Drukāt šo lapu
30.10.2013 13:31

Par trešdaļu palielināts no gudrona dīķiem izsmeltās piesārņotās vielas apjoms

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par trešdaļu palielināts no gudrona dīķiem izsmeltās piesārņotās vielas apjoms Krišjānis Grantiņš

Pēdējo mēnešu laikā par trešo daļu ir palielināts no vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna gudrona dīķi" izsmeltās indīgās vielas apjoms.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar būvuzņēmēju SIA "Skonto būve" strādā pie tā, lai projektu pabeigtu laikus un novērstu kaitējumu videi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs uzsver, ka šis nav vienkārši vides projekts, un sanācijas darbiem paredzētais valsts un Eiropas Savienības finansējums ir ilgtermiņa investīcija Latvijas dabas atveseļošanā un iedzīvotāju veselības apdraudējuma novēršanā. Tādēļ jebkāda kavēšanās šo darbu pabeigšanā ir nepieļaujama.

Projekta izpildītājs "Skonto būve" turpina līgumā noteikto sanācijas darbu izpildi un regulāri atskaitās par paveikto, apgalvo ministrija. Kopš vasaras piesārņotās vielas izsmelšana notiek arvien intensīvāk: augustā tika izsmelti vidēji 31 tonna gudrona dienā, bet oktobrī tās esot jau vidēji 45 tonnas gudrona dienā. VARAM uzsver, ka saskaņā ar inženieru un tehnisko ekspertu atzinumiem, laika apstākļu dēļ nav nepieciešams pārtraukt darbus ziemas periodā. Dīkstāves vai darbu pārtraukšana notiek tikai pēc iepriekš apstiprināta grafika, kad tas nepieciešams tehnisku iemeslu dēļ.

Lai nodrošinātu projektā paredzēto sanācijas darbu pabeigšanu līdz 2015. gada nogalei, patlaban, piedaloties Finanšu ministrijas, VARAM un Eiropas Investīciju bankas "JASPERS" tehniskās palīdzības ekspertiem, norisinās sarunas par varbūtējām projekta un līgumu izmaiņām, ja to nepieciešamība būs pamatota.

VARAM uzsver, ka gudrona dīķu piesārņojuma sastāvs ir unikāls, veidojies gadu desmitiem ilgi, un šāda piesārņojuma sanācija ir ļoti komplicēta. Tādēļ jābūt gataviem darbu gaitā atkārtoti vērtēt progresu pret pielietojamo tehnoloģiju, nepieciešamības gadījumā veicot korekcijas.

Gudrona dīķi ir viena no visvairāk piesārņotajām teritorijām ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijas reģionā. Tādēļ šīs vietas sanācija ir nenovērtējami svarīga un jāpabeidz noteiktajā termiņā, lai novērstu turpmāku vides apdraudējumu, jo gudrona pazemes piesārņojums ar katru gadu bīstami tuvojās vienai no Latvijas skaistākajām upēm – Gaujai.

Projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" tiek finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Iepriekš:
Gudrona dīķu sanācijas projektam papildus piešķir 9,43 miljonus latu
VARAM Inčukalna gudrona sanācijas projektā iesaista advokātu biroju
Inčukalna gudrona dīķu likvidēšana varētu sadārdzināties, ieilgt vai pat apstāties
Portāls: Gudrona dīķu sarežģījumi noslepenoti
Brocēnos sākta Inčukalna sērskābā gudrona dedzināšana
Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes
Domes speciālists: Inčukalna gudrona dīķī zarīns nevar veidoties
FOTO, VIDEO: Inčukalna gudrona dīķos, iespējams, var veidoties zarīna gāze
Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu gudrona dīķu projekta realizācijā
Lūgs ekspertu viedokli par daudzmiljonu projektu Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanā
Piesārņotākā vieta valstī: Inčukalna gudrona dīķi beidzot tukšojas
Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka