Drukāt šo lapu
10.01.2014 07:36

Pierīgas kino nākotne neziņā tīta

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pagaidām gan Baldonē nav izlemts pirkt digitālo kino demon­strēšanas aparatūru. Ar ieejas biļetēm atpelnīt šādu ieguldījumu nebūtu iespējams. Tomēr pašvaldība, kas iekļāvusi kino Baldones kultūras centrā, varētu lemt par šādu investīciju, lai nodrošinātu pilnvērtīgu kultūras centra darbību. Pagaidām gan Baldonē nav izlemts pirkt digitālo kino demon­strēšanas aparatūru. Ar ieejas biļetēm atpelnīt šādu ieguldījumu nebūtu iespējams. Tomēr pašvaldība, kas iekļāvusi kino Baldones kultūras centrā, varētu lemt par šādu investīciju, lai nodrošinātu pilnvērtīgu kultūras centra darbību. Krišjānis Grantiņš

Lai gan tika prognozēts, ka līdz ar pāreju uz digitālo formātu, kas pilnībā bija paredzēta ar šā gada sākumu, mazo kinoteātru pastāvēšana būs apdraudēta, Siguldas, Baldones un Salaspils kino turpina darboties vēl ar lenšu filmām.

Nav gan zināms, cik ilgi mazie kinoteātri vēl varēs iegūt demon­strēšanai filmu lentes, taču digitālā formāta izmantošanai neviens aparatūru nav iegādājies.

Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" direktora vietniece Viola Markus stāsta, ka pagaidām vēl "Forum Cinemas" piedāvā filmas lentēs, kuras var demonstrēt Salaspils kinoteātrī. Reizēm tiekot piedāvātas filmas blue ray formātā, īpaši Latvijā ražotās, kuru lasīšanai arī iegādāta aparatūra. Tomēr jaunās paaudzes digitālās aparatūras Salaspilī nav, jo tās ir ļoti lielas investīcijas, kādas pašreiz kultūras namam nav pa kabatai. Turklāt pēc pāris gadiem plānota kultūras nama rekonstrukcija, tādēļ ieguldījumi aparatūrā pagaidām nav paredzēti.

Arī Baldones kinoteātris vēl var atrast pie sadarbības partneriem filmas, kuras var demonstrēt ar savu aparatūru, stāsta kinoteātra vadītājs Gunārs Zeiferts: "Cik man zināms, kamēr Rīgā lielais kino "Cinnamon" nepāries uz digitālo formātu, būs iespējams dabūt filmas lentēs."

Tomēr filmu lenšu piedāvājums jau tagad ir niecīgs, turklāt, lai filmu varētu demonstrēt, ir jāgaida vairāki mēneši rindā, skaidro kino vadītājs. Ja Baldones kino iegādātos digitālo aparatūru, kas makā aptuveni 100 tūkstošus eiro, arī Baldonē varētu demonstrēt jaunākās Holivudas filmas reizē ar galvaspilsētu.

Lenšu formātā filmu kopiju skaits ir ļoti ierobežots, tādēļ mazajiem kino ilgi jāgaida, kamēr to var iznomāt no "Forum Cinemas" vai "Acme Film". Parasti priekšroka tiekot dota lielajām pilsētām, tādēļ nelielajiem novadu kinoteātriem reizēm esot jāgaida pat divi trīs mēneši.

Pagaidām gan Baldonē nav izlemts pirkt digitālo kino demon­strēšanas aparatūru. Ar ieejas biļetēm atpelnīt šādu ieguldījumu nebūtu iespējams, lēš G. Zeiferts. Tomēr pašvaldība, kas iekļāvusi kino Baldones kultūras centrā, varētu lemt par šādu investīciju, lai nodrošinātu pilnvērtīgu kultūras centra darbību.

Lūgs pašvaldības palīdzību
Siguldas "Kino Lora" gan ļoti nelabprāt runā par jauno digitālo ēru. Kinoteātra vadītājs Jānis Bormanis to nekomentē, vien atgādina, ka filmas joprojām tiek rādītas un to repertuārs apskatāms kinoteātra vietnē. Savukārt tirdzniecības centra "Šokolāde", kurā atrodas kinoteātris, vadītāja Līga Deksne neslēpj, ka arī "Kino Lora" ir skāris jautājums par nepieciešamību tuvākajā laikā veikt digitalizāciju, kas nozīmē lielas investīcijas, iegādājoties jaunas iekārtas un ekrānus divās zālēs. "Šobrīd vēl tikai norit ar digitalizāciju saistītu izdevumu aprēķināšana. Ja pašu spēkiem nevarēsim segt nepieciešamos izdevumus, apsvērsim iespēju vērsties pēc palīdzības pašvaldībā," atzīst viņa.

"Forum Cinemas" Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe atzīst, ka lenšu formātā tuvākajā laikā vairs filmas piedāvāt nevarēs. Viņa gan neprecizē, kad notiks pilna pāreja uz digitālo formātu. "Filmu nebūs daudz, un izvēles iespējas jau tagad nepastāv," piebilst I. Roķe. Jau tagad lielajos kinoteātros demonstrētās filmas mazajiem kino piedāvāt nevar, turklāt nākotnē piedāvājums saruks, līdz izsīks pavisam.

Filmas lenšu formātā ir daudz dārgākas nekā digitālās, tādēļ izplatītājiem nav izdevīgi tās iegādāties, jo lielie kinoteātri gan Rīgā, gan reģionu pilsētās jau ir pārgājuši uz digitālo formātu, bet novadu mazo kinoteātru pieprasījums ir niecīgs un nespēj nosegt filmas iegādes izmaksas.

Iepriekš:
Kino ārpus Rīgas – apdraudēts