Drukāt šo lapu
06.02.2016 15:01

FOTO: Uz "Balttour", domājot par Latvijas simtgadi un Ginesa rekordu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Uz "Balttour", domājot par Latvijas simtgadi un Ginesa rekordu Einārs Binders

Nedēļas nogalē Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā darbu turpina 23. starptautiskā tūrisma izstāde – gadatirgus "Balttour 2016". No Pierīgas tajā piedalās Carnikavas un Saulkrastu novads stendā "Saviļņojošā Vidzeme", Baldone, Ķekava un Salaspils - Daugavas lejteces stendā.

Pirmo reizi ar savu stendu izstādē ir pārstāvēts Turaidas muzejrezervāts. Protams, klāt bija Pierīgas mājražotāji no Siguldas, Baldones, Daugmales un citām vietām, kā arī tūrisma uzņēmēji, kas sevi prezentēja kopīgā "Enter Gauja" stendā.


Daugavas lejteces tūrisma organizatori gatavojas Ginesa rekordam

Kā jau katru gadu, Daugavas lejteces novadi, atklājot kopīgo stendu, pēc novada priekšsēdētāju uzrunām sanākušos cienāja ar stendā pārstāvēto novadu ģerboņiem rotātu torti, bet tūrisma informācijas biroju darbinieki bija gatavi improvizētām ekskursijām par Daugavas lejteces novadu stendu, kas jau otro gadu uzbūvēts kā labirints ar skatu torni.

Jautāts, kāds bijis gads starp divām lielajām tūrisma izstādēm Ķīpsalā, Ķekavas tūrisma informācijas centra direktors Juris Žilko atgādina, ka Daugavas lejteces novadi – Baldone, Ikšķile, Ķekava, Salaspils, Ogre un Stopiņi – tūrisma nozarē sadarbojas jau piecus gadus, kopīgs stends izstādē "Balttour" ir jau trešo gadu, un jau otro gadu tas ir iekārtots kā labirints.

"Protams, salīdzinot ar pagājušos gadu, tas kļuvis arī vizuāli interesantāks un ērtāks apmeklētājiem. Interesenti stendu var izstaigāt kopā ar gidu un uzzināt par katra novada tūristiem pievilcīgākajām vietām. Labirintā ir vieta arī mājražotāju piedāvājumam, jo domājam arī par gastronomiskā tūrisma attīstību. Jāatzīst gan, ka šoreiz Ķīpsalā esam pieci no sešiem Daugavas lejteces novadiem, jo Stopiņi šogad nav kopā ar mums. Taču tas vienalga ir pietiekams spēks, lai kopīgi popularizētu savu piedāvājumu. Tajā pašā laikā domājam par tālāku sadarbību ar Ķegumu, iespējams, arī Lielvārdi," saka J. Žilko.

Vēl viņš piebilst, ka aizvadītā gada laikā ir izveidota jauna Daugavas lejteces tūrisma karte, papildinot iepriekšējo ar jauniem apskates objektiem, kā arī iezīmējot jaunas naktsmītņu un ēdināšanas vietas.

"Šogad no 1. maija līdz 2. oktobrim rīkosim akciju, kurā aicināsim apceļot Daugavas lejteces novadus. Tie, kas apmeklēs noteiktos akcijas "Apceļo Daugavas lejteci!" objektus, saņems atzīmes, ka tur viesojušies. Uzvarētājs kā balvu saņems lidojumu ar gaisa balonu. Neapšaubāmi gatavojamies arī Nāves salas kauju 100. gadadienai, kas trīs dienas notiks septembrī.

