Drukāt šo lapu
28.09.2014 12:32

Īpašā bukletā apkopotas piemiņas vietas Ropažu novadā un tā apkārtnē

Autors  Inga Koleča, "Ropažu Vēstis"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izdotais buklets tiks dāvināts Ropažu un Ikšķiles novadu skolām, bibliotēkām, pašvaldībām, un visiem, kurus interesē vēsturiskās vietas saistībā ar latviešu strēlnieku cīņām, tāpat arī par notikumiem II pasaules kara beigu posmā, kad kaujas risinājušās arī Ropažu apkārtnē. Izdotais buklets tiks dāvināts Ropažu un Ikšķiles novadu skolām, bibliotēkām, pašvaldībām, un visiem, kurus interesē vēsturiskās vietas saistībā ar latviešu strēlnieku cīņām, tāpat arī par notikumiem II pasaules kara beigu posmā, kad kaujas risinājušās arī Ropažu apkārtnē. Inga Koleča

Zaķumuižas pamatskolas vēstures entuziastu grupa ar biedrības "Ropažu partnerība" un Nīderlandes fonda KNHM atbalstu skolotājas Anitas Martinsones vadībā īpašā bukletā "Piemiņas vietas Ropažu novadā un tā apkārtnē" apkopojusi informāciju par novadā un tuvējā apkārtnē esošām piemiņas vietām.

Bukletā arī fiksēta informācija par to atrašanos un izcelšanos, un tas izdots projektu konkursa "Sabiedrība ar dvēseli" ietvaros.

Sākotnēji Zaķumuižas pamatskolas skolēni piedalījušies Monreālas Latviešu sabiedriskā centra izsludinātajā konkursā "Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi". Lai uzlabotu skolēnu zināšanas, vēstures stundās bērni skatījās videomateriālus, fotogrāfijas un citus vēstures avotus par strēlnieku cīņām Ikšķiles, Salaspils un Ropažu novadā, kā arī devās pārgājienā, iepazīstot Mazās Juglas kauju vietas, kā rezultātā skolēni savākuši nozīmīgu informāciju par dažādām piemiņas vietām Ropažu novadā. Uzzinot par iespēju startēt projektu konkursā, tika nolemts savākto informāciju apkopot un izdot bukletā, lai padarītu to pieejamāku citiem.

Skolotāja Anita Martinsone stāsta, ka izdotais buklets tiks dāvināts Ropažu un Ikšķiles novadu skolām, bibliotēkām, pašvaldībām, un visiem, kurus interesē vēsturiskās vietas saistībā ar latviešu strēlnieku cīņām, tāpat arī par notikumiem II pasaules kara beigu posmā, kad kaujas risinājušās arī Ropažu apkārtnē. Lai ar bukletā ievietoto informāciju varētu iepazīties arī tālāku novadu vēstures skolotāji un varētu to izmantot kā metodisko materiālu mācību stundās, šis darbs pdf formātā ievietots arī vēstures skolotāju vietnē www.vsb.lv.

Bukleta tekstu veidojusi Zaķumuižas pamatskolas vēstures skolotāja Anita Martinsone kopā ar nu jau Zaķumuižas pamatskolas absolventēm – Renāti Pazari un Jolantu Niedri.
J. Niedre atzīst, ka piedalīšanās pētījumā un informācijas apkopošanā viņai likusies interesanta: "Man patika tas, kā mēs kopīgi meklējām un apskatījām vietas, kur agrāk notikušas kaujas, uzzinājām to, kā veidojušies kapi."

Arī R. Pazarei piedalīšanās projektā likusies aizraujoša. Īpaši atmiņā palicis tas, kā skolēni, ziemā, neskatoties uz dziļo sniegu un brīžiem pat šķietamo bezcerību, briduši pakaļ savai apņēmības pilnajai skolotājai, kura kā karavadonis vedinājusi nepadoties, meklēt un atrast Endzeliņu brāļu kapus Tumšupē. Abas meitenes saka paldies gan vēstures skolotājai Anitai Martinsonei, kas iesaistīja viņus šajā pasākumā, gan arī informātikas skolotājai Inārai Skrodelei, kura daudz palīdzējusi.