Drukāt šo lapu
22.02.2016 17:43

Liela brēka, maza vilna jeb Inčukalnā jau domā par varas pārdali

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šī sniega un dubļu pika ir bijusi par iemeslu ārkārtas domes sēdes sasaukšanai. Šī sniega un dubļu pika ir bijusi par iemeslu ārkārtas domes sēdes sasaukšanai. Einārs Binders

Inčukalna novada domē 4. februārī pēc opozīcijas deputātu prasības notika ārkārtas sēde, kuras mērķis bija izteikt neuzticību novada izpilddirektoram Oskaram Kalniņam. Sēde beidzās ne ar ko, jo ilggadējā izpilddirektora padzīšana no amata, izrādās, nevienam tā īsti nemaz nav vajadzīga.

Jaunups: Uz ceļa tika bērti dārgi dubļi

Saimnieciskās debates novadu domēs, ja vien debatētājiem nav tālāki politiski mērķi, parasti paliek domes sēžu telpas sienās. Bet te pavisam nesen sociālajos tīklos parādījās Inčukalna novada domes deputāta, partijas "Vienotība" pārstāvja un 2013. gadā dibinātās biedrības "Inčukalna izaugsmei" līdera Modra Jaunupa vēstījums vietnē "Facebook.com" ar nosaukumu "Bezatbildība un bezsaimnieciskums Inčukalna novada domē aug un zeļ".

Stāsts šoreiz bija par to, ka Inčukalna novada dome izsludinājusi konkursu par Bērzu ielas un ceļa uz jaunajiem kapiem remontu. Tomēr šķietami labi notikušais iepirkums beidzies ar vilšanos, jo ielas un ceļa remontam izmantotie materiāli, kā var saprast no M. Jaunupa vēstījuma, nav atbilduši iepirkumā prasītajiem. Kad opozīcijas deputāti izpilddirektoram pieprasījuši ekspertīzi, pēc ilgākas vilcināšanās rezultāti izsniegti, bet "bez pašas svarīgākās lapas".

"Pēc būtības deputāti tika maldināti, varētu pat teikt, ka viņiem tika nosūtīti viltoti dokumenti. Tikai tad, kad deputāti paši vērsās laboratorijā, viņi ieguva īstās analīzes," raksta M. Jaunups, piebilstot, ka, neiedziļinoties ekspertīzes rezultātos, uz novada ceļiem "tikuši bērti dubļi, kas novadam izmaksājuši 11 800 eiro novada iedzīvotāju nodokļu naudas".

Tālāk, kā lasāms vēstījumā, seši domes deputāti – Alda Freimane, Jānis Liepiņš, Arvīds Blaus, Ivo Bernats, Anete Šica un pats M. Jaunups – "iesniedza domes priekšsēdētāja vietniecei Vorobjovas kundzei pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai izskatītu neuzticības izteikšanu domes izpilddirektoram Oskaram Kalniņam".

Sēde gan notikusi tikai tad, kad no atvaļinājuma steigšus atgriezies domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko. Uz to nebija ieradies deputāts Andrs Briņķis, bet, deputātiem A. Nalivaiko, Igoram Purmalim, Armandam Cīruļniekam, Jekaterinai Šarokai, Ludmilai Vorobjovai, Ņikitam Kozlovam un Mārim Keišam atturoties, izpilddirektors palika savā vietā.

Purmalis: Nepiedalos nelikumīgos balsojumos

Viens no tiem, kas balsojumā atturējās, bija Igors Purmalis, deputāts no Vangažiem. Tur viņš ir garāžu kooperatīva priekšsēdētājs, arī sargs. Jau 1993. gadā I. Purmalis, jumiķis pēc aroda, devies peļņā uz Vāciju, tad strādājis Īrijā un Skotijā, kur redzējis, ka cilvēki dzīvo citādi nekā Latvijā. Pašvaldības domē, ar svaigu skatienu uz lietām, viņš ticis kā "Saskaņas" deputāts, jo par viņu balsojuši garāžu kooperatīva biedri.

I. Purmalis uzskata, ka Bērzu ielas un ceļu remonta lietā trīs Inčukalna novada domes deputāti, lai spodrinātu savu tēlu iedzīvotāju acīs, faktiski ir veikuši kriminālas darbības, lai ierosinātu atbrīvot no darba domes izpilddirektoru O. Kalniņu. Bet, iespējams, mērķi ir tālāki, jo ne jau velti M. Jaunups ārkārtas domes sēdē "pārteicās", sakot, ka nost jāņem priekšsēdētājs, un, saprotot, ka pārteicies, piebildis, ka "tas būs pēc tam", 4. februāra sēdē piedzīvoto atstāsta I. Purmalis.

Saskaņā ar I. Purmaļa teikto, jau pirms tam M. Jaunups gandrīz katrā sēdē izpilddirektoram pārmetis par slikto ielas remontu, uz kuras viņš dzīvo. Taču tā bija pirmā iela, ar kuru sācies ielu remonts novadā, un uz kopējā fona tā esot pat ļoti laba, salīdzinot ar Inčukalna grants ceļiem.

