Drukāt šo lapu
03.04.2016 13:09

FOTO: Vangažnieki satiek savus rokdarbu meistarus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Vangažnieki satiek savus rokdarbu meistarus Einārs Binders

Jau astoto gadu aprīļa sākumā notiek tradicionālās nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanas dienas "Satiec savu meistaru". Tas ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā "Eiropas amatu prasmju dienas".

Starp vairāk nekā pusotra simta programmā iekļautajām amatnieku darbnīcām, amatu pulciņiem, studijām un pašiem amatniekiem visā valstī šoreiz izvēlējāmies apciemot dienas centra "Vangaži" amatnieku kopu.

Kā, sagaidot ciemiņus, sacīja Vangažu dienas centra vadītāja Lilija Geža, nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanas dienas "Satiec savu meistaru" Vangažos sākās jau pagājušo ceturtdien un noslēdzās sestdien. Jau laikus par to tika izziņots sociālajos tīklos un pilsētā izliktas afišas.

"Kā solīts ar savām rokdarbu prasmēm atnākušos šajās trīs dienās iepazīstināja meistari, kas ik nedēļu darbojas Vangažu dienas centra amatnieku darbnīcā, piemēram, Maija Bāgunte – ar rišeljē izšūšanu, Biruta Cīrule – izšūšanu ar lenti, Kornēlija Kiščenko – tamborēšanu, Leons Kiščenko – puzuru veidošanu un origami mākslu, Ilze Kopmane – adīšanu un tamborēšanu, Aija Nicmane – Tenerifes mežģīņu darināšanu.

Dienas centra vadītāja Lilija Geža ar origami taureniDienas centra vadītāja Lilija Geža ar origami taureni


Pirmajās dienās vairākums Dienas centra amatnieku apmeklētāju vidū bija skolēni, bet pārējā laikā – dažāda vecuma interesenti. To skaits ik dienu bija pāris desmitu.

Šogad no rokdarbiem vislielāko interesi skolēnu vidū raisīja izšūšana ar lenti, kā arī japāņu papīra figūriņu locīšanas māksla – origami pie meistara L. Kiščenko. Te jāteic, ka viņš kopā ar dzīvesbiedri Kornēliju, kura nodarbojas ar floristiku un dekupāžu, gatavojas izstādei, kas jau drīzumā tiks atklāta tepat Vangažos.

Pie floristikas un citu rokdarbu meistares Kornēlijas Kriščenko Pie floristikas un citu rokdarbu meistares Kornēlijas Kiščenko


Savukārt kundzes, kuras jau sasniegušas labas iemaņas adīšanā, nāca pie I. Kopmanes pēc padoma etnogrāfisko rakstu ieadīšanā cimdos un zeķēs.

Vēl īpaši gados jaunākajām Vangažu rokdarbniecēm interesēja izšūšana ar lenti, taču netrūka intereses arī par citām amatu prasmēm," sacīja L. Geža.

Origami meistars Leons Kriščenko Origami meistars Leons Kiščenko


Tāpat dienas centra vadītāja uzsvēra, ka īpaši amata prasmju dienās tika gaidīti cilvēki ar īpašām vajadzībām, dažādojot viņu ikdienu ar atbilstošu nodarbošanos un jaunu prasmju apguvi.

Ivaram amatnieku apmeklējums nozīmē izraušanos no ikdienas Ivaram amatnieku apmeklējums nozīmē izraušanos no ikdienas


Pierīgā "Satiec savu meistaru" aktivitātēs piedalījās arī Ādažu, Carnikavas, Krimuldas, Ķekavas, Siguldas un Stopiņu novada amatnieki.