Drukāt šo lapu
15.04.2014 19:50

Inčukalna gudrona dīķu "smelšanas" darbu termiņu pagarina par trim mēnešiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka, neskatoties uz iekavētajiem darbiem, projektu ir iespējams pabeigt līdz nākamā gada beigām, ja tiek nekavējoties noslēgti būvdarbu līguma grozījumi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka, neskatoties uz iekavētajiem darbiem, projektu ir iespējams pabeigt līdz nākamā gada beigām, ja tiek nekavējoties noslēgti būvdarbu līguma grozījumi. Krišjānis Grantiņš

Valdība 15. aprīlī apstiprinājusi jaunu darba izpildes laika grafiku Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektā, paredzot darbu norisi pagarināt par trim mēnešiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pauda gandarījumu, ka beidzot šim projektam atkal ir virzība, raksta LETA. "Labi, ka šis process beidzot ir izkustējies," sacīja valdības vadītāja.

Vienošanās starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Valsts vides dienestu (VVD) notika jau šodien, bet sarunu procedūra ar darbu izpildītāju plānota 24. aprīlī, dienu vēlāk ‒ 25. aprīlī ‒ paredzēts atsākt sanācijas darbus.

Laikā no 25. aprīļa līdz 21. jūlijam plānota atļauju saņemšana un projektēšana. Šajā pašā laika posmā arī notiks būvlaukuma sagatavošana.

Sanācijas darbi Dienvidu dīķī norisināsies līdz nākamā gada 31. oktobrim, bet sanācijas darbi Ziemeļu dīķī paredzēti no 2015. gada 1. aprīļa līdz 8. augustam, savukārt pēc 31. oktobra tiks nodrošināta gala rēķina pārbaude, VARAM atzinuma sagatavošana un rēķina apmaksa.

Apzinoties, ka projekta aktivitāšu īstenošanai ir augsts laika risks, ministrija proaktīvi sadarbosies ar VVD un pastiprināti sekos līdzi projekta maksājumu dokumentācijas iesniegšanai un normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā veiks maksājumu dokumentācijas un progresa pārskatu izskatīšanu, lai projekta realizāciju būtu iespējams nodrošināt paredzētajā termiņā līdz 2015. gada 31. decembrim.

VARAM skaidro, ka sanācijas darbiem plānoto laika grafiku ietekmēja būvdarbu līguma pusēm iepriekš neparedzami apstākļi attiecībā uz gudrona sastāvu, savukārt šīs atšķirības ietekmēja sanācijas darba procesu ‒ gudrona pārstrādes tehnoloģiju, gudrona ekskavēšanas un pārstrādes ātrumu. Līdz ar to nepieciešamais projekta termiņa pagarinājums ir saistīts ar tehnoloģiskiem aspektiem un darba unikalitāti ‒ gudrona ķīmiskā sastāva un fizikālo īpašību atšķirību no "klasiskā" gudrona un pārējām netipiskā sērskābā gudrona īpašībām.

Ministrija gan vērš uzmanību, ka, neraugoties uz iekavētajiem darbiem, projektu ir iespējams pabeigt līdz nākamā gada beigām, ja tiek nekavējoties noslēgti būvdarbu līguma grozījumi.

Iepriekš:
VARAM ministrs sarūgtināts, ka Inčukalna gudrona lietā jau pirms diviem gadiem iestājusies dīkstāve
Romāns Naudiņš: gudrona dīķu sanācija jāīsteno līdz nākamā gada beigām
Ministrs E. Cilinskis sola, ka Inčukalna gudrona dīķu projekta sanācija tiks turpināta