Drukāt šo lapu
19.05.2015 07:42

Komentārs: Varas mācības Krimuldā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Varas mācības Krimuldā Einārs Binders

Pagājušās nedēļas otrajā pusē notika tas, kam agri vai vēlu vajadzēja notikt, vismaz – spriežot pēc Krimuldas novada domes deputātu tikšanās ar Lēdurgas pagasta iedzīvotājiem pagājušā gada rudenī.

Līdzšinējais novada domes vadītājs Guntars Grīnvalds aprīļa beigās paziņoja, ka viņš "pēc paša iniciatīvas" ir nolēmis no amata atkāpties un "izlēmis turpināt profesionālās gaitas citā projektā", kura dēļ būtu apgrūtināta pilnvērtīga pienākumu pildīšana kā domes priekšsēdētājam.

Šis paziņojums maija brīvdienu un valsts svētku gaisotnē pat tā īsti netika pamanīts, bet viņa pilnvaras uz brīdi pārņēma jaunākas paaudzes politiķis Linards Kumskis, kurš, tāpat kā G. Grīnvalds, domē pārstāv "Reģionu aliansi"/ ZZS.

Pēc divu nedēļu pārdomām domes ārkārtas sēdē un zīmīgi, ka pašā ziedu laiciņā ar vienas balss pārsvaru – astoņiem deputātiem balsojot "par" un septiņiem "pret" – par jauno domes priekšsēdētāju tika ievēlēts viņu koalīcijas biedrs Juris Salmiņš (1950), kuram ir 21 gadu ilga pieredze pašvaldību darbā.

G. Grīnvalda politiskais pretinieks Mārtiņš Ozoliņš no Krimuldas novada partijas atkal palika zaudētājos. Tiesa, pirms vairākiem gadiem M. Ozoliņam izdevās pārtraukt Salmiņa ilggadējo valdīšanu pēc neuzticības izteikšanas.

"Ceru novērst domē šķelšanos, lai visi ievēlētie deputāti strādātu pie novada attīstības kopā," uzreiz pēc atgriešanās priekšsēdētāja amatā sacīja J. Salmiņš.

Iespējams, 65 gadus vecais J. Salmiņš zina tādus burvju vārdus, kurus nezināja 42 gadus vecais G. Grīnvalds, cita starpā, pat ar tieslietu ministra un luterāņu draudzes priekšnieka pieredzi, kas liks zemes darbos aizņemtajam M. Ozoliņam aktīvāk piedalīties domes darbā.

Daļa Krimuldas novada iedzīvotāju ir aktīvi interneta lietotāji. Ja nevedas sarunas ar pašvaldību klātienē, viņi lūko izpausties sociālajos tīklos vai aktīvāk nekā citu Pierīgas novadu iedzīvotāji raksta komentārus ziņām, kurās pieminēta viņu novada valdīšana. Komentāros, protams, G. Grīnvaldu par velnu atklāti neviens nesauca, bet līdz eņģeļa statusam reizēm šķita tālāk nekā līdz Ķīnai ar kājām. Pašlaik īsta prieka par "veco buku" atgriešanos arī nemana; daži komentētāji izsaka aizdomas, ka tur varētu slēpties arī savtīgas intereses.

Protams, laiks jau visu parādīs, kam bijusi taisnība, kam ne. Taču rodas pārdomas, kas tad ir labāk: vai tāds pašvaldības sastāvs, kur tā saukto pozīciju no opozīcijas šķir tikai viena balss un deputātus vieno vai šķir kopīgi darījumi, vai opozīcijas nav vispār.

Droši vien labāk ir tur, kur domes vadīšana nav tikai "cits projekts" un kāds varai aizrāda, ka politiķi nevis kļūdās, bet pieņem nepareizus lēmumus, par ko ir dārgi jāmaksā, un valdošie ar šo viedokli rēķinās.