Savukārt jau jūnijā esam nolēmuši pārspēt Ginesa rekordu, izveidojot pasaulē lielāko peldošo plostu no kajakiem un kanoe laivām. Plosts tiks veidots Daugavā apkārt Nāves salai. Mūsu mērķis ir sapulcināt vienkopus vairāk nekā 3150 laivu, kas 30 sekundes veidos laivu ķēdi un, atrodoties brīvā peldējumā, nepieskarsies sauszemei. Ja paveiksies, tad mēs būsim pārspējuši līdzšinējo rekordu, kas tika uzstādīts ASV, Ņujorkas pavalsts Inletā. Pieteikums Ginesa rekordam Londonas birojā jau ir iesniegts un šobrīd domājam, kā izpildīt nepieciešamās tehniskās prasības, lai rekords tiktu atzīts. Taču vienlaikus tas būs arī pasākums, kura laikā tiks vākti līdzekļi Nāves salas labiekārtošanai, jo šai vietai ir liels tūrisma potenciāls.

Protams, Daugavas lejtecē viens no lielākajiem tūrisma magnētiem, protams, ir un paliek Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī. Jaunās oranžērijas atklāšana ļauj pagarināt tūrisma sezonu visa gada garumā, un, cik zinu, jau šogad to skaits ir pieaudzis par 20 tūkstošiem," uzsver Daugavas lejteces tūrisma nozares pārstāvis.

Ar skatu uz Latvijas simtgadi

Kā jau laikus tika solīts, Turaidas muzejrezervāts uz "Balttour 2016" pirmo reizi atbraucis pats ar savu stendu. Kad izskanējušas stenda atklāšanas dūdu skaņas, muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne portālam "Apriņķis.lv" atzina, ka pats galvenais, kas noticis starp divām "Balttour" izstādēm, ir tas, ka muzejrezervātam ir pieticis apmeklētāju, līdz ar to arī līdzekļu Turaidas pils uzturēšanai un restaurācijas darbu, gan arī elektroniski muzeja mājaslapā.

"Par savu galveno uzdevumu esam uzskatījuši rūpēties par mūsu vēsturisko mantojumu un padarīt to pieejamu muzejrezervāta apmeklētājiem," teic A. Jurkāne, piebilstot, ka jau 1996. gadā muzejrezervāts piedalījāmies konkursā, kurā iekļuva starp desmit labākajiem Eiropas muzejiem.

"Kopš tā laika esam starptautiski atpazīstami un ilgu laiku vienīgie Baltijas valstīs, kas saņēmuši tik augstu atzinību. Taču dzīve iet uz priekšu, un jau pavasarī būs iespēja iepazīties ar Turaidas Šveices mājas saimniecības ēku, top ekspozīcija pagasta magazīnā, un šajā gadā sāksies klaušinieku mājas restaurācija. Kad tā būs pabeigta, tajā 2018. gadā tiks atklāta Latvijas valsts tapšanai veltīta ekspozīcija "Klaušinieks, saimnieks, pilsonis." Tas būs stāsts, kā veidojas un mainās cilvēku attieksme pret savu zemi un kā aug cilvēka pašapziņa izglītojoties," sacīja A. Jurkāne.

Turaidas muzejrezervāta stendā apmeklētājus arī izstādes laikā solījis sagaidīt muzejrezervāta līdzstrādnieks Jānis Rudzītis – šoreiz kā Turaidas pils un novada pārvaldnieks jeb fogts. Šo vēsturisko amatu muzeja darbinieki pilda jau piecus gadus, bet Jānis – otro. Vēsturiski fogta pienākumos ietilpa pārvaldīt pili, spriest tiesu un ievākt nodokļus. Tātad viņš bija ļoti svarīga persona, ko iecēla novada ietekmīgākie muižnieki.

Mūsdienās Turaidas pils apmeklējuma laikā, sastopoties ar fogtu, iespējams uzzināt arī vēlo viduslaiku etiķeti, kā 16. gadsimtā drīkstēja sarunāties ar fogtu, kā viņam pasniegt dāvanas un kā pareizi atvadīties. Izstādē gan ar fogtu ir iespēja saspēlēt senu galda spēli "Dzirnavas".