Drukāt šo lapu
09.07.2015 07:43

Carnikavas pludmales kļūst pievilcīgākas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kopš pagājušā gada aprīļa ar Ministru kabineta rīkojumu Carnikavas novada pašvaldībai ir tiesības apsaimniekot savā teritorijā esošos publiskos ūdeņus, kā arī jūras piekrastes joslu.

Pirms gada Garciema pludmalē pie Eimuru kanāla ietekas jūrā novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas projektu vadītāja Ināra Stalidzāne portālam "Apriņķis.lv" sacīja: "Šogad Carnikavā pludmales sezona ir tāds kā izvērtējuma jeb pārdomu laiks, lai uzsāktu piekrastes apsaimniekošanu." Šogad mūs Lilastes pludmalē sagaidīja Carnikavas novada domes administrācijas vadītājs Imants Pastors.

Pārdomu laiks ir beidzies

Pretēji pagājušā gada vīzijām sākt 19 kilometrus garās piekrastes joslas no Vecāķiem līdz Saulkrastiem sakārtošanu tieši ar Garciema pludmali, pēc tam ķerties klāt arī Carnikavas, Gaujas un Kalngales piekrastei, šobrīd visvairāk ir izdarīts Lilastē. "Lai gan tas vēl prasīs daudz darba, mums ir mērķis, ka šeit, Lilastē, ar laiku būs pirmā Zilā karoga pludmale novadā. Jau šogad no stāvlaukuma līdz jūrai ar pašvaldības finansējumu ir uzbūvēta 150 metrus gara laipa, kas viegli ļauj piekļūt jūrai arī ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Gar visu piekrasti ir izvietotas gan atkritumu urnas, gan pārģērbšanās kabīnes. Pašvaldība pludmales uzkopšanai ir iegādājusies speciālo tehniku, lai varētu nodrošināt pludmales zonas tīrīšanu un atkritumu izvešanu. Tāpat mēs nodrošinām beigto dzīvnieku savākšanu, jo šeit jūra bieži mēdz izskalot beigtos roņus.

Projektu konkursā "Sabiedrība ar dvēseli", kur novada iedzīvotāji varēja piedāvāt savus risinājumus vides uzlabošanai, atzinību ieguva ideja par šūpuļtīkliem pludmalē. Tie gan ir izvietoti tālākās vietās, taču ļauj izbaudīt piejūras romantiku, pavērot saulrietu.

I. Pastors piebilst, ka, runājot par Garciema pludmales sakārtošanu vietā, kur jūrā ietek Eimuru kanāls, pašlaik notiek projekta saskaņošana, jo daļa novada teritorijas atrodas Piejūras dabas parkā, kur stingri jāievēro vides saglabāšanas prasības. Turklāt novadam zeme nepieder, bet ir tikai tās apsaimniekošanas tiesības.

Ar auto visur iebraukt nevarēs

"Neaizmirsīsim, ka šeit, Carnikavas novadā, ir Piejūras dabas parks un visur ar mašīnu piebraukt nevarēs nekad," jautāts par iespējām, kur atpūtniekiem atstāt mašīnu jūras tuvumā, atgādina I. Pastors. Tāpēc bezmaksas autostāvvietas ir pie Garciema un Lilastes dzelzceļa stacijas. Protams, ir arī maksas autostāvvietas ar ierobežotu vietu skaitu tuvāk pludmalei un stāvvietas invalīdiem.

Vēl viens no iemesliem, kāpēc visur nevar piebraukt ar auto tieši pie jūras, esot vietējās apbūves īpatnības. Novada teritorijā piekrastes tuvumā, kā skaidro I. Pastors, atrodas vēsturiskie dārzniecības kooperatīvi ar ļoti šauriem ceļiem. Ja tur būs novietoti atpūtnieku auto, var rasties sarežģījumi, ja piebraukt vajadzēs ātrajai palīdzībai vai ugunsdzēsēju mašīnai, jo vietām nepaliek brīvs tam nepieciešamais brauktuves platums. Un, lai arī pašvaldības mērķis nav nopelnīt uz iedzīvotāju vai pludmales apmeklētāju rēķina, sodu, visticamāk, šādos gadījumos var nākties maksāt.

"Tāpat, domājot par automašīnu plūsmu pludmales sezonas laikā, jāņem vērā vietējo iedzīvotāju intereses, kuri arī paši pārvietojas pa šiem ceļiem un kuru bērni šeit spēlējas un braukā ar velosipēdiem. Tāpēc mans ieteikums ir izmantot autostāvvietas pie dzelzceļa stacijām. Tās atrodas tikai kādu kilometru no jūras. Ja ir grūtības šo ceļu veikt kājām, ir iespēja aizvest ģimeni līdz jūrai un atgriezties kādā no pieminētajām stāvvietām," iesaka I. Pastors, piebilstot, ka pašvaldība situāciju zina un neaprobežojas tikai ar zīmju uzlikšanu.

Pludmale katra vajadzībām

Uz jautājumu, cik cilvēku siltajās vasaras dienās uzturas Carnikavas novada pludmalēs, I. Pastors teic, ka tādas statistikas nav. Ja 2015. gada sākumā novadā bija deklarēti 6805 cilvēki, pieredze liecinot, ka vasarā šeit esot pat 20 tūkstoši, tas ir, aptuveni trīs reizes vairāk.

Taču pamazām iezīmējas pludmales zonējuma aprises. Piemēram, Lilastes piekraste pievilina kaitborda cienītājus, tāpēc ar laiku tiks izliktas zīmes, kur pludmalē būs vieta aktīvākai atpūtai, piemēram, pludmales volejbola cienītājiem, ģimenēm ar bērniem, kā arī nūdistiem.

"Galvenais, lai viena interešu grupa netraucēta pārējām," uzsver I. Pastors. Cita lieta ir, piemēram, smēķēšana pludmalēs. "Ja cilvēks piemēslo vidi un kaitē citiem, jāatceras, ka ir likumi, kas jāievēro. Mūsu pašvaldības policija, lai arī cik ierobežoti būtu resursi, tam rūpīgi seko. Protams, tādas īpašas pludmales patruļas Carnikavas pašvaldības policijai nav, bet nekārtību gadījumā cilvēki mums zvana un mēs reaģējam," bilst domes pārstāvis.

Līdz ar pludmales apsaimniekošanu pašvaldība ir noslēgusi līgumus arī ar uzņēmējiem, kuriem ir iespējas, piemēram, Garciemā un Kalngalē tirgot saldējumu un uzkodas. Lilastē darbojas kafejnīca. "Pārdomu laiks tiešām ir beidzies. Piekrastes joslas labiekārtošanas darbi iet uz priekšu ar pilnu tvaiku," teic domes pārstāvis.

Imants Pastors: Nākotnē jebkura ceļa rekonstrukcija un attīstības projekta īstenošana paredz papildu autostāvvietu iekārtošanu. Pašlaik nākas piemēroties esošajai situācijaiImants Pastors: Nākotnē jebkura ceļa rekonstrukcija un attīstības projekta īstenošana paredz papildu autostāvvietu iekārtošanu. Pašlaik nākas piemēroties esošajai situācijai