Drukāt šo lapu
03.04.2012 11:32

Ķekavā vecākiem palīgā steigsies Aukļu dienests

Autors  Agnese Dzene, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā vecākiem palīgā steigsies Aukļu dienests Krišjānis Grantiņš

Cīņā pret garajām bērnudārzu rindām, Ķekavā rasts risinājums – kvalificēts aukļu dienests. No jaunā mācību gada sākuma vecākiem būs iespēja savu atvasi nodot īpaši apmācītu aukļu rokās.

450 aiz strīpas

Ķekavas novada Domes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Aija Āre priecājas par Pierīgas pašvaldību laimi – augsto dzimstību, tomēr norāda, ka daudzviet par ikdienu kļuvis fakts, ka bērniem nepietiek vietas pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Lai pret visiem vecākiem un viņu bērniem radītu vienlīdzīgu attieksmi un atbalstu, nolēmām dibināt aukļu dienestu," paskaidro A. Āre. Viņa norāda, ka novadā vislielākā problēma esot ar bērniem vecumā no pusotra līdz trim gadiem: "Pēc provizoriskiem datiem, 450 bērniem nepietiek vietu pirmsskolas izglītības iestādēs."

"Mēs jau zinām, ka auklītes arī tāpat bez pedagoģiskās izglītības pieskata bērnus, bet ar profesionālu apmācību mēs šīs auklītes legalizējam – viņām būs jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā un jāmaksā nodokļi." A. Āre piebilst, ka "aukļu legalizēšana padara mierīgākus gan vecākus, gan pašvaldību, jo zinām, ka bērns tiks pieskatīts atbildīgi un profesionāli".

Pašvaldības līdzfinansētas aukles

Izstrādāta 158 stundu ilga aukļu apmācības programma, ietverot pedagoģiju, psiholoģiju, saskarsmi, higiēnu, dienas režīma plānošanu un citas auklītes darbā nepieciešamas prasmes. Apmācība tiks sākta aprīļa vidū.

Sākoties jaunajam mācību gadam, rudenī aukles jau būtu profesionāli sagatavotas darbam, norāda A. Āre. "Vēl konkrēti nav pieņemts, kāda summa vecākiem būs jāsedz no savas kabatas, savukārt aukles alga par vienu bērnu varētu būt minimālās mēnešalgas apmērā. Vecākiem būtu jārēķinās ar aptuveni trešo daļu no šīs summas."

Pašvaldības pārstāve norāda, ka vecākiem pašiem ir jāizvērtē vieta, kur bērns varētu tikt pieskatīts. "Vecāki var piekrist aukles piedāvājumam vai arī bērns var tikt pieskatīts paša mājās. Darba grupā, runājot par to, spriedām, ka tāda kārtīga, uzņēmīga aukle vai pat divas, varētu īrēt telpas," teic A. Āre.

Viņa atzīmē, ka vienas aukles atbildībā varētu būt ne vairāk kā pieci bērni. Bet tas gan esot atkarīgs no viņu vecuma. "Ja bērns ir vecāks, piemēram, trīsgadīgs, tad ir iespējams vienlaikus pieskatīt vairākus. Bet arī tādā gadījumā ir jāsaņem vecāku atļauja, ka viņi tam piekrīt," saka A. Āre.

Auklīšu izvēle pēc kataloga

Vecāki var lemt par labu vienam vai otram dārziņam, tāpat izvēles iespēja tiks dota ar auklītēm. Kopējā katalogā būs pieejams katras auklītes profils. "Tur būs norādīta iegūtā izglītība, apgūtie kursi un iemaņas. Ja vecākiem būs vēlēšanās, varēs izvēlēties bērnu aukli, kas prot, piemēram, kādu konkrētu valodu."

A. Āre atklāj, ka šobrīd pieteikušās 17 aukles, taču cer sagaidīt lielāku atsaucību. Viņa skaidro, ka pie liela strādāt gribētāju skaita tiks ņemta vērā arī auklīšu dzīvesvieta: "Tā, lai tiktu aptverti visi mūsu novada apdzīvotie centri – Ķekava, Daugmale, Valdlauči, Rāmava, Katlakalns, Baloži. Lai nerodas situācija, kad auklītes ir tikai no Ķekavas."