Kad deputāti pēkšņi sāka interesēties, kāpēc ceļu seguma materiāls, ko remontdarbos izmantoja SIA "Ceļinieks 01", ar kuru novads noslēdza līgumu, it kā atšķiras no tā, kāds uz vietējiem ceļiem redzams citviet, viss beidzās ar to, ka dome nolēma pasūtīt ekspertīzi VAS "Latvijas Valsts ceļi" ceļu laboratorijai.

"Pirms pārbaudes pilnīgi tika ignorēti speciālista skaidrojumi, ka tāda pārbaude ir bezjēdzīga. Vēlāk gan paši ekspertīzes pieprasītāji ārkārtas sēdē atzina, ka gribējuši granti pārbaudīt tikai tāpēc, lai iegūtu informāciju, bet rezultātā piespieda domi samaksāt 1400 eiro no nodokļu maksātāju naudas.

Ja tagad ar domes balsojumu izpilddirektoram Kalniņam būtu izteikta neuzticība, skaidrs, ka sekotu tiesu darbi un mēs maksātu daudz vairāk nekā par ceļu seguma maisījuma ekspertīzi. To redzam citās Pierīgas pašvaldībās. Tāpēc es šādus balsojumus uzskatu par aplamiem un nelikumīgiem.

Bet, ja runa ir par M. Jaunupa pieminēto "pašu svarīgāko lapu", kas tika pieprasīta izpilddirektoram, stāstā jau iezīmējas detektīvromāna cienīgas ainas," uzsver I. Purmalis, un tās, viņaprāt, tikušas izspēlētas, domājot par nākamajām vēlēšanām.

Kas rakstīts "pašā svarīgākajā lapā", nav zināms

Oskars Kalniņš Inčukalna novada pašvaldības izpilddirektora amatā ir jau trešo sasaukumu un par politiķu debatēm teic, ka tas ir normāls domes darbs un opozīcijai, tāpat kā pozīcijai, ir savas intereses, un viena no tām ir ar laiku nonākt vadošajās pozīcijās. Šoreiz, kā stāsta O. Kalniņš, pozīcijas pretenziju lokā nonākuši novada ceļi un Bērzu iela, lai gan Jaunupa kungs allaž esot centies izpilddirektora darbībā saskatīt nepilnības.

Skaidrojot ārkārtas sēdes sasaukšanas iemeslus, O. Kalniņš stāsta, ka jau kopš vēlēšanām viņš neesot iepirkumu komisijā un strādājot tikai ar tiem dokumentiem, kurus viņam iedod domes iepirkumu komisija jau ar fiksētiem konkursa uzvarētājiem, iepirkuma summu, un tikai tad viņš slēdzot līgumu.

"Līgums ar SIA "Ceļinieks 01" tika noslēgts oktobrī, taču lietavu dēļ ceļu remonta darbi sākās tikai novembrī. Tad dažiem deputātiem, tikai paskatoties uz padarīto, šķita, ka ceļa remontam izmantots slikts materiāls, un rezultātā pieprasījām izmantoto materiālu ekspertīzi. Paraugi tika aizvesti uz VAS "Latvijas Valsts ceļi" ceļu laboratoriju, un eksperti atzina, ka ceļa seguma smalkā frakcija ir atbilstoša, bet citu frakciju maisījumā esot mazliet par daudz, tajā pašā laikā speciālisti atzina, ka materiāls nav slikts.

Ja runājam par deputātu pieprasīto atskaiti, tad tas notika tā: kad pirms sēdes zvanīju uz laboratoriju un prasīju, kad būs pieejami ekspertīzes rezultāti, jo nauda ir samaksāta, saņēmu atbildi, ka domes deputāti laboratorijā jau ir bijuši un papīrus paņēmuši. Divi no viņiem – Bernats un Liepiņš – stādījušies priekšā, bet trešā persona, kas arī bijusi klāt, ne. Laboratorijas darbinieki dokumentus atdevuši, jo pieprasītāji uzrādījuši deputāta apliecības. Tajā pašā laikā dome viņus nebija pilnvarojusi saņemt laboratorijas slēdzienu," skaidro O. Kalniņš, piebilstot, ka pieņemšanas–nodošanas akti vēl nav parakstīti un rēķini par padarīto darbu "Ceļiniekam 01" nav apmaksāti. Savukārt, kur atrodas ekspertīzes "pati svarīgākā lapa" un kas tajā rakstīts, domes pozīcijas deputātiem nemaz nav zināms.

Un te jāatgriežas pie sarunas ar Igoru Purmali. Nesarežģījot lietas, viņš rezumē 4. februāra ārkārtas sēdes iznākumu: "Balsojot par izpilddirektora noņemšanu, Jaunupa cilvēki parādīja, ka it kā cīnās pret slikto izpilddirektoru, bet patiesībā reklamē sevi, jo skaidri zina, ka spēku samērs domē ir tāds, ka izpilddirektors savā amatā paliks, un skaidrs, kurš no tā visa ir ieguvējs. Šķiet, tikai Jaunups, kurš pagājušajās vēlēšanās neieguva domes priekšsēdētāja krēslu."