vidu ienāk pūces balss vai soļu skaņa," bilda J. Anmanis, sakot paldies albumu aranžētājam Aināram Vildem.

Svētku reizē bija sarūpēts īpašs „Cremon" vīns „Krimuldas mistērijas", putnu dejas dejoja noslēpumainā Ingrīda, un viņu atbalstīja siguldietis, ornitologs Jānis Brikmanis. Savukārt galerijas atklāšanas viesu vidū bija arī Taipejas misijas Latvijas Republikā vadītājs Ko Kuanjuens ar dzīvesbiedri, jo misiju ar Latviešu bērnu un jauniešu mākslinieciskās fantāzijas akadēmiju saista senas draudzības saites.